Inrikes #24/2018

Fick ut lönegaranti efter Kommunals stämning

Kommunals beslut att nästa år inte skicka 3 miljoner kronor in i Socialdemokraternas partikassa har väckt både frågor och hurrarop. Foto: Maja Suslin/TT

Konkursförvaltaren förvägrade 25 hemtjänstarbetare möjlighet att söka statlig lönegaranti. Nu backar staten och betalar 75 procent av de uteblivna lönerna, efter en förlikning med fackförbundet Kommunal.

I slutet av 2016 gick hemtjänstföretaget AAA Medigrupp i konkurs och lämnade efter sig en löneskuld till 25 anställda. Konkursförvaltaren ansåg dock inte att de anställda hade rätt till statlig lönegaranti.

Men efter att fackförbundet Kommunal stämt staten förlikades parterna, och de anställda får nu dela på 1,1 miljoner kronor. Enligt Kommunal innebär det mellan 75 och 80 procent av vad facket ursprungligen krävde.

– Det tycker jag är väldigt bra och visar på medlemskapets värde. Här tar vi fajten och stämmer till och med staten när vi anser att konkursförvaltare gör fel. Vi har drivit det här fallet i flera år. Den hjälpen får man inte om man inte är med i facket, säger ombudsmannen Lars-Sture Johansson till tidningen Kommunalarbetaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga