Inrikes #15/2018

Medieexpert: ”Putilov borde kliva åt sidan”

I ett mejl till Arbetaren skriver Samhällsnytt att de varken avser ”hantera”, ”utreda” eller ”vidta några åtgärder” till följd av avslöjandet om ”Egor Putilovs” medborgarskapsbluff. ”Hyckleri", säger medievetaren Jan Strid. Foto: Per A.J. Andersson/Wikimedia Commons

Samhällsnytt kommer varken vidta åtgärder eller utreda frågan om deras skribent ”Egor Putilovs" medborgarskapsbluff. Men enligt Jan Strid, expert i medieetik, vore det logiskt att webbplatsen skulle avsluta samarbetet. Å andra sidan säger han sig inte vara förvånad över att så inte sker, med tanke på vilken typ av publikation Samhällsnytt är.

Uppgifterna som framkommer i Arbetarens avslöjande om att den skribent på Samhällsnytt, före detta Avpixlat, som kallar sig ”Egor Putilov” lurade till sig sitt svenska medborgarskap är problematiska, särskilt utifrån ett trovärdighetsperspektiv. Det anser Jan Strid, universitetslektor och expert på medieetik på Göteborgs universitet.

Det faktum att ”Egor Putilov” dessutom återkommande skriver om asylsökande som får uppehållstillstånd på falska meriter, borde enligt honom vara skadligt för webbplatsens trovärdighet.

– Det blir ju hyckleri om man påstår att andra gör något, men samtidigt gör det själv. Det är visserligen inte i sig brottsligt, men det är moraliskt förkastligt. Trovärdigheten är oerhört viktig för journalister och medier, säger Jan Strid.

Han säger att vid skandaler av den här typen är det viktigt för medierna att agera för att behålla trovärdigheten och läsarnas förtroende.

– Samhällsnytt får ju ett problem här och måste ju hantera det på något sätt annars förlorar de ju både förtroendet och tilliten. Det är de tvungna till, säger han.

Jan Strid drar parallellen till hur flera medier var tvungna att agera i samband med de avslöjanden om flera manliga mediepersonligheter som följde #MeToo-kampanjen. När flera manliga anställda med hög feministisk svansföring beskylldes för sexuella övergrepp var deras arbetsköpare tvungna att förhålla sig till sin egen trovärdighet.

– Aftonbladet, exempelvis, sade att ”de här får flytta på sig”. Man bör inte skriva på det sättet om man beter sig på samma sätt. Jag förstår Aftonbladets agerande och tycker att Samhällsnytt borde göra likadant, säger han.

Jag skulle tro att en stor del av deras läsare bortser på vilket sätt han kom in.

Jan Strid, universitetslektor och expert på medieetik

Vad borde de göra, menar du?

– Säga att han kan skriva någon annanstans.

Men Samhällsnytt har en annan tolkning. I ett mejl till Arbetaren skriver redaktionen i ett uttalande att de varken avser ”hantera”, ”utreda” eller ”vidta några åtgärder” på grund av uppgifterna. Jan Strid säger att det är ett oväntat svar för att komma från en medieaktör, men han är å andra sidan inte förvånad.

– Jag tror att det är så att de säger så för att de är den tidning som de är. Jag skulle tro att en stor del av deras läsare bortser på vilket sätt han kom in, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp