Inrikes #76/2017

Byggarbetare utsattes för asbest i Karlskoga

I samband med en badrums- och stambytesrenovering i en av det kommunala bostadsbolaget Karlskogahems fastighet exponerades tiotals arbetare för asbest. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Vid en stambytesrenovering av en byggnad i Karlskoga upptäcktes asbest i lokalerna. Detta trots att byggherren, det kommunala bostadsbolaget Karlskogahem, tidigare försäkrat att det mycket giftiga isoleringsmaterialet inte skulle finnas i fastigheten. Nu har därför ett 15-tal personer skickats på lungröntgen.

Det var i augusti som två allvarliga incidenter inträffade i samband med en badrums- och stambytesrenovering av en fastighet i Karlskoga. Bostadsbolaget och beställaren av jobbet, det kommunala Karlskogahem, hade vid uppstarten försäkrat att det inte skulle finnas någon asbest i lokalerna, något som inte stämde.

Anställda vid arbetsplatsen slog snart larm om misstänkt asbest i en matta som rivits ut och prover som togs visade att de hade rätt.

– Det är för jävligt att det visar sig att bostadsbolaget inte gjort en riktig inventering, det är deras skyldighet, säger Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads avdelning Örebro-Värmland, till Arbetaren.

FAKTA Asbest
Asbest är en samlingsbeteckning på fiberartade kristalliserade silikater och har under lång tid använts inom byggbranschen – bland annat på grund av den goda isoleringsförmågan och den höga hållfastheten.
Dammet som bildas vid asbestbearbetning är livsfarligt vid inandning och kan tränga djupt ned i människors luft­vägar. Asbestexponering är bland annat en vanlig orsak till cancer för många inom speciellt bygg­branschen och ämnet förbjöds i Sverige 1982.
Ändå exponeras fortfarande byggarbetare för ämnet vid exempelvis rivningar och renoveringar. Inkubationstiden är dock lång och det dröjer i regel länge innan den som exponerats märker av sina skador. Varje år dör dock omkring 100 personer i Sverige i cancer orsakad av asbest.
Vid rivningar där asbest förekommer krävs ett tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Efter upptäckten skickades ett 15-tal personer som arbetat med renoveringen till lungröntgen för undersökning.

Strax efter händelsen inträffade ytterligare en incident. En oskyddad arbetare rev asbest i ett rum där det blivit känt att ämnet fanns. Arbetskamraterna har beskrivit det som ett misstag.

– Det här är fjärde gången bara i år som arbetare utsätts för asbest bara i vår region. Så något behöver verkligen göras, säger Niklas Nordlund.

Därför vill han att facket ska bjuda in arbetsköparna till ett seminarium där de redan väl kända riskerna med asbest diskuteras.

– Men jag vet ju inte om det är kunskapen som saknas. Det kanske rent av är slarv och en kostnadsfråga, för det kostar ju en del att sanera för arbetsgivarna, säger Niklas Nordlund och förklarar att många av förbundets medlemmar är oroliga.

Asbestrelaterade sjukdomar tar ofta lång tid att upptäcka eftersom inkubationstiden kan vara så lång som 30-40 år. Påföljderna för den som fått ned fibrerna i lungorna kan dock bli förödande.

2013 drabbades så många som 137 personer av den dödliga sjukdomen asbestcancer. Ämnet totalförbjöds som byggnadsmaterial i Sverige redan 1982, men i många fastigheter som i dag renoveras är risken stor att materialet finns.

– Det här är ju inte som att såga sig i handen. Har man kommit i kontakt med asbest kan det ju dessutom sätta sig i kläderna och då drar man med det hem och riskerar att sprida ämnet till vänner och familj. Så det är ett stort problem, säger Niklas Nordlund.

Arbetsmiljöverket påbörjade efter händelsen i Karlskoga en utredning om fallet som ännu inte blivit färdig. Men Niklas Nordlund är säker på sin sak.

– Det är beställaren av jobbet som gjort fel. Det är alltid deras ansvar att inventera.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga