Inrikes #83/2017

Uppgifter om övergrepp på Aftonbladet allt fler

Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén har hamnat i blåsväder efter att två av hennes anställda pekats ut som våldtäktsmän. Olsson Olsén tog över ledarskapet på tidningen, som flera vittnar om har en patriarkal och sexistisk arbetsmiljö, efter Jan Helin förra året. Foto: Maja Suslin/TT

En Aftonbladetskribent anklagas för en rad sexuella övergrepp som innefattar våldtäkt, våldtäktsförsök och trakasserier. Han utreds nu internt. Men trots anklagelser om våldtäkt mot ytterligare en profilerad Aftonbladetskribent agerar inte ledningen i dennes fall – ingen utredning har startats. Samtidigt vittnar källor till Arbetaren om en patriarkal ordning på redaktionen där flera kvinnliga medarbetare tidigare rapporterat till ledningen om sexuella trakasserier och övergrepp.

Uppmärksamheten i samband med den omfattande #MeToo-kampanjen förra veckan tvingade till slut Aftonbladet att agera efter att en högt uppsatt anställd outades med namn och bild och anklagades för bland annat våldtäkt.

På onsdagsmorgonen valde Expressen att namnge mannen vars identitet Aftonbladet så länge valt att skydda. Det rör sig om en skribent som skrivit på ledarplats, ofta om socialpolitiska och feministiska frågor.

Flera andra kvinnor har nu trätt fram och vittnat om upprepade fall av sexuella övergrepp från mannens sida. Kort efter att anklagelserna mot honom började komma pekades  ytterligare en högt uppsatt manlig medarbetare på redaktionen ut för våldtäkt. En våldtäkt som ska ha ägt rum för två år sedan.

Förundersökningen mot den mannen lades dock ned, vilket har gjort att Aftonbladet väljer att inte agera. Arbetaren har ända sedan förra veckan upprepade gånger försökt att nå Sofia Olsson Olsén via telefon. På tisdagen valde hon till slut att svara på sms.

“Jag har inget mer att säga än det som redan skrivits i ärendet”, skriver Aftonbladets chefredaktör och ansvariga utgivare Sofia Olsson Olsén till Arbetaren.

Sofia Olsson Olsén skriver i sina sms-svar bland annat att den internutredning tidningen startat endast rör en av de två anklagade. I det fallet handlar det dock inte om den påstådda våldtäkt som han tidigare anmälts för.

“Bägge fallen är prövade rättsligt och förundersökning nedlagd då brott inte kunnat strykas,” skriver Sofia Olsson Olsén i ett sms.

Enligt källor till oss har kvinnliga medarbetare på Aftonbladet gått till ledningen och rapporterat om sexuella trakasserier från den man som nu är under utredning. Har du något kommentar kring det?

“Nej”, skriver Sofia Olsson Olsén i ett sms.

Så du har inte haft kännedom om detta?

“Ett personalärende har upprättats då nya uppgifter framkommit.”

Men har du eller någon annan i ledningen känt till att personal på tidningen tidigare upplevt att de trakasserats?

“Jag kommenterar inte det enskilda personalärendet. Det hoppas jag du har respekt för.”

Den utpekade mannen har sedan förra veckan tagit ”time out” efter samtal med sina chefer.

Källor som Arbetaren har varit i kontakt med vittnar om att  det råder en påtaglig patriarkal struktur och sexistisk jargong på tidningens redaktion.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga