En man i 55-årsåldern avled natten till fredagen i polisens förvar i Göteborg. Händelsen är nu anmäld och utreds av sektionen för särskilda utredningar. Samtidigt menar polisforskare att en attitydförändring behövs för att minska antalet dödsfall i arresten.
Enligt Göteborgspolisen omhändertogs den 55-årige mannen för berusning under natten till fredagen. Han fördes till polisens förvar vid Ernst Fontells plats, enligt lagen om omhändertagande om berusade personer, LOB.
Kort därefter hittades han livlös i sin cell när polisen genomförde en obligatorisk tillsyn.
– Det påbörjades livräddande åtgärder, men hans liv gick inte att rädda, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen region Väst, i ett uttalande.
Det skulle verkligen behövas en principiell diskussion om just det här.
Robert Andersson, lektor vid Polishögskolan i Växjö
Att en människa dör i polisens förvar är knappast ovanligt i Sverige. Mellan år 2012 och 2017 registrerades 26 dödsfall i arrester runt om i landet, enligt tidningen ETC:s sammanställning från förra året. Flera av dessa omhändertogs för just för berusning.
– Det skulle verkligen behövas en principiell diskussion om just det här. Ofta handlar det ju om personer med någon form av missbruksproblem som omhändertas. Men polisen betraktar det snarare som ett kriminellt än ett medicinskt problem och har därför en ganska fördömande attityd, säger Robert Andersson, lektor vid Polishögskolan i Växjö, till Arbetaren.
Händelsen i Göteborg är anmäld och handläggs nu av sektionen för särskilda utredningar, enligt polisen själva.