Utrikes #74/2017

Kontroversiellt val om Kataloniens självstyre

De som är för Kataloniens självständighet har en egen flagga. Här syns den vid en manifestation för självstyre för två år sedan i Barcelona. Foto: Manu Fernandez/TT

Gripanden, razzior och miljontals beslagtagna röstsedlar. Läget i Katalonien är ytterst spänt efter det som beskrivs som den värsta konstitutionella krisen i Spaniens historia sedan det misslyckade kuppförsöket 1981.

Den 1 oktober är det tänkt att Katalonien ska rösta om självständighet. Ett kontroversiellt val som dömts ut som ett brott mot konstitutionen av spansk domstol och som myndigheterna i landet nu gör allt för att stoppa.

Samtidigt pågår enorma demonstrationer i bland annat Barcelona och flera andra katalanska städer där människor samlas på gatorna för rätten att rösta. Men den spanska högerregeringen spar inte på krutet för att kväva självständighetsrörelsen.

Under onsdagen greps bland annat flera katalanska regionpolitiker och miljontals röstsedlar beslagtogs av polisstyrkan Guardia Civil. Något som utlöste ytterligare ilska och frustration bland befolkningen där en klar majoritet sagt att de tänker rösta i nästa söndags val.

Polis har också hotat att stänga fler katalanska medier som de menar förmedlat propaganda inför folkomröstningen. Bland annat genom en deklaration om att genast upphöra med annonser rörande valet.

– Detta är en statskupp. Men vi är inte rädda, säger Vicent Partal, en av grundarna till den katalanska nyhetssajten Vilaweb, till tidningen Journalisten.

Han vägrade dock, precis som många andra utgivare, skriva under deklarationen.

Tidigare har polisen även slagit till mot flera borgmästare i regionen för att de får dem att inte delta i förberedelserna inför folkomröstningen och regeringen i Madrid har också tagit kontroll över Kataloniens ekonomi.

Folkomröstningen i Katalonien

Frågan som det gäller är ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik” och är tänkt att avgöras i en folkomröstning den 1 oktober. Den styrande koalitionen i Katalonien vill utropa självständighet inom 48 timmar efter en eventuell ja-seger. Den spanska regeringen däremot har kraftigt motsatt sig valet och landets författningsdomstol har förbjudit folkomröstningen. De senaste dagarna har polis beslagtagit miljontals röstsedlar och ett tiotal katalanska politiker och höga tjänstemän har gripits. Motiven bakom folkomröstningen är bland annat värnandet av katalansk kultur och att många katalaner anser att det spanska skattesystemet missgynnar regionen, som är en av Spaniens rikaste.

– Den spanska staten har avskaffat Kataloniens självstyre och infört undantagstillstånd, sade den märkbart upprörda katalanska presidenten Carles Puigdemont i ett uttalande under onsdagseftermiddagen.

Samtidigt förklarade han att folkomröstningen under alla omständigheter kommer att hållas. Något Niklas Bremberg, som är statsvetare vid Utrikespolitiska institutet och som följer utvecklingen i Katalonien noga, tror blir svårt.

–Något kommer säkert att hända den 1 oktober. Men jag har svårt att se en folkomröstning kommer att kunna genomföras så som vi tänker det, där alla som vill kommer ges möjlighet att delta.

Niklas Bremberg kallar den senaste tidens utveckling för den värsta konstitutionella krisen i Spaniens historia sedan det misslyckade statskuppförsöket vintern 1981. Han menar att regeringspartiet Partido Popular gått väldigt hårdnackat fram i sina försök att stoppa valet. Bland annat genom gripandena av flera nyckelpersoner knutna till det katalanska parlamentet.

– Nu börjar det uppdagas vad som gjorts och det visar sig vara en väldigt stor operation som faktiskt tycks ha lyckats slå mot den organisatoriska förmågan hos den katalanska regeringen. I praktiken har de omöjliggjort en omröstning, säger han.

Jag är övertygad om att det blir en väldigt svår politisk situation i Spanien framöver.
Niklas Bremberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet

Niklas Bremberg.
Niklas Bremberg. Foto: UI

Vi ser redan stora demonstrationer i Katalonien. Vad tror du att det här kan leda till?

– Med protesterna på gatorna vet man aldrig var det kan sluta. Det kan hända massor av saker, men jag är övertygad om att det blir en väldigt svår politisk situation i Spanien framöver. Nu handlar det inte längre enbart om Kataloniens självständighet, långt ifrån alla katalaner är för det. Nu handlar det i stället om att stå upp för demokrati och mot Partido Populars repression och där ställer sig ännu fler katalaner bakom demonstranterna.

Men du tror alltså inte att det går att genomföra en folkomröstning efter den senaste tidens gripanden och polisräder?

– Inte där alla som vill delta kan göra det, som vid en normal folkomröstning. Men som sagt, något kommer säkert att ske den 1 oktober.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga