Hej då Ursula

Kultur
Ursula K. Le Guin 1972.
Foto: TT

I måndags avled författaren Ursula K. Le Guin i sitt hem i Portland, USA. Författaren blev 88 år gammal. Hennes böcker har översatts till över 40 språk och sålts i miljontals upplagor under åren.

De böcker jag själv läst av Le Guin är inte många, men gjorde intryck då jag var i bokslukaråldern. Särskilt var det bland fantasyböckerna om Övärlden Gravkamrarna i Atuan (1970), som för mig inte bara hade något av min barndoms älskade grekiska mytologi över sig, utan också en litterär kvinnlig gestalt som stack ut.

Att Le Guin ofta gick emot förväntade könsroller även när hon skrev om manliga huvudpersoner är något som brukar framhållas. Något som bidrog till det djup som fanns i hennes berättelser. Le Guin lät inte bara feministiska utan också andra teman, som exempelvis skildringen av en anarkistisk civilisation på en planet, ta plats i sina böcker.

Främst skrev Le Guin fantasy och science fiction, men därutöver även poesi, barnböcker och skönlitteratur och hon fick motta flera priser för sina verk.