Utrikes #19/2018

Förvärrad humanitär situation i östra Ghouta

Hjälparbetare distribuerar mediciner åt befolkningen i Ghouta i måndags den 5 mars. Foto: Syrian Red Crescent/TT

Situationen i det svårt krigshärjade östra Ghouta i Syrien blir allt värre. I snitt dör just nu 71 personer om dagen, enligt nya siffror.

Det är organisationen Läkare Utan Gränsr som sammanställt ny statistik över krigets offer i östra Ghouta. Under de första två veckorna av den senaste tidens militäroffenssiv har totalt 4829 personer skadats och 1005 dött.

Siffrorna bygger på insamlade uppgifter från ett tjugotal vårdinrättningar i området som inkommit från den 18 februari till den 3 mars i år.

Av säkerhetsskäl har Läkare Utan Gränser ingen egen personal på plats i området och mycket tyder, enligt organisationen, på att antalet döda och sårade kan vara betydligt högre.

I måndags fick en hjälpkonvoj tillträde till den norra delen av östra Ghouta, men enligt FN avlägsnade den syriska regimen, som står bakom militäroffensiven, viktig sjukvårdsutrustning från konvojen och behovet av akut medicinsk hjälp beskrivs som akut.

Flera sjukhus och andra vårdinrättningar har den senaste månaden bombats och civilbefolkningen beskrivs som extremt utsatt.

– Siffrorna är talande. Men ännu mer talande är vittnesålen från vårdpersonal på plats. De blir allt mer hopplösa och desperata. De är utmattade och nära att bryta ihop, de sover bara korta stunder och är konstant rädda för nya bombningar, säger Meinie Nicolai, generalsekreterare för Läkare Utan Gränsers Brysselkontor, i ett uttalande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga