Inrikes #95/2017

Unionen hade aktier i kritiserat oljebolag

Arbetaren har tidigare rapporterat om Unionens storägande i den svenska bemanningsbranschen. Nu är fackförbundet i blåsväder för andra aktieinnehav. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fackförbundet Unionen är återigen i blåsväder för sin aktieportfölj. Den här gången gäller det stora innehav i rysk olje- och gasindustri. Nu meddelar Unionen att de sålt sina aktier värda 43 miljoner i det kritiserade Surgutneftegaz. Men fortfarande finns det frågetecken kring portföljen.

Så sent som vid bokslutet 2016 hade Unionen ett aktier till ett värde av 43 miljoner kronor i det kritiserade ryska oljebolaget Surgutneftegaz. Bolaget har anklagats för både korruption, bristande säkerhetsarbete och kränkningar av ursprungsfolk.

Efter att tidningen Arbetet granskat innehavet meddelade fackförbundet att de nu har sålt andelarna, men vill inte kommentera huruvida det skedde innan eller efter granskningen.

“Vi går aldrig in på detaljer om när vi säljer olika innehav”, skriver förbundets pressansvariga till Arbetet i ett mejl.

Även efter avyttrandet kvarstår dock mångmiljoninnehav i bolag som svartlistats, bland annat av Sjunde AP-fonden. Ett av dem är Heidelberg Cement, som ägnar sig åt brytning på Israelockuperat område i Palestina. Men även Unionens ryska innehav, 2016 var värt 117 miljoner, kritiseras bland annat av Kommunals Lars Randerz, ombudsman på förbundets ekonomienhet.

– Att över huvud taget ha affärer med Ryssland med tanke på de fackliga rättigheterna känns svårt. Miljömässigt kommer vi få regelverk framöver som förmodligen skulle omöjliggöra det, säger han till Arbetet.

Arbetaren har tidigare rapporterat om Unionens storägande i den svenska bemanningsbranschen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga