Inrikes #7/2018

Efter hård kritik – nu utreds sjukförsäkringen

Försäkringskassans hårda tolkning av sjukförsäkringsreglerna är nu föremål för utredning. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kritiken mot utförsäkringar och avslag på sjukpenning för att Försäkringskassan bedömt att den sjuka “skulle klara ett annat jobb” har fått regeringen att reagera. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska se över myndighetens krav på prövning mot “normalt förekommande arbeten”.

Kritiken mot hur sjukförsäkringen i dag fungerar har varit hård från både fack, läkare och sjuka. Framför allt har myndighetens indragning av sjukpenning på grund av att de sjuka bedöms kunna utföra “ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden” blivit hårt åtgånget.

Nu meddelar socialminister Annika Strandhäll, S, att hon lyssnat till kritiken och tillsätter en utredning, där begreppet ska närgranskas.

­– Vi måste möta den oro som finns kring sjukförsäkringen. Därför vill jag bland annat se över tillämpningen av begreppet “normalt förekommande arbete”. Den enskilde ska kunna förstå besluten, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

TCO välkomnar utredningen, men efterfrågar en tydlig ambition att den sjukskrivnas arbetsförmåga ska bedömas utifrån möjligheten att gå tillbaka till ett arbete där personen kan ta tillvara sin kompetens och erfarenhet. Först därefter ska personen prövas mot ”normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden”.

– På så vis kan samhället och de enskilda bättre ta tillvara kompetens och erfarenhet, vilket inte minst är centralt inom många bristyrken där sjukfrånvaron också ofta är högre än i genomsnittet, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984