Scen #33/2018

Tidlöst om hemlängtan

I Hemsjuka gestaltar Rasmus Lindgren och Sandra Medina människor som drabbats av längtan efter det trygga, men som ofta fastnat i det otrygga. Foto: Lina Ikse

[SCEN] Hemsjuka Regi: Rasmus Lindgren Text och research: Rasmus Lindgren, Sandra Medina, Gabriella Pilcher Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm Föreställningar 27 och 30 april, 2, 3 och 5 maj Teater Lumor gör ett gästspel med sin kritikerrosade föreställning Hemsjuka (premiären var på Folkteatern i Göteborg i december 2017) på Kilen i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, några […]

[SCEN] Hemsjuka
Regi: Rasmus Lindgren
Text och research: Rasmus Lindgren, Sandra Medina, Gabriella Pilcher
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm
Föreställningar 27 och 30 april, 2, 3 och 5 maj

Teater Lumor gör ett gästspel med sin kritikerrosade föreställning Hemsjuka (premiären var på Folkteatern i Göteborg i december 2017) på Kilen i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, några dagar fram till den 5 maj. Passa på!

Rasmus Lindgren och Sandra Medina står på en till att börja med avskalad scen med bara varsin liten glasburk att lukta i. Där gömmer sig en hel värld av minnen.

Läkaren Karin Johannisson har skrivit om nostalgi som inspirerat: ”Nostalgi handlar om förlust. Men inte bara av ett hemland, ett språk, en livsmiljö, en familj, utan också av vanor, känslor, stämningar, sinnesintryck. Djupast handlar det om identitet, gemenskap och tillhörighet.”

Det är en föreställning som berör riktigt ordentligt med sin skildring av att vara utanför, hemlös eller på flykt.

De två skådespelarna gestaltar fall av människor som drabbats av längtan efter det trygga, men som ofta fastnat i det otrygga. Genom berättelser och journaler möter vi bland andra soldat från 30-åriga kriget under 1600-talet, och en samtida kvinna som i fastnat i ringleken under förskolans mellanmål.

Det är en föreställning som berör riktigt ordentligt med sin skildring av att vara utanför, hemlös eller på flykt, med tryggheten desperat upphängd på längtan efter det som gått förlorat. En hyperaktuell text för vår tid förstås, men med en tidlös längtan efter gemenskap.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga