Inrikes #21/2018

55-åring dog i polisarrest efter omhändertagande

Mellan år 2012 och 2017 registrerades 26 dödsfall i landets polisarrester. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En man i 55-årsåldern avled natten till fredagen i polisens förvar i Göteborg. Händelsen är nu anmäld och utreds av sektionen för särskilda utredningar. Samtidigt menar polisforskare att en attitydförändring behövs för att minska antalet dödsfall i arresten.

Enligt Göteborgspolisen omhändertogs den 55-årige mannen för berusning under natten till fredagen. Han fördes till polisens förvar vid Ernst Fontells plats, enligt lagen om omhändertagande om berusade personer, LOB.

Kort därefter hittades han livlös i sin cell när polisen genomförde en obligatorisk tillsyn.

– Det påbörjades livräddande åtgärder, men hans liv gick inte att rädda, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen region Väst, i ett uttalande.

Det skulle verkligen behövas en principiell diskussion om just det här.
Robert Andersson, lektor vid Polishögskolan i Växjö

Att en människa dör i polisens förvar är knappast ovanligt i Sverige. Mellan år 2012 och 2017 registrerades 26 dödsfall i arrester runt om i landet, enligt tidningen ETC:s sammanställning från förra året. Flera av dessa omhändertogs för just för berusning.

– Det skulle verkligen behövas en principiell diskussion om just det här. Ofta handlar det ju om personer med någon form av missbruksproblem som omhändertas. Men polisen betraktar det snarare som ett kriminellt än ett medicinskt problem och har därför en ganska fördömande attityd, säger Robert Andersson, lektor vid Polishögskolan i Växjö, till Arbetaren.

Händelsen i Göteborg är anmäld och handläggs nu av sektionen för särskilda utredningar, enligt polisen själva.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga