Inrikes #29/2018

IF Metall: ” LO är redan i dag med i processen”

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä upprepar Facken i industrins tidigare budskap att industriavtalet ”har levererat”. Foto: Leif R Jansson/TT

6F-facken vill att alla LO-förbund ska ha större inflytande över förhandlingarna om industriavtalet. Men IF Metalls avtalssekreterare anser att det räcker med LO-samordningen och ser inget behov av någon nyordning.

6F- facken har under en längre tid riktat kritik mot den nuvarande lönebildningsmodellen som gör att industriavtalet sätter ”märket” för resten av arbetsmarknaden. Förhandlingarna leds av industrifacken, på LO-sidan Livs, GS och IF Metall.

Men i Arbetaren framför ordförande för 6F-facket Målareförbundet att inte bara dessa fack, utan hela LO, borde ges större inflytande över förhandlingarna och slutresultatet. Nu svarar Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

– De är redan i dag med i processen väldigt mycket. Vi kommer överens i LO-samordningen och under förhandlingen pågår en ständig diskussion, så det finns redan ett inflytande på det sättet. De är med i förhandlingarna på det sättet att vi har en ständigt dialog med varandra, säger han.

I en delrapport från 6F-fackens utredning om en alternativ lönebildningsmodell skriver de att klyftan mellan tjänstemän och arbetare ökar. 6F inskärper därför att det är viktigt att ”märket” sätts tillräckligt högt för att arbetarna ska få del av den löneökning de kan få.

Men Veli-Pekka Säikkälä anser att ”det är fel att säga att märket är för lågt satt”.

– Det är en konstig analys som de gör. Deras tes går ut på eftersom man tagit ut för lite i riksavtalen har tjänstemän lokalt kunnat plocka ut mer. Det var så det var innan. Är det något som har minskat med industriavtalet är att större delen nu tas ut i riksavtalet, säger han.

Vi får väl se om de hittar en bättre modell, men än så länge har ingen presenterat en sådan.
Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare

Veli-Pekka Säikkälä upprepar Facken i industrins tidigare budskap att industriavtalet ”har levererat”. Med det åsyftar han både höjda reallöner och bibehållen konkurrenskraft för industrin.

– Det är klart när inhemska sektorer går väldigt bra, som byggbranchen, är det klart att de kan tycka att nu borde vi kunna plocka ut mer. Men då tar man inte hänsyn till den internationellt konkurrensutsatta sektorn som gör att det kan fortsätta gå bra, säger han.

Att komma på en bättre modell anser han faller på dem som kritiserar den nuvarande. 6F:s utredning om alternativa lönebildningsmodeller väntas vara klar till senhösten i år.

– Vi får väl se om de hittar en bättre modell, men än så länge har ingen presenterat en sådan. Vi vet hur det var innan industriavtalet när alla sektorer skulle överträffa varandra och det blev ju inget bra.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga