Debatt #16/2018

”En sådan ambivalens vinner inga val”

”Att säga att det långsiktiga målet är att Sverige skall lämna EU är att från början ge upp tron på att det europeiska vänstersamarbetet för rättvisa och klimatomställning skall lyckas”, skriver Johan Lönnroth i sin slutreplik till Jens Holm. Foto: Bertil Ericson/TT

”EU uppstod som ett efterkrigsprojekt för industrialisering på marknadens villkor och EU:s handels- och investeringspolitik är ännu ett sorgligt exempel på att marknadshänsynen överordnas allt annat”, skrev Jens Holm i förra veckan i sitt debattgenmäle till Johan Lönnroth, båda V. Här ger Johan Lönnroth slutreplik.

Även jag är starkt kritisk till EU i dess nuvarande form.

Och liksom Jens Holm anser jag att det finns grund för ett nytt europeiskt vänstersamarbete för rättvisa och klimatomställning.

Jens Holms ”kritiska ambivalens” påminner om det en folkpartist sa om att vara liberal är att vara kluven.

Men att säga att det långsiktiga målet är att Sverige skall lämna EU som det står i vårt vänsterpartistiska partiprogram är ju att från början ge upp tron på att detta gemensamma vänstersamarbete skall lyckas. Jens Holms ”kritiska ambivalens” påminner om det en folkpartist sa om att vara liberal är att vara kluven.

Sådan ambivalens vinner inga val.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga