Inrikes #61/2017

Rökgranatattack mot sittstrejkande ungdomar

En rökgranat slängdes på tisdagskvällen mot de sittstrejkande ungdomarna på Mynttorget i Stockholm. Ungdomarna efterlyste hjälp via Facebook. Facebookskärmdump: Arbetaren

Det hundratal ungdomar som sittstrejkar på Mynttorget i Stockholm i protest mot utvisningarna till Afghanistan attackerades under tisdagskvällen, bland annat med en rökgranat. Två personer är i skrivande stund förda till sjukhus. Samtidigt fortsätter sittstrejken.

Attacken ägde rum vid 20-tiden på tisdagskvällen. Angriparna ska, utöver att fysiskt ha konfronterat de deltagande ungdomarna och kastat en rökgranat, bland annat ha skrikit ”internera, deportera”.

Två demonstranter fick föras till sjukhus i ambulans. Omkring 15 personer som uppges ha nazistisk koppling fördes bort från platsen av polisen. Polisen vill inte kommentera vilken grupp de gripna tillhör, men flera har identifierats som anknutna till Nordisk ungdom, och Dagens Nyheter uppger att ett antal av personerna hade kläder med Nordisk ungdoms logotyp på.

Nazir, en av de ungdomar som deltar i sittstrejken, som anordnas i protest mot utvisningarna av flyktingar till Afghanistan, beskriver förloppet så här för Sveriges Television:

– Vi satt på marken och allt var lugnt då en grupp på 20 till 30 personer plötsligt kom springande och attackerade oss med rökbomber, säger Nazir till SVT Nyheter, och fortsätter:

– Jag såg tre personer skadas, det var väldigt mycket rök. En av pojkarna bara låg på marken och skrek. Några blev påtrampade.

Ung i Sverige, som är organisationen bakom sittstrejken, skriver på sin Facebooksida:

”Nyligen var nynazister här och angrep våran sittstrejk. (…) Alla är ledsna, några blev brända av granaten, men vi är okej. Vi tänker inte gå härifrån!”

Videoupptagningar från attacken kan bland annat ses här och här.

Arbetarens rapportering från platsen tidigare under tisdagen, med intervjuer med några av de deltagande ungdomarna, kan ni ta del av här.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga