Inrikes #35/2018

Förbjudna förskoletröjor välkomnas i Malmö

Förskoleupproret samlar alla personal på förskolorna. Barnens kapprum på en förskola. Foto: Janerik Henriksson/TT

Malmö stad välkomnar kampanjen Förskoleupprorets t-shirtar, medan Partille kommun förbjuder sina anställda att bära tröjorna. Enligt en av upprorets initiativtagare är arbetsköparna rädda för att den fina fasaden ska rämna. Även Malmö stad kommer ha kampanjens ögon på sig i fortsättningen.

Den politiskt obundna kampanjen Förskoleupproret har hashtaggen #pressatläge. I flera kommuner förbjuds de anställda att bära tröjorna med budskapet, men Malmö stad går motsatt håll.

– Vi kommer inte förbjuda medarbetare att ha tröjan, men vi har också sagt att de som har den på sig ska vara beredda att svara på frågor om Förskoleupproret och vad det innebär och Malmös arbete i de här frågorna, säger Peter Lindberg, tillförordnad förskoledirektör i kommunen.

Det är systemet vi vill komma åt.

Katrin Nörthen, en av initiativtagarna till kampanjen Förskoleuppropet

I ett meddelande till de anställda skriver kommunen att den ställer sig positiv till en debatt om förskolans villkor. De skriver också att ” det går bra att sätta upp affischer i förskolornas kapprum i mån av plats”.

Katrin Nörthen från kampanjen Förskoleupproret.
Katrin Nörthen från kampanjen Förskoleupproret. Privat

– Jag tycker att det är helt fantastiskt. Fler borde följa deras exempel. De har haft en bra dialog med facken och Förskoleupproret, säger förskoleläraren Katrin Nörthen, en av initiativtagarna till kampanjen.

Men Malmös beslut i tröjfrågan betyder förstås inte att Malmö stad slipper undan vidare kritik eller granskning.

– Vi vill inte att någon kommer undan, men det här upproret är inte riktat mot enskilda arbetsgivare, vilket många verkar tro. Det är systemet vi vill komma åt. Jag ser det som att vi istället borde få stöd av arbetsgivare, de sitter ju också trångt till, säger hon från vilorummet på den förskola i Vaxholm där hon arbetar.

Samtidigt finns det gott om exempel där kommunerna i stället valt en helt annan hållning. Partille kommun har meddelat de anställda att upproret får stanna utanför arbetets dörrar. Beslutet har fått hård kritik från fackligt håll och har ifrågasatts av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Lärarförbundet i Partille fördömer i ett uttalande kommens beslut och kallar det en allvarlig inskränkning av personalens rätt att ta ställning.

– Vem vill jobba i en kommun där man inte får ta ställning för sitt yrke och för barnens bästa?, säger Alexander Köhn, ordförande för Lärarförbundet Partille till Lärarnas tidning.

Partille kommun motiverar beslutet med att anställda inte har rätt att bedriva ”politisk opinion” på arbetstid. Vidare anser man att tröjorna kan oroa föräldrarna. Men Katrin Nörthen, som visserligen själv är partipolitiskt aktiv för Centerpartiet, tycker att det är fel att kalla det politisk opinion. Upproret är politiskt oberoende och kommer varken från, eller riktar sig mot, något specifikt parti.

 

– Vi vill tvärtom se en blocköverskridande överenskommelse istället för att förskolan används som röstfiske. Vi upplever snarare att vårdnadshavarna blir tacksamma för att vi berättar hur det verkligen ser ut, säger hon.

Hon tror att rädslan för personalens ställningstagande bottnar i en vilja att upprätthålla en fin fasad gentemot föräldrarna.

– Många tror att det är frid och fröjd. Fasaden är perfekt utåt, men berättelserna ur #pressatläge avslöjar att bakom den döljer sig ständiga personalbyten, kort om folk och personal som gråter i personalrummet, säger hon.

Läs intervju med Partille kommuns HR-direktör Mats Nilsson här

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga