Sparkade hamnarbetare hyrs nu in per timme

Trots att de sparkats på grund av arbetsbrist hyrs nu i stället samma hamnarbetare in via bemanningsföretag i Göteborgs containerhamn. Men trots inhyrning fortsätter arbetsköparen APM Terminals att säga upp personal.

Inrikes
"Vi vill vara med och göra hamnen lönsam och till en älskad arbetsplats igen", säger Erik Helgeson, talesperson för Hamnarbetarförbundet i Göteborgs containerhamn.
Foto: Adam Ihse/TT

Sedan i augusti har ett 80-tal hamnarbetare sagts upp från företaget APM Terminals i Göteborgs containerhamn. Arbetsköparen hänvisar till arbetsbrist, men hyr nu samtidigt in tidigare fast anställda via bemanningsföretag eller som timanställda.

– Det råder ingen brist på arbete här, vilket normalt är ett krav för att få göra sig av med personal. Det är anmärkningsvärt att ett företag tillåts agera så här i en offentligt ägd hamn, säger Erik Helgeson, talesperson för Hamnarbetarförbundet, i ett pressmeddelande.

Bara ett tiotal av de uppsagda hamnarbetarna hade tills förra fredagen helt avslutat sina tjänster på APM Terminals. Resten har tills nu fortfarande arbetat på sin uppsägningstid.

Fast att de fortfarande utför arbete hyr företaget in före detta anställda via bemanningsföretag, andra får jobba på timme. Enligt Hamnarbetarförbundet utfördes bara förra veckan 1136 arbetstimmar av timanställd personal, vilket enligt förbundets beräkning motsvarar 28 heltidstjänster.

Men trots att dagens fasta personalstyrka inte räcker till för att utföra arbetet sades igår ytterligare 12 fast anställda upp.

– Vi vill vara med och göra hamnen lönsam och till en älskad arbetsplats igen. Men om APM Terminals stänger dörrarna till all dialog med oss arbetare, rundar lagen om anställningsskydd och fortsätter satsa på dyra, stelbenta produktionsupplägg så ser vi inget slut på den här kräftgången, säger Erik Helgeson i pressmeddelandet.

Enligt Hamnarbetarförbundet har företaget fabricerat arbetsbristen för att bli av med personal. Förbundet ser uppsägningarna som ett led av flera stridsåtgärder från företagets sida gentemot hamnarbetarna.

Arbetaren har utan resultat sökt APM Terminals för en kommentar.