Signerat #66/2017

Demokratin står inte och faller med en bokmässa

Nu är det bara drygt en månad kvar till den troligen mest omdiskuterade bokmässan någonsin. Arbetarens Tommy Sundvall är redan utled på den. Foto: Mattias Blomgren/Wikimedia Commons och Snezana Vucetic Bohm. Montage: Arbetaren

Bokmässan är ett kommersiellt jippo, precis som Almedalen, och eftersom den kostar 190 kronor om dagen att besöka stänger man ute alla som inte kan slänga upp de summorna för att komma in i en lokal för att köpa böcker. Allt snack om bokmässan som ett demokratiskt forum klingar lika falskt som att Almedalsveckan skulle vara det.

Jag säger det på en gång: Jag är så jävla trött på den där jävla bokmässan. Jag är så trött på att tyckare kommenterar den och man kan nästan spela bingo om vem som ska säga vad och vilka floskler som ska rapas fram och från vem.

Därför tänker jag att vi i stället ska prata om bokmässan i Göteborg ur ett helt annat perspektiv. Nämligen: Vad är det att slåss för? Bokmässan är ju en stor köp & sälj-marknad för en mängd olika förlag som vill tjäna pengar och där författare minglar runt med förläggare och journalister och efter ett par glas rosé så börjar nätverkandet ta riktigt märkliga former. Låter det inte som Almedalsveckan och just det man verkligen avskyr med den? Jo. Litegranna faktiskt. De båda evenemangen är skrämmande lika på det sättet.

Det skrivs ju om att bokmässan släppt in nazister och därför är demokratin hotad. Det bojkottas från ena hållet och läggs platt från andra hållet. Men om vi ska prata om vad saker är och inte är, så är ju bokmässan inte ett demokratiskt spelrum där yttrandefriheten ska garanteras och alla ska vara delaktiga.

Bokmässan är ett kommersiellt jippo, precis som Almedalen, och eftersom den kostar 190 kronor om dagen att besöka stänger man ute alla som inte kan slänga upp de summorna för att komma in i en lokal för att köpa böcker. Böckerna har ju inga second hand-priser direkt, utan är ju nya och fräscha och kostar därefter.

Allt snack om bokmässan som ett demokratiskt forum klingar lika falskt som att Almedalsveckan skulle vara det. Det är en viss typ av människor som far dit, med undantag givetvis, men likväl så är det inte ett evenemang där alla kan delta på samma villkor. Liberalerna älskar att ta avstånd, förfasas och kräkas klyschor i sina tidningar och antingen är de riktiga antifascister (men som i många fall tycker lika illa om andra antifascister som bara är lika goda kålsupare) eller så “står de verkligen upp” för yttrandefriheten och verkligen vill att nazisterna ska få vara på plats och sälja sina böcker.

Låt liberalerna ha sitt låtsasdemokratiska forum i fred, de stänger ändå ut mängder av vanliga människor som inte har råd med ett inträde på nästan två hundra kronor.

Jag tycker att vi skiter i vilket. Låt liberalerna ha sitt låtsasdemokratiska forum i fred, de stänger ändå ute mängder av vanliga människor som inte har råd med ett inträde på nästan två hundra kronor. Det är bra att stå upp mot nazism var den än visar sig – men vore inte det bästa att göra sig oberoende av kommersiella evenemang som drivs för att tjäna pengar?

De demokratiska samtalen sker ju mellan människor varje dag. Överallt. Demokratin står inte och faller med en bokmässa.

Sedan är det ju det här med att bygga motmakter: göra bokmässan ointressant och värdelös. Låt dem drunkna med Timbro och andra högersekter så gör vi någonting eget i stället och utmanar mässan. Vi har ju redan satt igång med det, det finns ju en alternativ Radikal bokmässa samtidigt i Göteborg. Fri från kommersialism och nazism. Gå på den vetja.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga