Retro #83/2017

”Arbetare, Spanien kallar!”

Foto: Wikimedia Commons

Tidningen Arbetaren har en 95-årig historia och ett rikt materialarkiv. På senaste tiden har vi gjort ett antal nedslag i arkivet och återpublicerat några av alla texter som ryms där. Dagens återpublicering är en broschyr utgiven av SAC Syndikalisterna från 1938, som manar till solidaritet med de spanska arbetarna och kamp mot de reaktionära nationalisterna i spanska inbördeskriget.

Spanska inbördeskriget, som pågick mellan 1936 och 1939, inleddes med att en grupp militärer inom en allians av konservativa, nationa­listiska och fascistiska krafter med Francisco Franco i spetsen gjorde uppror mot republiken, och slutade med att Franco kom till makten som diktator. Franco satt sedan som stats­chef till sin död 1975.

Mellan 30 000 och 40 000 frivilliga från hela världen – social­demokrater, kommunister, syndikalister – reste till Spanien under krigsåren för att slåss mot nationalisterna och fascisterna. Många svenskar deltog.

Innan den nationalistiska högern definitivt fått övertaget i inbördeskriget växte på den republikanska sidan en progressiv social organisering fram. Anarkosyndikalisterna i CNT (Confe­deracion Nacional del Trabajo) och FAI (Federación Anarquista Ibérica) inledde en anarkistisk revolution i Katalonien, Aragonien och Andalusien, med kollektivisering av industri och jordbruk. Om detta på många sätt unika sociala projekt, som fick ett så tragiskt slut, har vi skrivit mycket i Arbetaren genom åren.

I en SAC-broschyr från 1938 manas till engagemang för de spanska arbetarnas och antifascisternas sak under det pågående inbördeskriget. Broschyren skräder inte orden när det gäller beskrivningen av de omgivande staternas hållning i kriget.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga