Inrikes #61/2017

Hård kritik mot Hallands sjukhus efter sommaren

Sommaren har, precis som personalen tidigt varnade för, varit mycket ansträngd på Hallands sjukhus i Halmstad. Skärmdump, Region Hallands hemsida samt montage: Arbetaren

Akutmottagningen på Hallands sjukhus i Halmstad klarade sommaren med nöd och näppe. Inplanerade beordringar, tomma nattpass och oklara besked var en del av de dagliga villkoren för de anställda. Nu får ledningen skarp kritik.

Tidigare i sommar rapporterade Arbetaren om krisen på Hallands sjukhus i Halmstad. Pressade sjuksköterskor riskerade att få avbryta sina semestrar för att täcka upp för all den personal som slutat. Flera nattpass stod i början av sommaren dessutom tomma, vilket fick till följd att de sjuksköterskor som var i tjänst kände sig nödgade att skriva upp sig. Till det var det också flera andra i personalen som beordrades in.

Huvudskyddsombudet Tina Edgren menar i en intervju i tidningen Vårdfokus förra veckan att det inte ska vara så här.

– Det här är så tråkigt, det har aldrig varit så dålig stämning i arbetsgruppen och så lågt förtroende för arbetsgivaren, säger Edgren, som förutom huvudskyddsombud är sjuksköterska på sjukhusets akutmottagning i Halmstad.

Det har aldrig varit så dålig stämning i arbetsgruppen och så lågt förtroende för arbetsgivaren.
Tina Edgren, huvudskyddsombud, Hallands sjukhus akutmottagning i Halmstad

Förra sommaren var även den en speciellt tuff tid på akutmottagningarna. Minnet av det gjorde att Vårdförbundet tillsammans med huvudskyddsombuden tidigt bad ledningen om att få en plan över passen och allas semestrar.

– Vi fick ingen, bara höra att ”det ordnar sig”. Men det gjorde det inte, säger Tina Edgren.

Vårdfokus rapporterar också om en enkät som de sjuksköterskor som slutat på sjukhuset fått fylla i. Den visar att de huvudsakliga anledningarna till att så många sjuksköterskor sagt upp sig på senare tid just är arbetstiderna, arbetsbelastningen, bristen på kompetensutveckling och dålig löneutveckling.

– Personalomsättningen är jättehög. Jag har jobbat här 15 år och älskar mitt jobb. Jag trodde aldrig att den dagen skulle komma när jag funderade på att sluta. Men den har kommit nu, säger Tina Edgren till tidningen.

Dessutom gör den ökade mängden människor sommartid i Halland – en då turisttät ort – pressen på sjukhusen extra stor just de här månaderna. Åsa Svahn, även hon huvudskyddsombud på Hallands sjukhus, säger dock att problemet främst bottnar i den hårda konkurrensen.

– Det är konkurrens om sjuksköterskor, vi har bemanningsföretag som betalar betydligt högre löner och arbetstider man kan styra själv. Vi har kommuner som också har annan arbetstid. Det ser vi på de som slutar på sjukhusen, anledningen är lönen och arbetstiden, man väljer bort sjukhusen och då måste sjukhusen kunna konkurrera med de villkoren, säger hon till P4 Halland.

Det är konkurrens om sjuksköterskor, vi har bemanningsföretag som betalar betydligt högre löner och arbetstider man kan styra själv. Vi har kommuner som också har annan arbetstid.
Åsa Svahn, huvudskyddsombud

Att beordra in personal är en tvingande åtgärd som enbart ska användas i nödfall. Att planera beordringar för en hel sommar, som arbetsköparen i det här fallet gjort, är någonting inte minst huvudskyddsombuden reagerat starkt på.

– Det ska vara att någon blir hastigt sjuk på kvällen och kvällssjuksköterskan tvingas att jobba kvar under natten för att lösa krisen. Men inte en hel lista på pass under en sommar. Eller att bli beordrad en tisdag för kommande söndagsnatt, säger Åsa Svahn till Vårdfokus.

Verksamhetschef Jonas Hultgren svarar på kritiken i Vårdfokus med att läget är ansträngt. Han bekräftar även att det varit svårt för sjukhuset att rekrytera sjuksköterskor.

– Orsaken är att vi haft besvärligt att rekrytera sjuksköterskor för att få sommarvikarier. Dessutom låg vi redan back med vakanta tjänster. Läget har blivit ansträngt och vi har beordrat vissa pass för att kunna tillgodose patientsäkerheten, säger Jonas Hultgren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga