Officerskåren, antikommunismen och högerradikalismen

I början av hösten kom Karl N. Alvar Nilssons omtalade bok ”Svensk överklass och högerextremism under 1900-talet” ut i nyutgåva på Federativs förslag. Arbetaren publicerar en serie utdrag ur boken som radarserie. Här är fjärde och sista delen.

År 1901 avskaffades indelningsverket och yrkesarmén ersattes av en värn­pliktsarmé. (Före den allmänna värnplikten fanns beväringsinrättningen, som var en typ av allmän värnplikt men i begränsad omfattning. Kärnan i armén utgjordes av den indelta armén. Beväringen utgjorde förstärknings- och ersättningspersonal. ) Sveriges förebild var den tyska värnpliktsarmén som hade firat stora triumfer i krig mot Danmark, Österrike och Frankrike.

Försvarsreformen diskuterades och genomfördes samtidigt som den moderna arbetarrörelsen höll på att ta form. Även när det gällde att hin­dra arbetarrörelsens framväxt hämtades inspiration från Tyskland. År 1889, samma år som det socialdemokratiska partiet bildades, infördes en lag med straffbestämmelser för agitation. För att bland annat övervaka socialdemokratiska möten inrättades vid sekelskiftet detektiva polisen. Många socialdemokratiska tidningar och debattörer drabbades av åtal. År 1899 antogs »Åkarpslagen« som syftade till att skydda strejkbrytare.

Inom de högre klasserna fanns ett motstånd mot den allmänna värn­plikten eftersom krigsmakten då skulle kunna innehålla samhällsomstör­tande element. Socialismen sågs som ett hot och för att kunna avvärja detta hot krävdes en lojal krigsmakt. Militär hade använts vid konflikter till exempel vid Sundsvallsstrejken 1879. Avgörande för införandet av all­män värnplikt blev till sist bland annat Tysklands försämrade förhållande till Ryssland och Sveriges försämrade förhållande till Norge.

Oron för att krigsmaktens lojalitet när allmän värnplikt infördes tog sig bland annat uttryck i att särskild polis inrättades vid Bodens fästning och örlogsstationerna i Karlskrona och Stockholm. I slutet av 1920-talet inrättades en upplysnings- och underrättelsebyrå vid generalstaben. By­rån var centrum i ett nät av övervakningsofficerare vilket nådde ned till regementsnivå. Man samlade in material om samhällsomstörtande par­tier, vilket var liktydigt med kommunistiska partier. På det sättet kunde man bland annat upprätta ett kartotek över kända och misstänkta kom­munister. När försvarsstaben inrättades 1937 överfördes registret dit.

Man samlade in material om samhällsomstörtande par­tier, vilket var liktydigt med kommunistiska partier.

Befälskårerna bestod i slutet av 1800-talet av en officerskår, en underof­ficerskår och en underbefälskår. Underbefälskåren var rekryteringsbas för underofficerskåren. För att kunna bli officer krävdes studentexamen och därför rekryterades officerare nästan uteslutande från överklassen. (Antalet män som avlade studentexamen var år 1900 914 st, 1920 1 671 st och 1940 2 596 st. ) Men egentligen var rekryteringsbasen ännu snävare. Vid gardesregemen­tena, till exempel Svea livgarde, krävdes av tradition att officersaspiran­terna var adelsmän. Även vid andra regementen hade sannolikt adelsmän företräde. Men det fanns också andra släkter där officersyrket gick i arv från far till son. Generalmajoren Rickman von der Lancken, som under andra världskriget var chef för det lokala försvaret i Östra militärområdet skrev om detta i Försvarsfrämjandets tidskrift Folkförsvaret 2/1945:

Medlemmar i dessa släkter – ofta upphöjda till adelsståndet på grund av krigiska bedrifter – hade krigarblodet i sina ådror och betraktades allmänt som självskrivna för officersyrket. Deras insats för att hålla officerskallet högt har nog underskattats liksom deras på grund av arvskapade fallenhet för yrket.

Den allmänna värnplikten medförde att den manliga delen av befolk­ningen på ett påtagligt sätt kom i kontakt med det fast anställda befälet. Många reagerade mot befälens mentalitet och man ansåg att utbildningen lämnade mycket att önska. I riksdagen motionerades redan 1902 om en breddning av rekryteringsbasen till officersyrket. På 1920-talet öppnades vissa ytterst begränsade möjligheter för underofficerare att bli officerare. En något större förändring åstadkoms 1943 när Försvarets läroverk inrät­tades. Under mer än 40 år kunde således försvaret motstå de försök som gjordes till förändringar av officerskårens rekryteringsbas.

Bengt Abrahamsson visar i sin bok Militärer, makt och politik, att den militära organisationen samtidigt som den ägt exklusiva fackkunskaper också utgjort en social gemenskap och en kultur som format den enskildes referensramar och attityder. På så sätt har organisationens enhetliga upp­trädande utåt förstärkts. Detta har samtidigt inneburit att det har varit svårt för utomstående att påverka organisationen och åstadkomma förändringar.

Motståndet mot och rädslan för marxism samt en gammal rysskräck kunde för officerskårens del ta sig konkreta uttryck under det finska in­bördeskriget.

För den enskilde medlemmen i organisationen har det aldrig varit lätt att avvika från det som ansetts vara organisationens uppfattning i en viss frå­ga. (Abrahamsson 1972 s. 77-94.) Den som har haft avvikande värderingar har dessutom under utbild­ningen kunnat bedömas som mindre lämplig och trots goda färdigheter ändå inte blivit antagen till officer.

Motståndet mot och rädslan för marxism samt en gammal rysskräck kunde för officerskårens del ta sig konkreta uttryck under det finska in­bördeskriget. Striden pågick våren 1918 mellan »röda«, huvudsakligen ar­betare, och »vita« ur borgarklassen. I kriget deltog svenskar på den vita sidan: 94 officerare, 24 underofficerare och 440 underbefäl varav många så kallade studentfurirer. Bland dem som deltog fanns Archibald Douglas, dennes kusin C.A. Ehrensvärd, Martin Ekström, som senare blev ledare för Nationalsocialistiska blocket, Erik Grafström, Harald Hjalmarsson, far till högerledaren Jarl Hjalmarsson, Carl af Petersén, Henry Peyron och Axel Rappe. Även andra stödde den vita sidan i inbördeskriget. Greve Eric von Rosen skänkte ett flygplan som han personligen överlämnade till marskalk Mannerheim.

Under åren 1911-1915 hade Hjalmarsson varit chefsinstruktör för det persiska gendarmeriet och blev 1915 general i den persiska armén. Med i Persien var också Carl af Petersén och Martin Ekström. Harald Hjal­marsson blev chef för Svenska brigaden i Finland och utnämnd till finsk generalmajor. Han ledde brigaden bland annat vid offensiven mot Tammerfors. I boken Röd och vit terror behandlar Jaakko Paavolainen svenskarnas deltagande i den vita terrorn. Enligt Paavolainen torde Hjal­marsson egenhändigt ha skjutit ned fyra fångar i Kuru. Den helt unge artilleriofficeren greve Hamilton skrev den 4 mars 1918 på ortsbefolk­ningens begäran under sju dödsdomar i Jakobsstad.

I brev har Hamilton antytt »utrensningar« i samband med intagandet av Tammerfors men han uttrycker sig så att det inte går att avgöra om det var svenskar eller finnar som genomförde dessa. Det framgår dock att man i Tammerfors åtminstone i viss mån hade uppfattningen att svenskarna inte tog fång­ar. Den svenske löjtnanten Reichenberg utsågs till stationsbefälhavare i Tammerfors. Fångarna som samlades i stationshållen och av vilka en stor del var ryssar avrättades helt öppet. Detta skedde sannolikt på order uppifrån. I Sääkimäki fanns en svensk avdelning som verkställde avrättning­ar, men troligen var det ortsbefolkningen som bad om detta. Den finska friherrinnan Gripenberg tog med entusiasm emot de svenska soldaterna. Hjalmarsson antyder i sina memoarer att hon även fungerade som »fru Justitia.« Eric Grafströms skildringar från kriget präglas av en påtaglig känslolöshet när det gäller de öden som drabbade de röda. Strax före inbördeskriget var Grafström chef för den skidlöparbataljon som gjorde slut på republiken Seskarö. (Paavolainen 1986 s. 125-126. Svenskt biografiskt lexikon (om Grafström). På Seskarö upprättade »revolutionära element» ett eget styre.)

Vid Svenska brigadens hemkomst från finska inbördeskriget hyllades de frivilliga som hjältar i borgerliga kretsar – medan andra kallade dem mördare.
Vid Svenska brigadens hemkomst från finska inbördeskriget hyllades de frivilliga som hjältar i borgerliga kretsar – medan andra kallade dem mördare. Foto: TT

Carl af Petersén tjänstgjorde vid Mannerheims högkvarter. I hans upp­gifter ingick att vara politisk övervakare av de vita styrkorna. Till sin hjälp hade han Robert Paulson, som varit stamanställd och därefter från 1910 arbetat vid detektiva polisen med övervakning av den svenska arbetarrö­relsen. Efter hemkomsten från kriget fortsatte Paulson med detta och när polisbyråns uppgifter renodlades till utlänningskontroll öppnade Paulson 1925 tillsammans med en kriminalkommisarie egen detektivbyrå. Under tiden 1925-1933 hade Paulson fast månatligt arvode från generalstaben för kartläggning av kommunister. Carl af Petersén blev under andra världs­kriget chef för den inofficiella militära underrättelsetjänsten, C-byrån (fram till hösten 1942 G-sektionen). (Wechselmann 1995 s. 56, Flyghed 1992 s. 275 (not 42).)

Inställningen till den röda respektive vita sidan i inbördeskriget ska­pade en skiljelinje mellan socialdemokrater och vänstersocialister på ena sidan och de borgerliga på den andra. Vid Svenska brigadens hemkomst hyllades de frivilliga som hjältar i borgerliga kretsar. Medan andra kallade dem mördare. Ture Nerman utropade mördare på öppen gata och blev åtalad för detta.

»Man frågar sig verk­ligen, om det skall dröja mycket länge innan folkvälde, parlamentarism och självsvåld har löpt linan ut.«

Efter första världskriget ville man på såväl borgerligt vänsterhåll som bland socialdemokraterna reducera försvaret medan försvarets represen­tanter ville ligga kvar på den nivå som 1914 års försvarsordning angav. Inom försvaret orsakade försvarsfrågan och 1925 års försvarsbeslut mycket missnöje. Ett uttryck för detta kan man se i ett brev från Henry Peyron den 8 februari 1924 till Rickman von der Lancken: »Man frågar sig verk­ligen, om det skall dröja mycket länge innan folkvälde, parlamentarism och självsvåld har löpt linan ut.« (Rickman von der Lanckens arkiv vol. 12, KRA.) Per Albin Hansson, som var försvars­minister när försvarsbeslutet fattades blev i februari 1928 attackerad av en fascistisk furir. Furiren Sigurd Algot Holmberg hade den 1 februari för­lorat sitt arbete eftersom hans regemente skulle läggas ned. Först tog han fel på person och slog redaktör Sigfrid Hansson i ansiktet när de möttes på gatan den 3 januari. Men den 10 februari mötte han Per Albin Hansson och upprepade sin bravad. När han springande avlägsnade sig från platsen mötte han en polis och stannade upp. Hansson kom då ifatt honom och slog honom i ansiktet med sin käpp så att näsan började blöda. Furiren dömdes till tre månaders straffarbete och Hansson fick böta 50 kronor. (Wärenstam 1970 s. 64-65, Carlsson 1942 s. 173.)

1925 års försvarsbeslut har ofta åberopats som en anledning till att Sve­rige var dåligt rustat inför andra världskriget. Den 3 juni 1940 skrev major Wilhelm de Geer, Norrköping, till Rickman von der Lancken:

Ber att få framföra ett från djupaste hjärta gående tack för Eder arti­kel att »Demokraterna ha intet monopol på Sverige« I Eder utläggning av den tanken fick Ni fram just mina egna tankar – jag kom att andas lättare i denna demokratiskt kväljande självförgudningens tid, då män som förut rivit ned det försvar vi haft, nu anser sig ha fosterland­skärleken på monopol och anse sig vara de som bära vårt försvar på sina skuldror. […] Bara ordet demokrati verkar såsom ett kräkmedelpå mig! (Rickman von der Lanckens arkiv, vol. 13.)

Breven till von der Lancken visar att det gjordes en koppling mellan den demokratiska utvecklingen och reduceringen av försvaret. Försvarsbeslutet togs som intäkt för att massan inte var mogen nog för att se hoten mot Sverige.

Hur såg då militärernas hotbild ut? Efter det finska inbördeskriget dröj­de det inte länge förrän man från finsk sida tog upp hotet från Sovjet­unionen. Från svenskt politiskt håll var man emellertid tveksam till ett närmare försvarssamarbete med Finland. 1923 fick utrikesminister Carl Hedenstierna lämna regeringen efter att han förespråkat ett svenskt-finskt försvarsförbund. Under mellankrigstiden drev ingen ledande politikerfrågan. (Carlgren 1981 s. 5-6.) På svenskt militärt håll tänkte man emellertid annorlunda och i Sveriges krigsplanläggning fick flera av de officerare som deltagit i finska inbördeskriget viktiga funktioner. Axel Rappe förordade 1923 i en debatt­skrift, Sveriges läge, ett samgående med Finland för att avvisa rysk aggres­sion. Samma tanke fanns i 1927 års försvarsplan, som författades av C.A. Ehrensvärd och i skriften Antingen eller, som författades i kretsen kring den blivande överbefälhavaren (öb) Helge Jung och Ny Militär Tidskrift. (Ehrensvärd 1965 s. 71.)

»Antingen eller« står inte, som man skulle kunna tro, för försvar eller ej, utan antingen skulle försvaret ske genom intervention i Finland eller tas upp först vid Sveriges gräns mot Finland. Något hot söderifrån såg man inte. (Antingen eller 1930 s. 15.)

Under 1930-talet förekom också omfattande kontakter mellan de svenska och finska generalstaberna. I generalstabens krigsplanlägg­ning från början av 1930-talet fanns långtgående planer på att föra över fälthärens huvuddel till Finland.

När andra världskriget bröt ut gällde formellt 1927 års försvarsplan. Ar­betet på en ny plan hade dock startat 1934 och leddes av Axel Rappe och C.A. Ehrensvärd. Arbetet skedde under stor sekretess och utan politisk inblandning. Vid 1936 års försvarsbeslut räknade man med att den nya organisationen skulle träda i kraft 1940. I avvaktan på detta arbetade man med en provisorisk organisation, 1937 års krigsorganisation.

De tyska motiven för ett anfall mot Sverige kunde vara att vid en konflikt med England utnyttja Sydsverige som basområde och att komma i besittning av Östersjöutloppen.

I den nya försvarsplanen räknade man med fyra krigsfall. Fall 1-111 avsåg Ryssland. I fall 1 skulle Sverige intervenera i Finland och i alla tre fallen skulle Åland besättas. Det nya i förhållande till 1927 års plan var fall IV, som avsåg krig med Tyskland. Man ansåg sig dock kunna utesluta en isolerad konflikt med Tyskland. De tyska motiven för ett anfall mot Sverige kunde vara att vid en konflikt med England utnyttja Sydsverige som basområde och att komma i besittning av Östersjöutloppen. (Stormvarning 1989 s. 98-114. )

När flera svenska officerare under finska vinterkriget 1939-1940 var ak­tivister och deltog som frivilliga fullföljde de tankegångar som funnits ända sedan första världskriget. Gustaf Andersson i Rasjön, som var folk­partiets ledare åren 1935-1944, skrev om detta i sina memoarer:

Mellan finlandskommittén och frivilligkommittén å ena sidan och vissa kretsar inom den svenska försvarsmakten å den andra sidan fö­rekom det mest intima samarbete, och man kunde inte veta vem som gjorde det eller det. Åtskilligt hände som vi inom regeringen fick veta först efteråt. Ävenså uppehölls direkta förbindelser mellan svenska och finländska försvarsmakten vid sidan av försvarsdepartementet och utrikesledningen. Agenter från Finland vistades ständigt här i landet för att bearbeta myndigheter och opinionen.

Inom försvarsledningen representerades den högsta graden av ak­tivism av chefen för försvarsstaben, general Rappe. Denne var ledare för den militärjunta som länge drivit satsen, att Sveriges försvar skulle sättas in på karelska näset. (Andersson 1955, s. 217-219, 239.)

Några dagar efter det att Tyskland förklarat Ryssland krig den 22 juni 1941 gjorde Finland också detta. Redan i augusti 1940 hade ett avtal ingåtts mellan Finland och Tyskland enligt vilket Finland fick vapen med mera i utbyte mot att Tyskland fick transitera trupper genom Finland till norra Norge. Avtalet, som var en rent militär överenskommelse mellan tyska Luftwaffe och Finlands överbefälhavare Mannerheim, gav också Tysk­land rätt att ha underhållsförband på finsk mark. (Norborg & Sjöstedt 1987 s. 213- 216, Carlgren 1981 s. 49-55.)

Tyskland kom i samband med angreppet på Sovjetunionen med långt­gående krav på Sverige. Mest känd har blivit transiteringen av en beväp­nad infanteridivision, 163:e infanteridivisionen Engelbrecht, från Oslo till Finland. Men inte minst på det marina området gjordes stora eftergif­ter och till stor del sköttes arrangemangen på detta område av marinen. (Stormaktstryck och småstadspolitik 1986 s. 127-169. ) Sveriges marinattaché i Berlin, Anders Forshell, var i Stockholm 10 juli 1941. Han fann lösningarna bra och ansåg att han själv hade bidragit till detta genom protyska brev till militärledningen. Forshell hade tidigare verkat för en ännu mer aktiv svensk insats. Ambassadör Gunnar Hägglöf, som var chef för utrikesdepartementets handelsavdelning 1939-1944, ci­terar i sin bok Samtida vittne ett brev, daterat 22 juni 1941, som Forshell skrev till chefen för marinen, amiral Tamm:

Om detta nya krig kommer att tillsammans med Finland av Tyskland föras till ett segerrikt slut, vilket jag personligen anser bliva fallet inom kort tid, utan att svensk insats i någon form göres för att medverka till vår arvfiendes likviderande – då är det slut med Sveriges militära framtid […]. Om storkriget, vilket jag tror vinnes av Tyskland, Europas nyordning kommer till stånd och dess militära struktur skall avgöras, då kommer enligt min övertygelse ett Sverige, som intet positivt gjort under kriget, att sjunka ned till Danmarks status, Finland att tillgodo­ses på vår bekostnad i norr och vår krigsmakts saga vara all. (Hägglöf 1972 s. 105.)

Det tyska sändebudet Schnurre rapporterade enligt Gunnar Hägglöf i juli 1941 till Auswärtiges Amt i Berlin att nittio procent av den svenska officerskåren var för ett svenskt deltagande i kriget mot Ryssland. När den tyske militärattachén, generalmajor von Uthman, berättade detta för Hägglöf sade denne med eftertryck att detta var helt missvisande. Uth­man svarade då att han själv fått samma upplysning som Schnurre av högt uppsatta svenska officerare, vilkas namn han dock inte ville nämna. Hägglöf skriver vidare:

För egen del kunde jag tänka mig att tyskarna bildat sig sin uppfattning genom samtal med officerare, vilka såsom exempelvis generalen Axel Rappe var helt fångade i en önskan att få kämpa tillsammans med Fin­land eller med andra som ansåg det angeläget att upprätthålla välvilli­ga förbindelser med tyskarna med tanke på sannolikheten av en snabb och fullständig seger över Ryssland. Till denna senare kategorien får man sannolikt räkna flyggeneralen Bengt Nordenskiöld, som den 25 juni under samtal med den tyske flygattachén förklarade att det var nödvändigt för Sverige att »aktivt understödja Finland«, ett uttalande som omedelbart intelegraferades till utrikesministeriet i Berlin. (Hägglöf 1984 s. 155.)

I sin dagbok berättar överbefälhavaren Helge Jung om ett samtal med C.A. Ehrensvärd den 18 december 1945: Ehrensvärd hade tagit upp försla­get från 1941 om att svenska officerare skulle gå i tysk tjänst. Rappe hade varit mycket intresserad av det och ville ha Ehrensvärd som stabschef, medan han själv tänkte bli kårchef. När Ehrensvärd nekade att ställa upp ville Rappe i stället ha Björk. (Helge Jungs dagbok 18 december 1945, KRA.)

Rappe var således villig att gå betydligt längre än att enbart kriga på Finlands sida mot Ryssland. Den 14 juli 1941 hade en skrivelse utgått från arméstaben om rekrytering av svenska officerare till att tjänstgöra vid tyska förband på östfronten. Skrivelsen återkallades några dagar senare, tydligen därför att man i Berlin i denna fråga var av en annan mening än tyska legationen i Stockholm.

Den 14 juli 1941 hade en skrivelse utgått från arméstaben om rekrytering av svenska officerare till att tjänstgöra vid tyska förband på östfronten.

Gunnar Hägglöf behandlade också överbefälhavaren general Thörnells uppfattning om kriget mellan Tyskland och Ryssland:

Thörnell hade redan i en promemoria den 19 juli 1941 förklarat att en tysk seger i kampen mot Sovjetunionen skulle leda till att Finland fick en ny och säkrare östgräns, något som skulle innebära en stor strate­gisk fördel även för Sverige. Vore det då inte önskvärt att Sverige själv medverkade till att besegra Sovjetunionen? Emellertid hade ju reger­ingens deklaration i samband med transiteringsmedgivandet visat att yrkanden på ett svenskt understödjande av kriget mot Sovjetunionen för närvarande icke kunna eller böra framställas. Men – ansåg Thörnell – det fanns dock flera sätt på vilka man inom ramen för regeringens neu­trala utrikespolitik kunde lämna svenskt stöd i kampen mot Sovjetunio­nen. Han föreslog i denna anda att man skulle uppmuntra den svenska frivilligrörelsen så att ett par svenska bataljoner skulle ingå i den finska armén, att man skulle vara frikostig med krigsmaterielleveranser till Finland, och att man skulle vara positiv till tyska önskemål om permit­tenttransiteringar och underhållstjänst över svenskt område.

Det var detta slags svenska politik som Thörnell förordade. Allra helst hade han naturligtvis sett att Sverige anslutit sig till Finland i kriget mot Sovjetunionen, men han var ju också medveten om att den sittande samlingsregeringen aldrig skulle slå in på den linjen. (Hägglöf 1984 s. 193.)

Redan den 18 maj 1940 framfördes krav från Tyskland på att få transitera trupper genom Sverige för att undsätta de tyska trupperna i Narviksom­rådet. Dessa krav avvisades av den svenska regeringen. Den högsta mi­litärledningen hade dock en annan uppfattning. Detta berördes av Stig H:son Ericson i dennes memoarer. Han citerade ur sin dagbok:

Det blev en dramatisk dag. Kl 11 kallades operationsavdelningsche­ferna till Rappe, som just kommit från den tillfälligt sjuke öb. Minister Richert, som varit hemma från Berlin en dag hade budskap från Rib­bentrop – som lär ha övertagit Görings roll som vakare över åtgärder­na i Norden – att tyskarna önskar fri genomfart för 100 vagnar med material till Narvik! Richerts bestämda uppfattning var att Tyskland skulle gå anfallsvis tillväga, om detta inte accepterades. Särskilt som det blivit en prestigefråga för Hitler att driva Narviksoperationen, som han igångsatt mot militärernas råd. Rappe förklarade omedelbart att öb:s ståndpunkt var att vi borde tillåta passagen inför risken av krig. Rappe hade anslutit härtill och försvarsministern var meddelad. […] Under pågående diskussion anlände bud med regeringens beslut att säga nej till transporterna. (H:son Ericson 1966 s. 147.)

Inom den högsta ledningen för försvaret var således uppfattningen den, att Tyskland skulle besegra Sovjetunionen och att detta också var en önskvärd utveckling. Flera höga officerare var inte främmande för att Sverige skulle gå samman med Tyskland och Finland för att krossa kom­munismen. Axel Rappe var till och med beredd att enrollera sig i den tyska armén.

Uttryck för antikommunismen inom krigsmakten finns det rikhaltiga exempel på hos Kommittén angående statsfientlig verksamhet som tillsat­tes 1933 och verkade till 1935. Varje regemente eller motsvarande och högre militära instanser avgav yttrande till kommittén. Av dessa är det ytterst få som berörde nationalsocialistisk verksamhet. Däremot såg huvuddelen kommunistisk verksamhet som ett hot. Från generalstabens sida krävdes en hårdare lagstiftning mot statsfientlig verksamhet och också förbud för kommunistiska partier. Den fara som nationalsocialisterna skulle kunna utgöra berördes inte i generalstabens yttrande. Redan 1929 hade general­staben och marinstaben föreslagit att ett hemligt register skulle upprättas över kommunister. Från marinen föreslogs både 1929 och 1933 att kom­munister skulle förbjudas att inneha statliga arbeten och att de inte skulle få pension. (Lööw 1990 s. 369-377.) Chef för generalstaben 1933 var general Oscar Nygren. Han blev i december 1939 chef för Andra armékåren, som mobiliserades för försvar av gränsen till Finland. Generalmajor Archibald Douglas blev då hans stabschef.

1939 och 1940 infördes lagar som gjorde tvångsmedel möjliga, till exempel kunde försändelser granskas och telefonsamtal avlyssnas.

Sommaren 1936 debatterades i riksdagen de förslag som Kommittén angående statsfientlig verksamhet presenterat. Debatten kom främst att röra förbud för partier som ansågs förespråka samhällsomstörtande verk­samhet, det vill säga kommunistiska partier. Förespråkare för partiförbud kom från Folkpartiet, Högerpartiet och Bondeförbundet. Förslaget föll på grund av att andra kammaren gick emot.

I samband med »Molotov-Ribbentroppakten« och finska vinterkrigets utbrott 1939 hårdnade klimatet för kommunister. 1939 och 1940 infördes lagar som gjorde tvångsmedel möjliga, till exempel kunde försändelser granskas och telefonsamtal avlyssnas. Pådrivande var militären, men för­följelse av kommunister skedde på alla plan. Utrensningar gjordes i poli­tiska organ och fackföreningar. Inom arbetslivet avskedades, tvångsför­flyttades och mobbades kommunister.

Finska kulspruteskyttar under skjutning 1939. I samband med finska vinterkrigets utbrott hårdnade klimatet för kommunister i Sverige.
Finska kulspruteskyttar under skjutning 1939. I samband med finska vinterkrigets utbrott hårdnade klimatet för kommunister i Sverige. Foto: SvD/TT

Generalmajor Douglas, som innan han blev stabschef vid Andra ar­méfördelningen var chef för Övre Norrlands trupper, förmedlade till försvarsstaben vad som närmast kan rubriceras som en vision om ett kommunistiskt uppror. Generalmajor Pontus Reuterswärd, som var mili­tärbefälhavare för Övre Norrlands trupper, pekade på risken för kommu­nistiska sabotage. (Militärbefälhavama var fram till 1942 chefer för det lokala försvaret.)

Under vinterkriget mellan Finland och Ryssland agerade militären i stor utsträckning på egen hand. Man samlade in uppgifter om kommu­nister från militära organ och från polisen men också från andra myn­digheter och privatpersoner. Redan innan tvångsmedelslagarna infördes hade man på egen hand organiserat både postkontroll och telefonavlyssning. Generalmajor Douglas krävde emellertid mer drastiska åtgärder mot kommunisterna. Den 14 december 1939 beordrades kommendanten för Bodens fästning generalmajor Högberg att inrätta ett arbetskompani. Hit överfördes kommunister som fanns vid olika förband, men det inkall­ades också kommunister direkt till arbetskompaniet. Huruvida regering­en var fullkomligt informerad om dessa åtgärder är oklart.

Något av en kulmen på den antikommunistiska verksamheten nåddes natten till den 3 mars 1940 genom attentatet mot tidningen Norrskens­flamman, varvid fem personer omkom. Bland dessa fanns en mor och hen­nes två barn. Familjefadern var internerad vid ett arbetskompani. För att bistå militären i jakten på kommunister hade stadsfiskalen i Luleå, Ebbe Hallberg, och journalisten Hedenström vid Norrbottenskuriren organise­rat en sexmannakommitté. I denna ingick förutom de två nämnda även kapten Svanbom, som var adjutant hos generalmajor Reutersvärd, förste järnvägsbokhållare Elof Rydberg, Norrbottenskurirens platschef i Gälli­vare Arvid Johansson och Ragnar Holmberg, som förestod Norrländska Socialdemokratens Luleåredaktion. Hedenström var medlem i Sveriges nationella förbund (SNF) och aktiv i Finlandskommittén.

Före attenta­tet hade generalmajor Douglas uppvaktats av Svanbom, Hedenström och Hallberg, som förslagit att Norrskensflammans tryckeri skulle rekvireras för militära ändamål. Douglas hade då kontaktat sin gode vän justitie­ministern K.G. Westman men regeringen ville inte ha någon rekvisition. För att stoppa Norrskensflamman planerade Svanbom, Hallberg och He­denström då attentatet mot tidningen och det genomfördes av Heden­ström och tre fänrikar vid Ing3 i Boden. Av fänrikarna var en finlands­frivillig. Denne kom tillsammans med sin ordonnans, som också var med vid attentatet, strax före attentatet till Sverige från Kemi. Efter attentatet samlades attentatsmännen hos kapten Svanbom där man skålade i cham­pagne. Stadsfiskal Hallberg uppehöll sig då vid brottsplatsen.

De skyldiga fick i rådhusrätten lindriga straff men de skärptes i hovrätten. Målet gick vidare till Högsta domstolen som fastställde hovrättens dom. Hallberg avled innan målet var slutfört. Han hade dessförinnan förklarats sinnes­sjuk och det hade också visat sig att han gjort sig skyldig till andra brott, bland annat förskingring. Vid rättegången försvarades Hallberg av advo­kat Sven Hallström, Umeå, som var en av grundarna av Nationalsocialis­tiska blocket (nsb). Efter attentatet kallades Douglas, enligt vad han själv uppger, till Stockholm av överbefälhavaren för ett regelrätt polisförhör. Han förnekade all kännedom om attentatet. Han berör det i sina memoa­rer och kallar det då »den hemska brandolyckan i Norrskensflammans hus.«

Även på andra platser än övre Norrland inrättades arbetsläger. Det visade sig så småningom att även sådana som inte var kommunister hamnade på arbetskompani. Efter ingripande från försvarsministern ut­färdade överbefälhavaren i slutet av 1941 bestämmelser som innebar att verksamheten avstannade. Det fanns dock kvar kommunistförband ända till hösten 1943. (Molin 1982 s. 54-79. Odeberg 1972. Douglas 1950 s. 325-328.)

Ingripandet mot kommunisterna kan ses i ett utrikespolitiskt perspek­tiv. Som framgått tidigare fanns redan i början av 1930-talet planer för en svensk intervention i Finland och inom militärledningen fanns krafter som ville sätta dessa planer i verket. En sådan aktion skulle ha kunnat motar­betas av kommunisterna. Tyskland sågs av många inom militärledningen som kommande segrare. Både ett ingripande mot kommunisterna och ett ingripande på Finlands sida skulle av Tyskland uppfattats som positivt.

I hetsen mot kommunisterna anlitade militärerna Per Engdahl som föredragshållare. Denne tillhörde då SNF och har berättat om detta i sina memoarer:

I början av 1940 fick jag en kallelse från militärledningen i Boden till en föredragsturne i fästningsområdet. Jag fick samtidigt en instruktion, undertecknad av general Douglas, chef för Övre Norrlands trupper, och general Högberg, kommendant i Bodens fästning. I denna instruk­tion stod det bl.a.: »Han äger att hos truppen injaga hat mot Stalin och hela hans anhang.«

Längre fram i sina memoarer berättade Engdahl om det öde som drabba­de den som protesterade mot hans budskap:

Det fanns överallt lyssnande öron, och var det någon, som försökte smy­ga in motpropaganda, hämtades han vid tvåtiden på morgonen och kör­des raka vägen till Vitvattnet, där man förvarade »opålitliga« element.

»Hur mycket trupp behöver du för att ta Stockholm? Säg bara till: Vi ställer upp.«

Under vistelsen i Boden var Engdahl inkvarterad på A8 och intog sina måltider på ingenjörstruppernas officersmäss. Där gick enligt Engdahl diskussionens vågor höga. Vid ett tillfälle frågade översten: »Hur mycket trupp behöver du för att ta Stockholm? Säg bara till: Vi ställer upp.« Även om detta kunde uppfattas som ett skämt, vilket Engdahl påstod att han gjorde, visar det arten på den diskussion som fördes. (Engdahl 1979 s. 143.)

Att en »statskupp« diskuterades i militära kretsar framgår även av Stig H:son Ericsons memoarer:

Efter en representationsmiddag i mars 1940 antecknar jag själv: ‘Sedan gästerna gått och endast Rappe, Adlercreutz och jag var kvar lade den förstnämnde ut temat regimskifte och frågade mig rent ut, om jag skulle vara med och stödja en sådan aktion. Då han emellertid inte kunde klara ut mål och medel, för att inte tala om förutsättning­arna, ville jag inte ta ställning till frågan. Att samtalet var intressant är odisputabelt och att det inte lämpligen bör kläs i skrivna ord är lika säkert. Han återkom till sina funderingar ännu en gång på en tågre­sa från Norrland, men inte ens min nyfikenhet kunde förmå mig att lyssna på allvar. (H:son Ericsson 1966 s. 135.)

Alf W. Johansson berör i sin bok Per Albin och kriget också frågan om en militärkupp:

Överste Axel Gyllenkrok talade öppet med sina kollegor om en mili­tärkupp. Inför militärattachén i Berlin, Anders Forshell, lade han ut texten: Det enda som behövdes för en lyckad kupp var att man vann kommendanten i Stockholm och chefen för IV arméfördelningen för saken. Därefter skulle man kunna »säkra Skeppsholmen och sedan ta hand om Sverige.« Forshell kommenterade i sin dagbok: »så enkelt är det nog ej och inte heller önskvärt.«

Av Johanssons bok framgår också att den pensionerade amiralen Charles de Champs uppvaktade kungen i regeringsfrågan i december 1939. Han strävade då efter att få bort Per Albin som regeringsbildare. Enligt Jo­hansson noterade Hansson i sin dagbok, den 16 juli 1940, att man inom Samfundet Manhem höll på att utarbeta en ministerlista till en ny reger­ing där flygöversten Axel Gyllenkrok skulle vara första namn. (Johansson 1988 s. 85, 125, 440. Forshells dagbok 1941-03-19, KRA.)

Det bör noteras att vare sig Stig H:son Ericson, Adlercreutz eller Forshell gjorde någon anmälan mot sina kupplanerande officerskollegor. En annan högre officer som anlitade Per Engdahl som föredragshållare var Alf Meyerhöf­fer. När denne under kriget var regementschef i Östersund anordnade han ett stort opinionsntöte på stadens teater där Engdahl var talare. (Engdahl 1979 s. 147.) Vid brytningen mellan SNU och högern 1934 var Meyerhöffer riksdagsman för högern men blev en av SNU/SNF:s tre riksdagsmän. Han var också under 1930-talet chef för SNU:s kampgrupper.

1931 avslöjades den så kallade Munckska kåren i vars verksamhet flera militärer var inblandade. I Carlos Adlercreutz arkiv finns en redogörelse för kåren som är upprättad av major E. Frodell. Redogörelsen är daterad 3 april 1956, således lång tid efter det att kåren avslöjades. Frodell hade dock i egenskap av stabschef inom kåren god inblick i dess verksamhet. Enligt Frodell ansåg Stockholms polismästare Hårleman att det fanns behov av en reservpolis. Han misslyckades dock med att rekrytera en sådan. Han fick då rådet att vända sig till den pensionerade generallöjtnanten Bror Munck. Munck var starkt engagerad i frivilligt försvarsarbete och mili­tär idrott. Han ansåg att något borde göras åt luftförsvaret samt att den styrka som behövdes för detta också skulle kunna vara reservpolis. En­ligt Frodell fick styrkan namnet Stockholms luftförsvars frivilliga under­stödsförening. Styrkan organiserades 1927 och uppgick till mellan 2 000 och 3 000 man. Den var på militärt sätt organiserad i plutoner, kompani­er och bataljoner. De olika enheterna hade samlingsplatser på olika håll inom Stockholm, Djursholm och Lidingö. Till varje samlingsplats skulle en kommissarie från polisen ansluta. För att snabbt kunna samlas hade man organiserat larmkedjor. Pistoler köptes till medlemmarnas självför­svar på väg till samlingsplatserna. För dessa utfärdade polisen en klumplicens men vid en inventering visade det sig att det fanns fler pistoler än vad det fanns licens för. Frodell anmälde detta till Hårleman men eftersom man inte visste varifrån pistolerna kom kunde denne inte utfärda licens. Frodell trodde inte heller att Hårleman ansåg att bristen på licenser spe­lade så stor roll.

En dag blev emellertid Frodell uppringd av bankir A.W. Högman. Nå­gon hade i hans kök placerat 100 pistoler. Han uppmanades att överlämna pistolerna till polisen. »Vi ansåg«, skriver Frodell, »det ej lämpligt att för noggrant utforska hithörande förhållanden.« Sanningen var den att Hög­man hade finansierat inköp av pistoler till såväl Sveriges fascistiska kam­porganisation/Sveriges nationalsocialistiska folkparti, SFKO/SNFP som till Munckska kåren. En konflikt inom SFKO/SNFP ledde 1931 till att en av grundarna, Konrad Hallgren, lämnade organisationen. Han anmälde då också organisationen för vapensmuggling och avslöjade Munckska kårens existens. Pistolerna som Högman fann i sitt kök hade tydligen Hallgren placerat där. Inblandad i vapensmugglingen var tygofficeren vad Fältte­legrafkåren Björn Gyllencreutz. Organisatör och utbildare vid kåren var dåvarande löjtnanten Sven Hedengren, en av grundarna av SFKO/SNFP. Efter avslöjandet upplöstes kåren 1931 och organisationer av den här typen förbjöds. Munck dog 1935 som den siste i sin ätt 78 år gammal. (Carlos Adlercreutz arkiv, vol. 30, KRA. Redogörelse för Munckska kåren av major E. Frodell. Wärenstam 1970 s. 68- 71.)

Det här avsnittet har hittills främst handlat om hur militärerna och då främst officerskåren såg på kommunismen och de yttre hoten mot Sveri­ge. Men vi har också sett att den demokratiska utvecklingen ifrågasattes och att det fanns personer i den militära ledningen som inte var främman­de för att genom någon slags kupp byta ut den politiska ledningen. För att belysa officerarnas inställning till nazismen kan generalmajor Fale F:son Burmans memoarer vara av intresse:

Jag skall gärna erkänna att jag till en början blivit ganska fängslad av denna tyska folkrörelse […]. I Italien hade Mussolini med sina fascister lyckats få god ordning på det eljest hopplösa kaos som i många avse­enden kännetecknat läget där. Som den utpräglade antikommunist jag var, fann jag det glädjande med snart sagt varje mot dessa ultraröda riktad rörelse. […] Jag var alltså mycket tyskorienterad, främst av ren militär fackbeundran men också på grund av antikommunism. Det enda störande i bilden var att den tyske ledaren Adolf Hitler var en ren uppkomling, en korpral som satt sig på generalerna.

Det finns anledning att notera att Burman inte stördes av att demokratin satts ur spel i Tyskland och att politiska motståndare och folkgrupper för­följdes. Det störande var i stället att Hitler var en uppkomling. Antikom­munismen var det viktiga men ingen uppkomling skulle ta makten från den tidigare eliten. Burman var medlem i SNU och deltog mycket aktivt i arbetet inför 1928 års val, det så kallade kosackvalet. Han uppger att han lämnade SNU i samband med organisationens brytning med Allmänna valmansförbundet (högern) 1934. Han gick då in i Bondeförbundet. (Burman 1969 74-75.)

Vi har tidigare varit inne på att en organisation som krigsmakten kan stöta bort oliktänkande. Ragnar Casparsson nämner i sina memoarer fallet med »radiomajoren.« Denne var egentligen överstelöjtnant och hette Arvid Eriksson. I början av andra världskriget informerade han ofta i radion om försvarsfrågor. Sommaren 1941 höll han, efter det att Sverige givit Tyskland tillstånd för transitering av division Engelbrecht, ett tal i Skåne. När han kom tillbaka till Stockholm blev han kallad till arméchefen Ivar Holmqvist, som förebrådde honom för hans uttalanden. Generalen var särskilt missnöjd med att Eriksson understrukit att transiteringstrafiken av tyska trupper var en engångseftergift. Eriksson svarade att han citerat statsminister Per Albin Hansson och ecklesiastikminister Bagge. Generalens svar var att han i fort­sättningen borde avhålla sig från offentliga uttalanden. När Eriksson påpe­kade att det var hans medborgerliga rätt att uttala sig i denna typ av frågor, ville generalen att han frivilligt skulle begära inplacering på övergångsstat. (Övergångsstat innebar att vederbörande lämnade aktiv tjänst, men hade en viss tjänstgöringsskyldighet och också behöll viss lön.)

»Ingen har lyckats avpressa herr Sköld en förklaring. Försvarsministern är stum och döv.«

Eriksson berättade vad som hänt för försvarsminister Sköld. Detta stämplades av arméledningen som illojalitet och stridande mot gängse praxis, men efter Skölds ingripande kunde inte Eriksson utmönstras. Men det blev inga fler uttalanden i radion. Kort efteråt blev Eriksson kommen­derad till Boden, därefter till Dalsland, Skillingaryd och Gotland.

Affären med radiomajoren kan jämföras med affären Fevrell. Över­stelöjtnant Emil Fevrell var fortifikationsofficer. Han var också sekrete­rare i Svensk-tyska föreningen, där generallöjtnant Henri de Champs var ordförande. Emil Fevrell hamnade i blåsväder när Sven Aurén, senare känd Pariskorrespondent, den 3 juli 1942 i Nya Dagligt Allehanda avslöjade att Fevrell på en officersmäss i fleras närvaro uttalat sig i ordalag som kän­des igen från den nazistiska propagandan. Närvarande var bland andra den blivande professorn i filosofi Ingemar Hedenius, som nedtecknade händelsen på 18 maskinskrivna ark, vilka han överlämnade till lo:s press­ombudsman Ragnar Casparsson. Denne meddelade i tidningen Fackför­eningsrörelsen att anmälan gjorts till högre myndighet. Några dagar senare upprepade Fevrell sin bravad och det blev nya skriverier. Casparsson skrev: »Ingen har lyckats avpressa herr Sköld en förklaring. Försvarsministern är stum och döv.« Efter detta blev lo:s ordförande August Lindberg ombedd att tillsammans med Casparsson inställa sig hos statsministern. Med vid mötet var också lo:s andre ordförande Gunnar Andersson. Sköld kallades in. Han sade sig inte vara säker på att Fevrell var nazist. Gunnar Anders­son sade sig ha hört att generalmajor Douglas ämnade ställa de lösmynta inför krigsrätt. Han ansåg att Aurén och Hedenius hade kränkt privat­livets helgd när de gav offentlighet åt vad Fevrell sagt på en officersmäss. Dessutom borde de ha gått tjänstevägen. Denna uppgift bekräftades i en utredning som Militieombudsmannen gjorde. Vid det förhör som hölls med Fevrell, och som leddes av chefen för I20, satt Fevrell bredvid re­gementschefen. Alla vittnen hade lägre grad än Fevrell och Aurén var inte närvarande. Fevrell blev dock senare skild från sin tjänst. (Casparsson 1963 s. 171-178, 182.)

Historien ger en bild av de åsikter som kunde framföras på en offi­cersmäss. Om Fevrell trodde att han var omgiven av meningsmotståndare hade han sannolikt hållit tyst. Det var Aurén och Hedenius som var avvi­kare och mot dem var generalmajor Douglas beredd att ingripa.

Emil Fevrell anlitades som militär expert i målet mot Rickmanligan, som förberedde sabotage mot malmtransporterna från Oxelösund till Tyskland. Detta skedde 1940 när situationen i Narviksområdet var oklar med risk för engelsk invasion i Nordnorge. Åklagaren Ryhninger skrev i 90 en pm till vilken Fevrell lämnat underlag: »Ett sabotagebrott i en dylik situation mot malmexporten över Oxelösund måste ju i varje fall anses såsom mot Tysklands – alltså en med oss i krig förbunden makts – krigs­makt riktad handling.« (Flyghed 1992 s. 118-119.)

Det är alldeles tydligt att nazism accepterades inom krigsmakten och inte var ett hinder för rekrytering. Holger Carlsson nämner i sin bok ett revolveranfall. Den 7 februari 1931 trängde tre ynglingar, Carl Göran Ed­qvist, Wolrath Tham och Johan Olof Bergman, in på Ny Dags expedition i Stockholm. John Lager var på tillfälligt besök hos sin bror Fritjof La­ger som arbetade på tidningen. När det hördes väsen från entrén ombads John Lager att se efter vad det var som hände. När John Lager tog emot »besökarna« drog Edqvist upp en revolver. Lager hukade sig ned och lyck­ades få omkull skytten. Under tumultet bröt Edqvist armen och måste uppsöka läkare. Den 11 maj var Edqvist och Tham åter i farten och störde ett fredsmöte som anordnats i Auditorium i Stockholm. Detta hindrade inte att Edqvist när han samma år avbröt sina studier fick anställning vid Svea livgarde (i1). Året därpå förklarades Edqvist oduglig för krigs­tjänst på grund av hjärtfel och fick avsked som vicekorpral. I mitten på 1930-talet var Edqvist med i nsb:s ungdomsorganisation. Wolrath Tham blev efter sina läroverksstudier antagen som officersaspirant vid Svea ar­tilleriregemente (a1). Han slutade sin militära bana som överstelöjtnant vid A6 i Jönköping. Både Edqvist och Tham deltog i finska vinterkriget. År 1935 blev Sigmund Ahnfeldt redaktör för tidningen Stormfacklan, som var organ för Lindholms-nazisternas ungdomsrörelse. Trots detta kunde Ahnfeldt bli officer. Han slutade sin militära bana som överste och chef för 115 i Borås. Ahnfeldt deltog i finska fortsättningskriget. (Carlsson 1942 s. 143, 173. Beskrivningen av attentatet mot Ny Dag har författaren fått från Kajsa Lager som 1931 gifte sig med John Lager. Attentatet beskrivs också, fast något annorlunda, i Carlsson 1942 s. 173.)

Prästsonen, före detta assistenten vid sjömanskyrkan i Antwerpen, teologie kandidaten och reservofficeren vid A6 Sten Edström använde tidningen Vägen Framåt 6 och 7/1940 som sitt forum när han argumen­terade för en ändring av reservofficersinstitutionen. »Efter att ha genom­levt efterkrigsårens begabbelseperiod och en till fullständig arkebusering syftande första amputation av nationens älsta och ärorikaste regementen […].« Valet av forum för argumentationen kan säga en del om var Sten Ed­ström hade sina politiska sympatier. Han återfinns också i Per Engdahls efterlämnade matriklar. Att Sten Edström framlade sina synpunkter i Vä­gen Framåt tycks inte ha hindrat karriären. Samma år blev han löjtnant på aktiv stat, året därpå utnämnd till kapten och när han 1953 slutade sin aktiva tjänst för att bli lärare blev han utnämnd till major på reservstat.

En händelse som visar att krigsmakten skyddade de sina inträffade under finska vinterkriget. Vid luftvärnet i Åbo arresterades soldaten Knut Svens­son efter att ha saknats vid kvällsvisitationen 27 februari 1940. Som arrest användes en oeldad bastu. Efter att ha suttit där i ett och ett halvt dygn började Svensson skrika och fara ut i hårda ord mot den allmänt avskydde löjtnanten Fock som var chef för batteriet. Denne tappade i sin tur besin­ningen. När löjtnanten hotat Svensson med krigsrätt och arkebusering ska denne ha rusat mot löjtnanten som då sköt honom i bröstet. Därefter gick löjtnanten ut men återvände efter en liten stund och sköt den svårt skadade Svensson i huvudet. Därefter beordrade löjtnanten en soldat att gräva en grav. Luftvärnsdivisionen tillhörde den finska krigsmakten och det inträf­fade anmäldes till denna. Kroppen grävdes upp och sändes hem till Sverige i en förseglad kista. Händelsen anses vara ett undantag från regeln att de frivilligas förseelser var bagatellartade. En annan frivillig vid kompaniet, Henric Palm, betecknar händelsen som ett rent mord. Enligt Palm var löjt­nanten ytterligt obalanserad och klart olämplig som officer. (Frivilligarkiv Finland, Luftvärnsdivisionen i Åbo, KKA. Svenska frivilliga i Finland 1989 s. 62.Borås Tidning 29 november 1992. Artikel av Torkel Ivarsson.)

Löjtnant Fock som utpekats som nazist var kvar vid batteriet till den 10 april då han beordrades hem till Sverige tillsammans med sin närmaste man, fänrik Stawström. Samma år blev Fock utnämnd till kapten och slutade sin militära bana som överstelöjtnant vid LV3 i Norrtälje. Fänrik Stawström blev överste och regementschef.

»Den svenska krigaräran synes därmed fläckad.«

En annan händelse som är belysande för andan inom krigsmakten, men på ett annat sätt, är en episod med fyra jagare som Sverige hade köpt in från Italien. Dessa fördes 1940 hem till Sverige under befäl av kom­mendörkapten Torsten Hagman. Vid hemfärden uppbringades jagarna vid Färöarna av engelska flottan. Engelsmännen var sannolikt rädda för att jagarna skulle hamna i tyska händer. Sedan engelsmännen försäkrats att Sverige skulle försvara sig oavsett vem som anföll släpptes jagarna. Att kommendörkapten Hagman överlämnat jagarna till engelsmännen utan strid ledde emellertid till upprörda känslor inom marinen. Den 22 juni skrev kommendörkapten Croneborg, som då tjänstgjorde vid marinsta­ben, i sin dagbok: »De italienska jagarna beslagtagna av engelsmännen vid Färöarna. Oerhört! Hagman och besättningarna synas ha lämnat ja­garna utan motstånd. Den svenska krigaräran synes därmed fläckad.«

Den 26 juni, efter det att jagarna släppts, skrev Croneborg: »Flottans och sjöofficerskårens heder och anseende är i stor fara.« Den 18 juli var Croneborg tillsammans med ett par andra sjöofficerare hemma hos amiral Östberg och diskuterade möjligheterna att rädda flottans anseende. Den 20 juli noterade Croneborg att Östberg kommit upp efter att ha besökt justitiekanslern, som tydligen inte ville agera. Tillsammans med en annan sjöofficer skrev därför Croneborg en pm om sjöofficerskårens heder och anseende som Östberg skulle använda. Hagman blev ställd inför krigs­rätt. Den 22 augusti skrev Croneborg:

Krigsrätten friar Hagman men konstaterar att jagarnas överlämnande måste anses strida mot krigsmannaplikten! Det visar sig sålunda att denna plikt icke tillmätes alltför högt värde i det demokratiska Sverige.

Den 24 augusti kunde dock Croneborg med tillfredsställelse notera att amiral Ehrensvärd, som var chef för kustflottan utfärdat en hemlig kust­flotteorder med följande lydelse: »Jag förbjuder mig underlydande chefer att under någon som helst förevändning överlämna dem underställt fartyg till främmande makt. Flaggans heder går främst.« Men den 27 september var Croneborg missnöjd igen: »Vid dagens konselj befordrades Hagman, Gester och Samuelsson till kom.kapt 1. gr och Lövgren o Ursell till kom.kapt. 2. gr. Hjältarna från Färöarna har därmed fått sin belöning.«

Man kan naturligtvis spekulera över vad som hänt om Hagman gjort motstånd och engelsmännen sänkt eller med våld tagit de svenska jagar­na. Hade detta kunnat leda till att Sverige hamnat på Tysklands sida i det pågående kriget? Att Croneborg inte var främmande för att Sverige skulle ställa upp på Tysklands sida är tydligt. Den 23 juni 1941 skrev han i sin dagbok:

På kvällen hos Adolf. Diskuterade ställningstagande i det påbörja­de kriget. Möjlighet att Tyskland räknar med svenskt ingripande i Finland. I varje fall förefalla de tyska styrkorna i Finland relativt svaga. Att vi mer eller mindre måste ställa oss på Tysklands sida mot Sovjetu­nionen är otvivelaktigt. (Beredskapsverket 10, vol. 3, Croneborgs dagbok. När Croneborg skriver att nu även amiralen tar avstånd från Hagman avser han sannolikt chefen för marinen, amiral Tamm. Adolf, som nämns, är Adolf Croneborg som tjänstgjorde vid UD. 1981.)

Sommaren 1940 inbjöd det tyska högkvarteret en svensk officersdelegation till studieresa och fick då möjlighet att redovisa den tyska krigsmaktens tri­umfer på slagfälten. Delegationen som leddes av generalmajor Archibald Douglas besökte bland annat Maginotlinjen, Paris och Dunkerque. I sep­tember samma år besökte en svensk marindelegation samma platser. I dele­gationen ingick bland andra den blivande chefen för marinen Helge Ström­bäck. I maj 1941 besökte en ny marindelegation Danzig och Gothenhafen. Då deltog bland andra prins Bertil. I Tyskland gjordes också en rad studiebesök, man studerade förplägnadstjänst, militärpsykologi och krigssjukvård. (Richardsson 1996 s. 17-90. Douglas 1950 s. 342-351. Anders Forshells arkiv vol. 13. Bilder från besöken.) Nu framstår det som märkligt att svenska officerare under kriget kunde besöka den krigsmakt som strax innan ockuperat Danmark och Norge och som av de flesta svenskar upplevdes som ett hot. Man kan också fråga sig hur dessa besök uppfattades av de länder som befann sig i krig med Tyskland.

Inom det ledande skiktet inom krigsmakten fanns det en djupt rotad antikommunism som sannolikt hade sin grund i officerskårens rekryte­ringsbas. Genom den kåranda som rådde inom krigsmakten och urval vid rekrytering kunde denna antikommunism befästas. Vitt utbredd var också en kritisk inställning till demokratin. Bidragande till detta kan ha varit den nedskärning av försvaret som gjordes efter försvarsbeslutet 1925. Ett annat utmärkande drag för förhållandena inom krigsmakten var tron på att Tyskland skulle gå segrande ur andra världskriget. För dem som var besjälade av Croneborgs krigaranda var det naturligtvis viktigt att då be­finna sig på den segrande sidan. Man accepterade i vida kretsar nazismen. Genom den skulle kommunismen bekämpas, demokratin och massväldet undvikas och krigsmakten fira triumfer.

→ Det här var sista delen i Arbetarens radarserie baserad på utdrag ur boken Svensk överklass och högerextremism under 1900-talet. Boken i dess helhet finns tillgänglig bland annat HÄR.

Publicerad
3 days sedan
Per-Anders Svärd är statsvetare och återkommande skribent i Arbetaren. Foto: Claudio Bresciani / TT, Jan-Åke Eriksson

Per-Anders Svärd:
Politikernas passiva klimat­politik kommer slå tillbaka­ ­

”Att inte agera är också att agera.”, skriver Per-Anders Svärd i en ledare och menar att kostnaderna för passiviteten i klimatpolitiken också en dag kommer att märkas i våra plånböcker.

Det är dyrt att stoppa den globala uppvärmningen. Så mycket tycks alla i debatten vara överens om. Inte sällan anförs den stora ekonomiska bördan som ett hinder för att genomföra snabba förändringar.

En snabb klimatomställning skulle skada ekonomin. Jobben skulle bli lidande. Vi skulle få prioritera ner andra viktiga saker. Därför måste vi ta det försiktigt med åtgärderna. I alla fall just nu. Så låter det ofta från politiskt håll.

Men att inte agera är också att agera. Att inte göra något är samma sak som att ställa sig bakom fortsatt temperaturökning. Och med stigande temperaturer kommer ökade kostnader ändå.

Klimatförändringarnas konsekvenser är redan här

Det högsta priset för klimatförändringarna betalas i lidande, död och ödelagda livsmöjligheter. Hunger, vattenbrist, extremväder, flyktingkriser och konflikter riskerar att förstöra oräkneliga liv.

Men kostnaderna för passiviteten kommer också att märkas i våra plånböcker.

I en studie som publicerades i den ansedda tidskriften Nature i förra veckan har forskarna Maximilian Kotz, Anders Levermann och Leonie Wentz undersökt hur klimatförändringarna kommer att påverka våra inkomster.

Enligt deras beräkningar kan vi förvänta oss en minskning av världens inkomster med omkring 19 procent (inom ett sannolikt spann mellan 11 och 29 procent) fram till år 2050. 

Vid det laget skulle den totala inkomstförlusten motsvara ca 38 biljoner dollar per år.

Forskarna pratar om the economic comittment of climate change – det vill säga de kostnader vi har åtagit oss att betala genom att påverka klimatet i det förflutna och bygga in oss i dagens socioekonomiska system. 

Inkomsterna reduceras i framtiden

Man skulle kunna säga att vi, genom att organisera samhället som det nu ser ut, har skrivit på ett kontrakt om att få våra inkomster reducerade med en femtedel under det kommande kvartsseklet.

I grunden handlar det om att en varmare värld blir mindre produktiv. Rubbade nederbördsmönster, högre medeltemperatur, större temperatursvängningar, fler översvämningar och hårdare påfrestningar på infrastrukturen kommer att påverka såväl jordbrukets produktivitet som arbetskraftens kapacitet och hälsa. 

Vi kommer kort sagt att få mindre utväxling på våra ansträngningar än tidigare, och därmed lägre inkomster.

Klimatfrågan är en rättvisefråga

Som man kan förvänta sig i en orättvis värld kommer bördorna att fördelas ojämnt över världens invånare. Medan Nordamerika och Europa kan komma undan med en inkomstreduktion på omkring 11 procent riskerar Afrika och Sydasien att drabbas av den dubbla kostnaden.

De regioner som får betala det högsta priset tillhör inte bara världens fattigaste områden. Historiskt sett har de också påverkat klimatet mycket mindre än världens rika länder.

Det är svårt att tänka sig en bättre illustration av vad miljörörelsen och den unga klimatrörelsen påpekat så många gånger, nämligen att klimatfrågan i grunden är en rättvisefråga som kräver radikal samhällsomvandling.

Det har tidigare beräknats att kostnaderna för att uppfylla Parisavtalets mål om att hålla uppvärmningen under två grader kommer att uppgå till 6 biljoner dollar om året.

Mot bakgrund av de siffrorna är det är lätt att förstå varför många politiker drar sig för att göra de nödvändiga investeringarna i framtiden. Lättare då att vifta bort miljörörelsens krav som extrema och antyda att klimataktivisterna är ett hot mot vanligt folks inkomster.

Men som studien i Nature signalerar är vi inne på en väg där de ekonomiska kostnaderna riskerar att bli sex gånger så höga som prislappen för att möta Parisavtalet. Sett i det ljuset är det tvärtom den passiva klimatpolitiken som står för en extrem attack mot människors ekonomi.

Publicerad Uppdaterad
3 days sedan
Den veganska restaurangen ChouChou i Stockholm går med på fakcets krav
Trycket blev till slut för mycket för den veganska lyxkrogen som utnyttjat minst tre migrantarbetare. Nu går de därför facket till mötes. Fotot: Volodya Vagner

Efter blockaden: Veganska lyxkrogen tvingas betala hundra­tusentals kronor

Kamp lönar sig. Åtminstone för de tre restaurangarbetare som utnyttjats på den veganska lyxkrogen ChouChou i centrala Stockholm. Nu går ägarna facket till mötes och betalar både skadestånd samt de uteblivna lönerna på hundratusentals kronor.

– Det känns jättebra och våra medlemmar är nöjda, säger Agnes Lansrot som är förhandlingssekreterare på Stockholms LS och drivit det uppmärksammade fallet, till Arbetaren.

Det var för tre veckor sedan som Arbetaren kunde rapportera om hur tre migrantarbetare jobbat under slavliknande förhållanden på den veganska lyxkrogen ChouChou nära Stureplan i centrala Stockholm. 

Agnes Lansrot på Stockholms LS har skött förhandlingarna med restaurangen. Foto: Johan Apel Röstlund

Med arbetspass på upp till 23 timmar och med uteblivna löner fick de till slut nog och vände sig till facket.

Kunderna reagerade med avsky

Men restaurangen, som profilerar sig som ett ”hållbart och bohemsikt ställe för alla”  nobbade kraven på förhandling och Stockholms LS inledde därför en uppmärksammad blockad som fick flera av stamgästerna att reagera med avsky mot hur personalen behandlades.

– Det var först då, med blockaden och Arbetarens rapportering, som restaurangen kom tillbaka till förhandlingsbordet, säger Agnes Lansrot.

Löneskulder på hundratusentals kronor

Sedan gick allt fort och i veckan undertecknades avtalet som innebär att de tre före detta anställda diskarna får sina uteblivna löner. Sammanlagt rör det sig om över 100 000 kronor per person. Restaurangen tvingas dessutom betala ett skadestånd för bland annat brott mot semesterlagen.

“Vegansk visionär och djurvän”

– Våra medlemmar är jätteglada för de trodde inte att det här skulle gå att lösa, säger Agnes Lansrot.

Bakom ChouChou står bland annat Gustav Johansson, en av Sveriges största matinfluencers och debattör i hållbarhetsfrågor, och den profilerade krogprofilen Robert Hållstrand, som bland annat beskrivits som en ”vegansk visionär, djurvän och världsförbättrare”.

Publicerad Uppdaterad
3 days sedan
Bilarbetarna på Volkswagen i den amerikanska delstaten Tennessee organiserar sig
Kraven på högre löner och bättre villkor ser ut att ge resultat. Foto: George Walker/AP/TT

Amerikanska södern: Facklig framgång när bilarbetarna bet ifrån

Arbetarna på Volkswagens fabrik i delstaten Tennessee har röstat för att organisera sig fackligt i UAW. Omröstningen ses som ett genombrott för facklig organisering i de amerikanska sydstaterna.

– Ni har visat vägen, nu tar vi kampen vidare till Mercedes och alla andra, sade förbundets ordförande Shawn Fain till en jublande folkmassa.

Beslutet att organisera sig fackligt beskrivs som ett genombrott i den amerikanska södern, där fackföreningar historiskt sett haft ett svagt inflytande.

Historisk bilstrejk

När nu 73 procent av arbetarna på Volkswagens fabrik i delstaten Tennessee röstat för att gå in i United Auto Workers, UAW – facket med omkring 400 000 medlemmar som bland annat organiserar anställda inom biltillverkningsindustrin – kan det mycket väl bli början på något nytt i USA. Inte minst efter förra årets historiska storstrejk där 13 000 bilarbetare vid fordonsjättarna General Motors, Ford och Stellantis Jeep förra året lade ner arbetet med krav på kraftiga löneökningar.

UAW:s ordförande Shawn Fain håller tal till Volkswagen-arbetarna i Tennessee. Foto: George Walker/AP/TT

Volkswagen-arbetarnas beslut att organisera sig fackligt beskrivs redan som historiskt. Det är nämligen första gången sedan 1940-talet som arbetare på en bilfabrik i den amerikanska södern röstar för facklig organisering, skriver Reuters.

Och redan nu smids det planer i andra sydstater där bilarbetarna väntas göra samma sak som sina kollegor i Tennessee.

I bland annat Alabama hålls inom bara några veckor en liknande omröstning på den väldiga Mercedes Benz-fabriken och UAW-ordföranden Shawn Fain har tidigare sagt att facket kommer driva på för fortsatt organisering på bilfabrikerna i flera andra delstater den kommande tiden.

Allt fler unga positiva till facket

Förra året rapporterade Arbetaren om undersökningen från det amerikanska opinionsinstitutet GBAO som visar att stödet för facklig organisering vuxit sig starkare än på väldigt länge.

Inte minst bland unga som i betydligt högre grad än den äldre generationen ställer sig positiva till strejker och andra fackliga stridsåtgärder för bättre arbetsvillkor.

Publicerad Uppdaterad
4 days sedan
Foto av Sara Karlen med Degerfors arena Stora vall i bakgrunden.
Sara Karlén är doktorand i idrottsvetenskap, hängiven fotbollssupporter och ny krönikör i Arbetaren. Foto: Tommy Pedersen/TT, privat

Sara Karlén:
Tjenare lattesöder, här kommer arbetarklassen

”Den supporterkultur som jag engagerar mig i har varit den enda plats där min klassbakgrund inte har nedvärderats, utan snarare tvärtom.” Sara Karlén om fotboll och klass.

Klasstillhörighet inom fotbollen har alltid varit en viktig markör. Supportrar framhäver gärna sin lokala identitet och därtill sin klasstillhörighet. Inom fotbollen finns fortfarande värderingar och relationer kring detta, och att vara arbetarklass anses vara någonting fint och ”äkta”.

Inte så förvånande är det bruksortslaget Degerfors som främst håller detta vid liv. I mars visade supportrarna upp ett tifo under bortamatchen mot Djurgården med texten: ”Ingen stil – bara arbetarklass”. En humoristisk pik till Djurgårdarnas egna uttryck: ”Stil & klass”. 

Ett annat exempel är från några år sedan, när Degerfors spelade på Tele2 mot Hammarby, och supportrarna visade upp en banderoll med texten ”Tjenare lattesöder, här kommer arbetarklassen”.

Arbetarklass och supporterkultur

Inom supporterkulturen är de noga med att saker ska vara just “äkta”. I mångt och mycket betyder det att vara trogen sitt lokala lag och sin klassbakgrund – ofta går staden och klassen hand i hand. Ett exempel är att IFK Göteborg varit laget med bred publik och med en markör av att vara arbetarklass. I samma stad finns Örgryte IS som kommit att bli förknippad med medelklassen.

I Stockholm är den symboliska kampen om staden och stadsdelarna ständigt närvarande genom Stockholmslagens tifon. Men från att de olika klubbarna i Stockholm rört sig inom olika stadsdelar uttrycks numera en gemenskap kring staden. Kanske för att många städer blivit mer och mer segregerade och stadsdelar fått nya betydelser. Det som en gång var arbetarklassens Söder är i dag någonting annat. Förmodligen är just Södermalm ett av de tydligaste exemplen på stadsdelar som gentrifierats. Men, som sig bör, anammar Hammarbyarna den plats där de grundades. 

Att kunna identifiera sig med en fotbollsklubb via staden kan däremot skapa en gemenskap där det går att överbrygga klass, kön, etnicitet, ålder med mera. Lokalpatriotism kan på så vis föra samman olika människor. I mitt fall gäller detta staden Borås och fotbollslaget IF Elfsborg. För mig personligen är den klackläktare som jag står på och den supporterkultur som jag engagerar mig i den viktigaste platsen för att kunna möta olika typer av människor (ja, inte är det på min arbetsplats på universitetet i alla fall). Det har också varit den enda plats där min klassbakgrund inte har nedvärderats, utan snarare tvärtom.

Klassbegreppets frånvaro i samhället

I Sveriges politiska och sociala samtal lyser däremot klassbegreppet med sin frånvaro, trots politikernas attack mot arbetarklassen. Kanske beror det på ordets svåra definition, kanske för att många lämnat tron på dess betydelse i den neoliberala världsåskådningen, där allt är möjligt om individen bara ‘kämpar’.

Här skiljer sig värderingarna inom fotbollen från många andra delar av samhället. Inom fotbollen får arbetarklassen vara någonting fint och något som kan ge status. Min förhoppning är att klassmedvetenheten inom fotbollen får leva kvar, dels utifrån sin livslånga historia och dels för att uppmärksamheten och uppvärderingen av arbetarklassen måste finnas.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Montage, Arbetarens reporter Vendela Engström och vik. tf. chefredaktör står inklippt framför en grupp officerare
Vendela Engström är Arbetarens vikarierande tillförordnade chefredaktör. Foto: Henrik Montgomery / TT, Johan Apel Röstlund

Vendela Engström:
Svik nationen – stå upp för fred

”Vad som behövs är en radikal fredsrörelse som kompromisslöst kräver nedrustning”, skriver Vendela Engström.

De senaste åren har antalet väpnade konflikter där stater strider mot varandra eller där minst en stat strider mot en rebellgrupp, legat på en historiskt hög nivå. År 2022, samma år som Ryssland invaderade Ukraina, mätte Uppsala universitets konfliktdatabas 55 sådana konflikter. Det går att jämföra med år 2000 till 2013 då motsvarande siffra låg på mellan 31 och 39. Parallellt med den här utvecklingen har det skett en kraftig ökning av antalet döda till följd av väpnade konflikter.

Sedan mätningen gjordes har kriget på Gazaremsan inletts, ett krig som allt mer liknar ett regelrätt folkmord på palestinier. Enligt FN har fler barn dött i Gaza under det senaste halvåret än alla väpnade konflikter tillsammans under de senaste fem åren. Och bomberna fortsätter falla. 

Värst drabbas civilbefolkningen

I skuggan av Rysslands invasion av Ukraina och kriget på Gazaremsan, så har över 6 miljoner människor tvingats på flykt till följd av den väpnade konflikten som just nu pågår i Sudan. 

Det är aldrig de politiska makthavarna som drabbas värst av krig. De som drabbas värst är civilbefolkningen. 

”Länder behöver arméer bara för att andra länder har arméer. Om ingen hade en armé skulle ingen behöva dem”.  Så skriver den kände antropologen och anarkisten David Greaber i boken Bullshit jobs där han beskriver militäryrket som meningslöst.

Runt om i världen pågår en omfattande militarisering. Inte minst i Sverige. Vi är nu med i Nato, en process som gick igenom utan folkomröstning. USA ska få tillgång till militära baser runt om i landet samtidigt som regeringen lägger allt mer pengar på försvaret. 

Regeringen väljer vapen istället för fred

Förra året köpte den svenska Försvarsmakten in en stor mängd militära radiosystem från Israels största vapentillverkare Elbit Systems. Det är ett direkt stöd till den israeliska krigsmaskinen. 

Parallellt med detta har regeringen avskaffat det ekonomiska stödet till landets fredsorganisationer – organisationer som behövs mer än på länge. 

Under de senaste åren har de kapitalistiskt drivna kriserna accelererat och avlöst varandra. Inte minst när det kommer till klimat och ekonomi. Det har i sin tur lett till ökade geopolitiska spänningar. 

Krig och vapenhandel har länge varit en viktig del av världsekonomin. Skapandet av moderna nationalstater, arméer och det kapitalistiska systemet har hängt tätt ihop. Därför har motståndet, historiskt sett, också riktat sig mot detta.

Vägra vapen – svik nationalstaten

Vad som behövs är en radikal fredsrörelse som kompromisslöst kräver nedrustning och som sviker nationen genom att vägra strida för den. 

Ett bra exempel är nätverket Stoppa Elbit som blockerat Elbits kontor i Göteborg med krav om att hyresvärden Wallenstam ska vräka vapenbolaget. 

Antimilitarism går som en röd tråd genom den del av arbetarrörelsen som Arbetaren och SAC tillhör – den frihetliga socialismen.

Den 30 maj 1949 skrev Arbetarens dåvarande chefredaktör Albert Jensen såhär i tidningen: ”Vi har varit antimilitarister därför att militären varit ett redskap för klassvälde, ett redskap för vårt underkuvande under kapitalismen. Vi har varit antimilitarister därför att vi är internationalister och militarismen är ett redskap för nationalismen.”

Det enda sättet att vända kapitalismens militariserade framfart mot avgrunden är att vi går samman, över gränserna. Ett hållbart motstånd mot den rådande maktordningen kan bara byggas underifrån.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Pelle Sunnvisson från Stockholms LS har förhandlat i fallet. Foto: Privat, Vendela Engström Kollage: Arbetaren

Solidariska städare har vunnit sitt första fall

En ukrainsk städare som inte har fått en krona i lön, får nu en normal timlön. En vecka efter grundandet av det nya facket Solidariska städare vinner de sitt första fall.

12 kronor per kvadratmeter. Så mycket hade en ukrainsk städare utlovats i betalning då hon anlitades för flyttstäd. Men hon fick inte betalt.

Städaren, som är medlem i det nystartade facket Stockholms städsyndikat – Solidariska städare, valde att vända sig till facket. Bara en vecka efter att syndikatet bildats har de nu vunnit sitt första fall. För städaren innebär det att hon nu får en normal timlön samt 20 000 kronor i ersättning för arbete. 

– Det är en liten seger i ett hav av lönedumpning och exploatering, men likväl en seger och därför viktig såväl för individen som kollektivet, säger Pelle Sunvisson, förhandlare för Solidariska städare.

Löneform som bara tillämpas för migrantarbetare

Han förklarar att företaget ville betala enligt en löneform som i städbranshen bara tillämpas för migrantarbetare med ersättning per kvadratmeter snarare än för arbetad tid.

– Detta innebär att oavsett hur smutsigt det är får man samma lön. På så vis hamnar hela risken på arbetaren, som bara i bästa fall får en rimlig lön.

Under det städsyndikatets första möte deltog ett 30-tal städare och migrantarbetare. Flera vittnade om exploatering på den svenska arbetsmarknaden.

– Vinsten är ännu en pusselbit i att normalisera arbetsvillkoren i den här branchen, säger Pelle Sunvisson.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
SAC:s generalsekretare Gabriel Kuhn.
Gabriel Kuhn är SAC:s generalsekreterare sedan 2023. Foto: Vendela Engström

SAC:s general­sekreterare: ”Den svenska modellen är uträknad”

”Många fack har blivit en intresseorganisation i stället för en kamporganisation”, säger Gabriel Kuhn, SAC:s generalsekreterare i en intervju om fackens roll i dagens Sverige, om hur syndikalismen vill förändra samhället i grunden och varför han tror att SAC kan dubblera antalet medlemmar under de kommande åren.

SAC Syndikalisterna bildades år 1910 och var som störst under mitten av 1920-talet, då med närmare 40 000 medlemmar. Efter Saltsjöbadsavtalet år 1938 och det som kom att bli den svenska modellen har LO dominerat fackföreningssverige. Sedan dess har SAC:s medlemsantal långsamt minskat, även om det gått uppåt igen de senaste åren. I dag ligger medlemsantalet på cirka 3 500. 

SAC:s konstituerande kongress 1910.

Mellan 2006 och 2008 sjönk den totala fackliga organisationsgraden i Sverige för både arbetare och tjänstemän med 5–6 procentenheter. Bakgrunden var bland annat att det fackliga medlemskapet blivit dyrare i och med att den dåvarande regeringen slopade skattereduktionen för fack- och a-kasseavgiften. 

Under pandemiåren 2020–2021 ökade organiseringsgraden igen. Det var första gången sedan mitten av 1990-talet. Men 2022 sjönk antalet fackanslutna till 59 procent i arbetaryrken – den lägsta på 30 år, enligt en rapport från Arena idé. 

Fackens roll i dag

Gabriel Kuhn är SAC:s generalsekreterare sedan 2023. När det kommer till fackens roll i dagens Sverige tror han att många ser facken som en ”försäkring” snarare än som något som aktivt kan bidra till en samhällsförändring. 

– Så länge som den svenska modellen fungerade och ekonomin var stabil var många nöjda. Arbetsvillkoren förbättrades samtidigt som lönerna var bra. Men till slut började många fack bli mer av en institutionaliserad intresseorganisation i stället för en kamporganisation, säger han.

Gabriel Kuhn på sitt kontor i SAC-huset i Stockholm. Foto: Vendela Engström

Kuhn tror att den sjunkande organiseringsgraden bland annat har att göra med en besvikelse över fackens minskade inflytande i takt med att ekonomin och arbetsvillkoren försämras och antalet otrygga anställningar ökat. Samtidigt som arbetsköpare har lyckats flytta fram sina positioner, bland annat i och med inskränkningen av strejkrätten 2019, så har det fackliga inflytandet minskat. 

– I dag saknar de stora fackföreningarna de medel som krävs för att svara på förändringarna och försämringarna som skett på arbetsmarknaden. Det gör att många fack förlorar ännu fler medlemmar och då blir de ännu svagare. Det har blivit en ond cirkel, säger Kuhn.  

Tesla och den svenska modellen 

Den 27 oktober 2023 inleddes den längsta strejken i Sverige på över 80 år: IF Metalls strejk på Tesla. Både IF Metall och flera av de fackförbund som deltar med sympatistrejker har uttalat sig om hur viktig den här strejken är för den svenska modellen.

Gabriel Kuhn tror att den svenska modellen redan är uträknad och att sannolikheten för att IF Metall kommer vinna konflikten med Tesla är låg.

– Den svenska modellen är redan urholkad och den nuvarande globala politiska och ekonomiska utvecklingen gör det omöjligt att upprätthålla den. Strejken känns som ett sista försök att försvara modellen mot den nyliberala kapitalismen. Men egentligen tror jag det är för sent. I mina ögon ser det ut som en sista strid för en tid då fackföreningar hade en makt som de inte längre har, säger han. 

Tror du att facken behöver återgå till den tidigare kampandan du beskriver, eller vad krävs för att arbetare och fack ska få en starkare position igen

– Ja, om man under en lång tid saknat en samhällsvision som inte går längre än samhället just nu – med den svenska modellen och dess klasskompromiss – då kommer problem att uppstå när det krisar. De gånger som fackföreningar har spelat en stor roll för arbetarnas levnadsvillkor har det alltid varit tillsammans med sociala och politiska rörelser som vill förändra samhällets grundstrukturer; de ekonomiska och de sociala. Om fackföreningar vill spela en större politisk roll igen krävs det att de utvecklar en tydligare politisk vision.

Inom SAC finns visionerna, menar han, såsom målet om ett frihetligt socialistiskt samhälle där arbetarna kontrollerar arbetsplatserna. Däremot finns andra problem, enligt Gabriel Kuhn. Framför allt handlar det om att SAC är litet och därmed saknar tillräckligt inflytande för att vara en stark samhällelig kraft. 

– Men sedan får man inte underskatta SAC. Gör man en internationell jämförelse spelar SAC fortfarande en relativt stor roll i Sverige. När det gäller opinionsbildning, men även när det kommer till påverkan på arbetsmarknaden. Däremot är inte SAC i dag ett hot mot rådande system. 

Skulle det vara önskvärt? 

 – Vi befinner oss i en kris på flera plan: ekonomisk, politisk, ekologisk. Klyftorna mellan de rika och de fattiga ökar, fascismen är ett rejält hot och världens ekosystem håller på att kollapsa. Det behövs krafter som utmanar det system som skapar dessa kriser, och jag ser gärna att SAC är en av dem.

När det kommer till SAC:s medlemstapp genom åren behöver man se till historien, menar han. Dels handlar det om samlingsregeringens repression mot SAC under andra världskriget, dels om att många tyckte att LO-facken gjorde ett bra jobb under de gyllene åren för folkhemmet.

 – Sedan har så klart det allmänna medlemstappet för fackföreningar drabbat SAC också. 

Varför har inte SAC, som fortfarande har kvar ”visionerna” du nämner, lyckats fånga upp de medlemmar som lämnat de stora fackförbunden?

– Jag tror det beror på flera saker. Jag tror att många känner att facken generellt sett inte spelat någon betydande roll för att förbättra deras levnadsvillkor och att många därmed inte ser facklig organisering som ett aktuellt alternativ för att lösa sina problem. Fackföreningar som SAC bygger dessutom på ideellt engagemang, vilket är ett problem i det nyliberala samhället då många saknar ork och tid att engagera sig. Det problemet har inte bara SAC, utan de flesta föreningar. 

Syndikalismens långsiktiga mål är att med fackföreningar som verktyg ta tillvara arbetarnas intressen och föra samhället mot ett frihetligt socialistiskt samhälle. 

Tycker du att SAC borde lägga mer energi på att nå ut med det frihetligt socialistiska budskapet?

– Min personliga åsikt är ja, men det förekommer inte så mycket diskussioner om det inom organisationen. Jag tycker att det skulle kunna vara en större del av vår verksamhet att visa väldigt konkret hur man kan arbeta under andra omständigheter – och för ett mer jämlikt och rättvist samhälle. 

På vilket sätt? 

– Ett exempel kunde vara att söka mer kontakt med arbetskooperativ, och koppla deras verksamhet till SAC:s verksamhet. Sedan fungerar givetvis inte alla arbetskooperativ jättebra, men just därför finns det behov av facklig organisering där. Det handlar om kunskapsutbyte. 

Ett annat exempel han tar upp är arbetsplatser där SAC:s medlemmar är i majoritet. 

– Där kan man ju kunna spåna på alla möjliga idéer om hur organiseringen kan tas ett steg vidare. 

Menar du som att ta över produktionen på arbetsplatsen?

 
–  Det låter väldigt stort och man vågar knappt säga det i dag. Men man kan ta den fackliga organiseringen ett steg vidare och ställa sig frågan om man kanske ska försöka omstrukturera hela arbetsplatsen när det kommer till vem som bestämmer, vilken arbetshierarki som råder och vad som produceras. 

På frågan om vad han tycker att SAC bör satsa på de kommande åren sammanfattar han det i fyra punkter: värvningsarbete, opinionsbildning, starkare arbetsplatsförankring och mer arbete med att stötta arbetsplatser som drivs i samma anda som SAC:s värderingar. 

Just värvningskampanjer tror han är avgörande för SAC:s framtid. 

– Jag tror absolut att vi skulle kunna dubblera antalet medlemmar under de fyra år vi har mellan våra kongresser om organisationen mår bra och vi gör en ordentlig satsning. Jag tänker framför allt att vi kan nå ut till arbetare som inte platsar i de traditionella facken, prekära arbetare varav många är migrantarbetare. 

– När klassklyftorna ökar, som de gör nu, tror jag fler kommer söka sig till stridbara fackförbund, säger han. 

Men han poängterar att en organisations framgång inte enbart kan definieras av medlemsantal. 

– En organisation som SAC bygger också på aktiva medlemmar. Men med det sagt så är det klart att en organisation med 35 000 medlemmar skulle ha mer inflytande än en organisation med 3 500.

Trots att SAC:s medlemsantal ligger lågt jämfört med tidigt 1900-tal, så har SAC vuxit de senaste åren. Bara under de senaste två åren har det totala medlemsantalet ökat från cirka 3 000 till 3 500, en ökning på runt 16 procent. 

Solidariska byggare drog in över 11 miljoner kronor i löner och skadestånd till medlemmarna förra året. Foto: Julia Lindblom

Många av de nya medlemmarna har anslutit sig till facket Solidariska byggare, eller Stockholms byggsyndikat som det egentligen heter. Sedan facket bildades för tre år sedan har Solidariska byggare nu närmare 800 medlemmar. 

– Organiseringen inom Solidariska byggare är ett sätt att fackligt anpassa sig efter den nya arbetsmarknaden, där många har oklara arbetsköparförhållanden och där medlemmarna flyttar mycket mellan olika arbetsplatser. Byggsyndikatet visar också att arbetsplatsorganiseringen inom SAC inte kan luta sig mot traditionella driftsektioner på samma sätt som förr. Många av dagens arbetare är i permanent rörelse.

Solidariska byggare hanterar framför allt akuta, individuella problem, såsom att begära in löneskulder för arbetare som inte fått ut lönen de har rätt till. Majoriteten är migrantarbetare, som inte kan organisera sig i andra fack eller som inte tycker att de fått tillräcklig hjälp av andra fackförbund. 

– Det är konkret och bra. Visst handlar det ofta om en individuell problemlösning, men kollektivet hjälper till. Jag ser det som ett första steg mot en långsiktig kollektiv organisering som i det långa loppet kan leda till en samhällsförändring som förbättrar villkoren för alla.

I dag är majoriteten av SAC:s medlemmar bosatta i landets tre största städer. Vad krävs för att nå ut till arbetare utanför storstäderna? 

– Jag tycker vi måste fundera över hur vi ska göra plats för personer som bor i orter där det finns väldigt få syndikalister. SAC:s traditionella modell är att bygga driftsektioner på en arbetsplats, och då krävs minst tre medlemmar. Det funkar inte överallt. Jag tror att det krävs att SAC får igenom en del strukturella förändringar framöver. 

Vad tänker du på då?

– Jag tycker att det ska finnas möjlighet att ansluta sig centralt på platser där det saknas en LS. Även om du är ensam syndikalist på din ort finns mycket du kan göra. Exempelvis har vi ett nätverk av skyddsombud som har mycket inflytande på sina arbetsplatser. 

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Grundandet av Solidariska städare den 10 april 2024.
Den 10 april grundandes ett nytt fack inom städbranschen: Stockholms Städsyndikat – Solidariska Städare.  Foto: Vendela Engström

Nya facket Solidariska städare: ”En viktig dag för arbetarklassen”

Ett 30-tal städare har fått nog. Arbetaren var på plats vid grundandet av ett nytt flerspråkigt fack: Solidariska städare.

Klockan närmar sig 18, bordet är dukat och lokalen fylls snabbt av ett trettiotal personer som alla ska delta i grundandet av den nya fackföreningen Stockholms Städsyndikat – Solidariska Städare. 

Vad kommer syndikatet göra? Mötet börjar med en kort introduktion och frågor. Pamela Otarola och Pelle Sunvisson från Stockholms LS leder mötet och översätter mellan spanska, ryska och svenska så att alla i rummet ska förstå. Här finns deltagare med bakgrund i Ukraina, Armenien, Colombia, Venezuela och Nicaragua. Bara för att nämna några.

Syndikatet kommer dels ha till uppgift att informera så att arbetare inom städbranschen vet sina rättigheter, dels se till att rättigheterna säkerställs, genom att exempelvis stämma arbetsköpare om så inte är fallet. 

– Vad är ett syndikat? undrar en av mötesdeltagarna varpå Pelle Sunvisson förklarar att syndikatet är en självständig fackförening inom Stockholms LS som i sin tur är del av SAC.

Grundandet av Solidariska städare.
Nina Krychun berättar att hon är med i facket för att hon vill lära sig hur facklig organisering fungerar i Sverige och för att kunna föra det vidare till Ukraina. Foto: Vendela Engström

Framöver kommer alla Stockholms LS medlemmar som arbetar inom städ att tillhöra syndikatet, med undantag för byggstäd som hör till byggsyndikatet.

– Om man arbetar svart är inte något som spelar någon roll för att få hjälp med ett ärende, berättar Pamela Otarola.

En kvinna berättar att hennes arbetsköpare sagt att hon ska arbeta trots att hon har läkarintyg på att hon är sjuk. Pamela intygar att arbetsköparen inte får göra så.

– Är man sjukskriven så är man sjukskriven.

Solidariska städare, möte.
Karem Vera Araos presenterar sig på Solidariska städares konstituerande möte. Foto: Vendela Engström

Mötesdeltageren Karem Vera Araos är entusiastisk inför grundandet.

– Tack för att vi ska bilda det här syndikatet. Det är viktigt att vi ekonomiska migranter lär oss om våra rättigheter. I dag är en viktig dag för arbetarklassen.

Efter en stunds frågor dukas mat upp på bordet. Ris, bulgur, falafel, friterad aubergin och sallad. Papper med dagordning och stadgar delas också ut. Allt på tre språk. ”Flera språk, en kamp” så lyder devisen för den nya fackföreningen. Efter matpausen öppnas det formella konstituerande mötet. 

Ett nytt städsyndikat bildas

När vi når punkt fem på dagordningen frågar Pelle Sunvisson, som valts till mötesordförande:

– Ska vi öppna ett städsyndikat?

Svaret blir ett rungande ”ja” som efterföljs av applåder.

Efter en genomgång av stadgarna blir det dags att välja styrelse. Pelle  Sunvisson understryker att det inte är något problem att de pratar olika språk. 

– Solidariska byggare har möten på fyra språk, det går jättebra.

Nio personer ställer upp och väljs in i syndikatets styrelse. En av dem är Anastasiia Omelian som arbetar som administratör på Stockholms LS.

– Jag har haft tre egna ärenden, som alla har löst sig, berättar hon när hon presenterar sig för gruppen.

Karem Vera Araos från Chile är även hon en av styrelsens nya medlemmar.

– Jag blev väldigt exploaterad när jag kom till Sverige och visste inget om mina rättigheter. För fem år sedan hittade jag SAC genom en annons på Facebook. Det är väldigt stor skillnad mellan det här facket och Kommunal. Man förlorar så mycket när man inte kan reglerna. Oavsett migrationsstatus har man samma rättigheter som alla andra arbetare i Sverige, säger hon.

Mariia Batyn blev invald som styrelsemedlem i samband med Solidariska städares konstituerande möte. Foto: Vendela Engström

Mariia Batyn kom till Sverige med sin 15 åriga son när kriget bröt ut i Ukraina.

– I Ukraina jobbade jag på förskola och var med i facket. Tack vare att jag såg en annons om SAC kunde jag få hjälp när jag blev sjuk och fick problem på arbetet i Sverige.

Ricardo från Peru berättar att hans barn har blivit såväl psykiskt som fysiskt misshandlad på arbetet och att han därför vill vara med i styrelsen.

– Vi behöver lyfta vår arm och protestera och se till att samhället respekterar oss.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan

Se filmen när Emil Boss läser nya dikten ”Ättlingar”

Den fackliga organisatören och poeten Emil Boss är nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris 2024 för diktsamlingen Kompression. Arbetaren kan nu publicera hans nyskrivna dikt “Ättlingar”.

Emil Boss är till vardags facklig organisatör och återkommande krönikör i tidningen Arbetaren. I augusti släppte han sin senaste diktsamling Kompression som nu är nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris med motiveringen:

“En underliggande vrede dånar i de koncisa raderna och råa vittnesmålen i Emil Boss Kompression. I en stramt komponerad montagedikt ges de rättslösa i skuggsamhället röst och en skakande bild av dagens Sverige träder fram.”

Arbetaren kan nu publicera en av hans nyskrivna, ännu opublicerade, dikter.

Ättlingar

Husbonden fanns. En vecka om året
kunde statarna undfly honom.
Över Skånes svarta jordar,
genom Sörmlands gula skogar
gick tunga flyttlass mellan
Östergård och Västergård
och Stenby och Björkby, från den ena
plågoanden till den andra.

Brukspatron fanns. I bergsmännens slit
vid masugnens hetta, i maten och plaggen från
brukets egen handelsbod.
I arbetarlängans väggar och sängar,
i onda nätters drömmar fanns han.
Den som förlorade honom förlorade
både bröd och hem.

Rikedomen fanns. Någonstans fanns
elektriskt ljus och automobiler.
Flygplanen fanns och telefoner.
Symfoniorkestrar.
Bildningen och föraktet fanns.
Få belästa önskade
frihet åt de ”obildbara”.

Länsman fanns för den som inte
arbetade, för den som flydde
förtryckaren eller slog tillbaka.
Den råa överheten fanns.
I städer, på gårdar och hyttor fanns den
från Ystad till Kalix fanns den.
Och slagen föll och vanmakten fanns
och blev historia.

Byggchefen finns. Efter två år med tillstånd
kan byggnadssnickarna undfly honom.
Familjernas tillstånd överförs
från NPN bygg till ENC bygg
från Södertälje till Norrtälje
från en plågoande till en annan.

Städchefen finns. I slitet i Äppel-
vikens villor finns han. I tolv-
timmarspassen och återbetalningarna
av släta sedlar vid månadens slut.
I barnens skola, i kretsen av vänner,
i varje tuva av gulnat gräs.
I varje ekollon, varje flinga
av snö i det nya landet finns han.
Den som förlorar honom förlorar
hela framtidslandet.

Rikedomen finns. Någonstans finns
Teslor och inomhuspooler och stugor
i fjällen och skärgårn och Torrevieja.
Bildningen och föraktet finns.
Alltför få av statarnas ättlingar
önskar de ”ointegrerbaras” frihet.

Gränspolisen finns för den som
inte arbetar, för den som flyr
förtryckaren eller slår tillbaka.
Den råa överheten finns.
På åkrar och byggen finns den.
På kontor och restauranger,
på motorvägar, i fabriker
från Ystad till Kalix finns den.
Och slagen faller och vanmakten finns
och blir historia.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Isak Gerson, skribent i Arbetaren.

Isak Gerson:
När regeringen vill ta din röst, skrik högre

Regeringen gör verkligen vad den kan för att förvärra för de ideella föreningarna, civilsamhället i stort och nischade nationella tidningar såsom Arbetaren. Men när regeringen vill ta din röst, skrik högre, uppmanar Isak Gerson.

Etniska organisationer, fredsorganisationer och organisationer som främjar konsumenters intressen får sina organisationsstöd helt strypta. Studieförbundens sänks med en tredjedel. Allmänna arvsfonden som fördelar projektbidrag som håller uppe ideella projekt i hela landet föreslås läggas ner. Sida får säga upp alla sina samarbetsavtal med civilsamhällesorganisationer. Sättet som presstödet görs om på är ett dråpslag för särskilt nischade nationella tidningar – precis sådana som likt Arbetaren ägs och/eller drivs av ideella föreningar.

Till det tillkommer den politik av misstänkliggörande som dominerat högerns civilsamhällespolitik i flera år. Kan man anklaga föreningar för fusk gör man det. Är föreningen muslimsk anklagar man dem också för islamism. Bevis för problemen behövs inte, som jag skrivit om tidigare när det gällde Ibn Rushd. Sedan drar man in bidrag. Man inför luddigare och strängare villkor för bidragen, som de nya demokrativillkoren för civilsamhället, där varenda lokal suppleant eller fotbollstränare kan riskera moderförbundets organisationsstöd genom att uttrycka sig olämpligt. De pengar som faktiskt finns kvar ska gå till att finansiera den administration som krävs för de allt strängare kontrollrutinerna.

“För högern är civilsamhället ett hot”

Regeringen gör verkligen vad den kan för att förvärra för de ideella föreningarna. Någon besparingsfråga är det inte. Kostnaden för civilsamhället – särskilt i proportion till vad det ger – är försumbar i statsbudgeten. Snarare är det ett sätt att åstadkomma politisk förändring. För högern är civilsamhället ett hot.

Låt intresseorganisationen för civilsamhället Forum beskriva det i sin kommentar till budgetpropositionen från september 2023: ”Det är tydligt att regeringspartierna med stöd av Sverigedemokraterna drar ner på budgetposter som säkerställer civilsamhällets röstbärande funktion, medan de satsningar som görs i huvudsak syftar till att stärka civilsamhällets roll som serviceutförare.”

Det är just röstbärandet som är problemet. Föreningarna är ett sätt för oss att organisera oss och uttrycka oss tillsammans, och det är i nästan alla fall ett hot mot högern. De röster som bärs mot vänstern – lobbyorganisationers och arbetsköparorganisationers röster – har lättare än någonsin att verka, vilket Skiftets initiativ Klägget (klagget.nu) är bra på att dokumentera. 

“Den svenska demokratin bygger på föreningsdemokratin”

Civilsamhällespolitiken är en stor avslöjare när det gäller den sverigedemokratiska ideologin. Man kallar sig konservativa, men det moderna Sverige byggdes av föreningslivet och folkrörelserna. Den svenska demokratin bygger på föreningsdemokratin, etablerad och levande långt innan rösträtten. På kort tid vill man rasera det för att det strider mot partiets auktoritära ideal och försvårar etablerandet av en högerextrem stat.

Man kan ha sina åsikter om både Socialdemokraterna och lotteriverksamhet, men att Sverigedemokraterna med god samarbetsvilja från regeringen försöker förbjuda både Socialdemokraternas lotteriverksamhet och LO – en demokratisk organisation som ska ha frihet att finansiera det medlemmarna vill – från att ge stöd till Socialdemokraterna är häpnadsväckande. 

Ni vet vad som gäller, hoppas jag. När regeringen vill ta din röst, skrik högre. Engagera dig i en förening – gärna en som stoppar den här odemokratiska skiten.

Publicerad Uppdaterad