Film #61/2017

Förutsägbar hjärtevärmare

Catherine Deneuve (till vänster) i rollen som en äkta diva i Barnmorskan. Foto: Folkets bio

[FILM] Barnmorskan Regi: Martin Provost Biopremiär den 11 augusti Catherine Deneuve är en legendar inom fransk och europeisk film. Också Catherine Frot tillhör de riktigt stora skådespelerskorna i Frankrike. Dessa möter vi i regissören Martin Provost nya film Barnmorskan. Provost står bakom hjärtevärmare som Séraphine (2008) och Violette (2013) – både lite löst biografiska fantasier […]

[FILM] Barnmorskan
Regi: Martin Provost
Biopremiär den 11 augusti

Catherine Deneuve är en legendar inom fransk och europeisk film. Också Catherine Frot tillhör de riktigt stora skådespelerskorna i Frankrike. Dessa möter vi i regissören Martin Provost nya film Barnmorskan.

Provost står bakom hjärtevärmare som Séraphine (2008) och Violette (2013) – både lite löst biografiska fantasier kring möten mellan en stor konstnär (Séraphine de Senlis respektive Simone de Bouvoir) och en ”vanlig kvinna”. Det är starka filmer som värderar kvinnors vänskap men också slår fast att den kan vara komplicerad och till och med bitter, men gör inte direkt ont.

…efter en timme blir det enahanda.

Detta mönster följer även Barnmorskan, även om det inte är en riktig kändis så är det åtminstone en äkta diva i rollen som färgstark kvinna med stora känslor. Här spelar hon (Deneuve) en dödssjuk kvinna med förkärlek till spel, cigaretter, alkohol och leopardmönstrade schaletter, som varit älskarinna till motspelerskans vackra pappa.

Nu är det dags att hitta försoning – ett hårt arbete efter alla bittra år.

Provost specialitet är att presentera ett scenario som så småningom vrids till något annat – den till synes ytliga kvinnan som inte verkar bry sig om någon annan visar sig vara en empatisk känslotyp, medan hon som förefaller plikttrogen och varm i själva verket har stängt av väldigt mycket av sina verkliga känslor.

Mönstret gör historien förutsägbart, och Barnmorskan tillhör inte Provosts bättre filmer. Det går bra att sjunka ned i konflikten och den allt intimare relationen mellan de mogna kvinnorna – ett härligt intressant och inte allt för ofta sett scenario – men efter en timme blir det enahanda.

Det jag fick med mig var några rörande förlossningsscener med nyfödingar som gnydde väldigt rart. De vuxnas erfarenheter och personligheter kändes långt ifrån lika angelägna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga