Inrikes #8/2018

Sjuksköterskor anmäler chefer efter dödsfall

Köerna för canceroperation började öka dramatiskt vid Karolinska i Huddinge efter att personal sagt upp sig. Trots det tackade produktionschefen nej till erbjudanden om hjälp från Danderyds sjukhus. Foto: Bertil Ericson/TT

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge söder om Stockholm tackade nej till hjälp att operera cancersjuka. Två i kön avled. Sjuksköterskor på sjukhuset polisanmälde då flera av cheferna. Åklagare har beslutat inleda förundersökning om vållande till annans död.

Flera sjuksköterskor har polisanmält sina chefer för att de nekat hjälp att operera svårt cancersjuka patienter när köerna växte. Två personer i kön han avlida innan de fick tid.

– Jag som så många andra har varit upprörda över allt som skett på Karolinska på senare tid. När det kom fram att två personer sannolikt avlidit för att sjukhuset tackade nej till hjälp blev det droppen. Jag ringde polisen och polisanmälde förre produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla för vållande till annans död, trolöshet mot huvudman och jäv, säger specialistsjuksköterskan Alexandra Ekengren till tidningen Vårdfokus.

Samtidigt meddelar nu kammaråklagare Jennie Nordin att hon inleder en förundersökning med anledning av medieuppgifterna om fallet. Ännu har ingen person delgivits brott.Förundersökningen baserar sig på en anmälan gjord av polisen Paul Beijnes.

– Jag har läst DN:s reportage och vi har en skyldighet att upprätta en anmälan då det finns anledning att anta att brott som faller under allmänt åtal har begåtts. Här tycker jag att det är ganska tydligt. Jag tycker att det är konstigt att det inte redan fanns en polisanmälan, säger Paul Beijnes, förundersökningsledare vid polisområde Stockholm Syd, till Dagens Nyheter.

I en granskning publicerad i DN framkom att sjukhuset redan i maj var medvetna om att svåra bemanningsproblem skulle uppstå efter att personal sagt upp sig. Men när Hälso- och sjukvårdsförvaltningen hörde av sig med erbjudande om stöd förnekade dåvarande produktionschefen Andreas Ringman Uggla problemen.

Därefter började vårdköerna för canceroperation öka dramatiskt. Men trots det tackade produktionschefen nej till erbjudanden om hjälp från Danderyds sjukhus.

– Patienterna som drabbades är ju döda eller dödsdömda. Av artiklarna framgår att en person säger att han fått information i juni, medan en annan chef säger att man kände till personalsituationen redan i maj. Här kan man skönja att det finns personer som bär ett tydligt ansvar, säger Paul Beijnes till Dagens Nyheter.

Samtidigt hopar sig skandalerna kring Karolinska och produktionschefen Andreas Ringman Uggla. Han slutade på sjukhuset för bara några veckor sedan, efter att det framkommit att han varit inblandad i en upphandling som vanns av konsultbolaget BGC – detta trots att han själv arbetat på företaget fram till för ett år sedan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan