Inrikes #91/2017

Ytterligare en råsop för sopbolaget Reno Norden

Foto: Heiko Junge/TT

Efter sopstrejk, moderbolagets konkurs och sopberg i Stockholm fortsätter Reno Nordens problem. Nu förlorar det kritiserade sopföretaget avtalet i tre västsvenska kommuner på grund av att de inte kan uppfylla kvaliteten för det pris de lovat. I stället får de betala kommunerna miljonbelopp.

Kommunerna Lerum, Härryda och Partille avslutar samarbetet med det krisande sopföretaget Reno Norden och anlitar i stället ett kommunägt bolag. Anledningen är enligt kommunerna att kvaliteten är för låg. Företaget får nu betala tillbaka sex miljoner till de tre västsvenska kommunerna.

– Det gällde kvalitetsnivå på tjänster, vägning och rapportering. Vi har haft jättestora problem vid inkörningen med sophämtning. Men sedan finns det andra frågor jag inte vill gå in på, säger Maria Hansen, renhållningschef i Lerums kommun.

Vi var naturligtvis inte nöjda med hur de arbetade.
Maria Hansen, renhållningschef i Lerums kommun

Vad och hur företaget förväntades leverera var, enligt Maria Hansen, klart från början när Reno Norden lade det lägsta anbudet i de tre kommunernas gemensamma upphandling. Men efter övertagandet, i oktober förra året, började problemen med utebliven sophämtning och bristfällig administration.

När kommunerna sedan klagade på kvaliteten meddelade företaget, enligt kommunernas uppgifter, att för att leva upp till kraven måste ersättningen till företaget höjas. Det hela slutade med att kommunerna och företaget kom överens om att avsluta det planerade femåriga samarbetet redan i mars nästa år.

– Vi gjorde det i samförstånd. Vi var naturligtvis inte nöjda med hur de arbetade. Efter inkörningsproblemen har vi varit missnöjda med deras rapportering, säger Maria Hansen.

Företagets problem i Lerum, Partille och Härryda är inte ensamma. I Stockholm utbröt en konflikt med personalen i juli i år, sedan företaget velat ändra villkoren för de anställda. I september gick det norska moderbolaget i konkurs, men företagets verksamheter i Danmark och Sverige skulle fortsätta som vanligt.

Men i efterhand riktades hård kritik mot att företaget lämnat för låga anbud för att vinna upphandlingar. Att anbudet till de tre västsvenska kommunerna också var lågt var något som Partille kommunstyrelses vice ordförande, Eva Carlsson, S, i efterhand drar sig till minnes, även om kommunen valde att acceptera anbudet ändå.

– Man undrade vad det skulle betyda för personalen bland annat, med fler hämtningar per dag. Men anbudet uppfyllde alla kriterier och vi fick också goda referenser redovisade för oss. Men det var ju ett väldigt lågt pris och det är kanske det vi har sett konsekvenserna av, säger hon till ETC Göteborg.

Trots kriserna tog Reno Norden i oktober över merparten av Stockholms stads sophämtning vilket resulterade i 5 000 felanmälningar om utebliven sophämtning under bara första veckan. Nu två månader senare är problemen ännu inte fullt lösta och sopcontainrar står uppställda lite varstans i huvudstaden för att ta hand om de sopor som inte får plats i de överfyllda soprummen.

Till en början skyllde både företaget och Stockholm stad den bristande kvalitén på de strejkande sopåkarna och sabotage från avgående entreprenör. Men problemen tycks inte bara gälla företaget i Stockholm, Lerum, Härryda och Partille.

Även Stenungssunds kommun har avslutat samarbetet i förtid efter bara några månader. Enligt uppgifter i GP berodde det missade hämtningar, avvikelser som aldrig rapporterades och ett hot om vite på över 40 miljoner kronor.

Arbetaren har sökt Reno Norden för en kommentar utan resultat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga