Ett nytt digitalt verktyg från Arbetsmiljöverket ska göra det lättare att komma tillrätta med kvinnors ökande ohälsa på jobbet. Verktyget ska kartlägga ojämlikheter som drabbar kvinnor beträffande bland annat bemanning, ledning, kommunikation och krav.
Forskning har länge visat att kvinnodominerade branscher ofta har sämre arbetsmiljö än arbetsplatser där män är i majoritet. Därför har nu Arbetsmiljöverket tagit fram ett digitalt verktyg för att synliggöra genusskillnader och förutsättningar för en bättre arbetsmiljö.
– Vi vet att arbetsmiljön är ojämställd inom de sektorer där många kvinnor arbetar. Här är förutsättningarna sämre, riskerna för ohälsa, liksom risken för att lämna anställningen i förtid större, säger Minke Wersäll, sakkunnig handläggare på Arbetsmiljöverket och tidigare projektledare för projektet Kvinnors arbetsmiljö, i ett pressmeddelande.
Det digitala verktyget, som nu är tänkt att börja användas, riktar sig bland annat till kommuner och består av ett frågeunderlag om likheter och skillnader i bemanning, organisation, arbetsmiljö, kommunikation, ledning, krav och resurser. Enligt Arbetsmiljöverket krävs att personer med övergripande ansvar för verksamheten svarar på formuläret för att det ska gå att komma till rätta med det omfattande problemet.
– Det krävs ett genusperspektiv i det dagliga arbetsmiljöarbetet för att komma tillrätta med kvinnors ökade ohälsa, säger Minke Wersäll.