Inrikes #8/2018

Chefer krävs på svar efter skyddsombuds död

Journalisten och skyddsombudet tvingades för två år sedan bort från sin arbetsplats, Gefle Dagblad, med hänvisning till ”grov illojalitet”. Hon drabbades av en djup depression som ledde till hennes död. Foto: Trebor/Wikimedia Commons. Montage: Arbetaren

På tre år sparkades tre anställda från Gefle Dagblad utan att de själva eller arbetskamraterna fick klarhet i varför. Två av dem var skyddsombud – varav en knäcktes, slutate äta och dog. Nu kräver fackklubben att ledningen på tidningen och Mittmediakoncernen förklarar sig.

Under flera år har anställda inom Mittmediakoncernen upplevt att arbetsmiljön varit i fritt fall. Facket har agerat, men mötts av tystnad, mothugg och i värsta fall avsked. Många har helt enkelt fått nog och slutat, men med huvudskyddsombudet Sanna Wikströms död har historien fått en än svartare ton.

Journalisten och skyddsombudet tvingades för två år sedan bort från sin arbetsplats, Gefle Dagblad, med hänvisning till ”grov illojalitet”. I likhet med två andra arbetskamrater som fått sluta med liknande vaga skäl fick hon aldrig veta hur hon varit illojal.

Ingen har förstått vad Sanna gjort och varför hon fick sluta. Det har blivit en tystnadskultur.

Johanna Hejdenberg, ordförande i SJF-sektionen, Gefle Dagblad

Nu kräver Journalistförbundets, SJF, sektion inom koncernen att ledningen bryter tystnaden och inför personalen förklarar varför och hur Sanna Wikström fick gå.

– Medarbetarna som jobbar kvar i Gävle har ju levt med den här historien nu i snart två år. Ytterligare ett skyddsombud fick ju gå förra våren. Båda historierna har skapat en osäkerhet. En känsla av att inte veta vad man får och inte får göra för att klassas som illojal. Ingen har förstått vad Sanna gjort och varför hon fick sluta. Det har blivit en tystnadskultur, säger Johanna Hejdenberg, ordförande i SJF-sektionen.

Johanna Hejdenberg.
Johanna Hejdenberg. Foto: Catharina Hugosson

Under drygt tre år tvingades tre personer på Gefle Dagblad mot sin vilja lämna tidningen, något som tidningen Journalisten rapporterat. Våren 2014 fick journalisten, Linnéa Wannefors, anställd via bemanningsföretag, gå från tidningen. Motiveringen var att ledningen ”saknade förtroende” för henne. Anledningen kokade ned till vad redaktionschefen kallade ”en allmän känsla” hos ledningen.

Under våren 2016 mottog tidningen ett bombhot från en person som Sanna Wikström, journalist och huvudskyddsombud för SJF, intervjuat. Ledningen valde dock att inte berätta om hotet för personalen.

Hon och skyddsombudet ”Maria” skickade då ett mejl till alla på arbetsplatsen där de kritiserade att inte bombhotet kommit personalen till del. Mejlet besvarades omedelbart från chefredaktören Anna Gullberg som sade sig vara ”chockad av detta utspel”.

Dagen efter stängdes Sanna Wikström av från sin anställning. Drygt en vecka senare fick hon gå, med två årslöner, med förklaringen att hon varit ”grovt illojal”. Enligt ledningen ska illojaliteten bestått i att hon haft personliga kopplingar till den intervjuperson som också bombhotat redaktionen. Någon sådan menade Sanna Wikström inte fanns.

I februari 2017 stängdes även skyddsombudet ”Maria” av på grund av ”grov illojalitet”. Men Sanna Wikström tog det särskilt hårt. Hon blev deprimerad, slutade äta och den 8 december förra året dog hon, kraftigt undernärd, 53 år gammal.

– Hon köptes ut. Storleken på ersättningen är ett tecken på att det inte fanns något sakligt skäl, det var något annat. Det är fortfarande något av ett mysterium varför de så benhårt skulle bli av med henne. Det var ett mysterium för henne också. Det förefaller ha orsakat hennes depression, säger Johan Lif, förhandlingschef på SJF.

Johan Lif.
Johan Lif. Foto: SJF

Sanna Wikströms sambo säger till Journalisten att hon aldrig kom över anklagelsen om illojalitet, ältade den, och försökte förgäves förstå vad hon hade gjort fel. För honom är det uppenbart att Mittmedia bär ansvaret för hennes död.

Johan Lif känner dock sig ännu inte redo att lägga hela skulden på arbetsköparen.

– Jag har inte hunnit bilda mig uppfattning för egen del ännu. Generellt kan man säga att om någon drabbas av en arbetssjukdom i lagens mening, fysisk såväl som psykisk, kan det anmälas som arbetsskada. Det kan även göras postumt. Vi måste i första hand prata med efterlevande och göra en analys av situationen.

Vad han däremot kan säga är att det råder en osund ledningskultur på tidningen.

– Det är lite för mycket för bara handla om enskilda tillfälligheter. Det är något som inte stämmer i kulturen. Den är okänslig och lite sekteristik. Ledning har stängt in sig och är inte särskilt lyhörda för input från fackligt håll.

Johan Lif säger att kulturen inte är begränsad till bara Gefle Dagblad. I en arbetsplatsenkät, genomförd i början av 2017, uppgav fyra av tio journalister att de aktivt sökt sig bort från Mittmedia under året. 71 procent av dem angav att det berodde på Mittmedias beteende som arbetsköpare.

Johan Lif säger att fackets relationer till koncernen är dålig och att det är ett onormalt högt antal konflikter på företagen i förhållande till koncernens storlek.

– Den ackumulativa effekten har förvånat mig och bristen på förmåga till ödmjukhet eller reflektion. När det kommit så mycket kritik är det förvånande att man inte har visat något tecken på att man lärt sig något. Det är inte riktigt normalt att man beter sig så på arbetsmarknaden, säger han.

När det kommit så mycket kritik är det förvånande att man inte har visat något tecken på att man lärt sig något.

Johan Lif, förhandlingschef, SJF

Vare sig chefredaktören på Gefle Dagblad, Anna Gullberg, Mittmedias vd Per Bowallius eller personalchefen Carin Andersson har velat uttala sig om Sanna Wikströms utköp. I stället har de hänvisat till att de inte kan kommentera enskilda personalärenden av hänsyn för de inblandade. Det är dock något som den nu protesterande SJF-sektionens ordförande anser ekar ihåligt.

– De hänvisar till omtanke, men Sannas anhöriga vädjar till dem att berätta. Det känns ju mer som att de bara gömmer sig bakom den här formuleringen. Hade de verkligen hyst omtanke kunde de berätta, säger Johanna Hejdenberg.

På fredagen meddelade Mittmedia att Anna Gullberg ”bestämt sig för att vara ledig” och att “hon kommer vara frånvarande i tre månader.” Arbetaren har sedan i torsdags förra veckan sökt Carin Andersson för en kommentar. Hon har dock upprepade gånger ansett sig vara för upptagen att intervjuas. På egen begäran fick hon sedan frågorna skriftligt på tisdagen, men har inte återkommit med svar innan denna artikel publicerats.

Till Journalisten uppger dock Anna Gullberg att hon inte anser att hon, eller Mittmedias ledning, har begått något fel.

– Min bedömning och uppfattning är att vi har gjort vad som ankommer på oss, säger Anna Gullberg till tidningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan