Utrikes #25/2018

Kinesiskt gruvbolag anklagas för förstörelse

Amnesty vill att moçambikiska myndigheter ska utreda det kinesiska gruvbolaget Haiyu för att ge invånarna som fått sina hem helt eller delvis förstörda ekonomisk kompensation. Foto: Amnesty International

Det kinesiska gruvbolaget Haiyo bär ansvaret för den omfattande översvämningen i byn Nagonha i Mocambique där 270 personer blev hemlösa. Det fastslår Amnesty i en ny rapport som publicerades i veckan. Gruvjätten själv nekar till alla anklagelser.

Det var 2015 som den kraftiga översvämningen drabbade den lilla kustbyn Nagonha i östra Mocambique. 48 hem förstördes och minst 270 personer blev hemlösa.

Nu kommer Amnesty International med en färsk rapport som avslöjar hur det kinesiska gruvbolaget Haiyu med all sannolikhet bidrog till översvämningen. Enligt rapporten finns dessutom en stor risk att byn drabbas igen, då myndigheterna i landet misslyckats med att reglera den omfattande gruvindustrin.

– De förödande översvämningarna 2015 borde ha fungerat som en katalysator för myndigheterna så att de kunde ta itu med Haiyus verksamhet och implementera en ordentlig lagstiftning, säger Deprose Muchena, chef för Amnestys avdelning i södra Afrika, i ett pressmeddelande.

I rapporten, med namnet ”Our lives mean nothing: the human cost of Chinese mining in Narohna”, framkommer också att ytterligare 173 hem förstördes delvis och invånare i byn vittnar om att de aldrig tidigare varit med om värre översvämningar i området.

Amnesty vill nu att moçambikiska myndigheter ska utreda det kinesiska gruvbolaget för att ge invånarna i byn ekonomisk kompensation.

– Det här är ett klassiskt fall som visar vad som händer när företag fullständigt kör över människors rättigheter och inte lever upp till sina skyldigheter att skydda de som är mest utsatta, säger Deprose Muchena.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984