När det demonstrerades mot monopollagar

Tidningen Arbetaren har en 95-årig historia och ett rikt materialarkiv. I sommar gör vi ett antal nedslag i arkivet och återpublicerar några guldkorn och rariteter. I dag har turen kommit till Arbetarens rapportering om en SAC-demonstration mot fackliga monopollagar 1978.

Som vi rapporterat om vid flera tillfällen i Arbetaren under våren har regeringen initierat en utredning som kan bli första steget på vägen mot inskränkt konflikträtt för icke-kollektivavtalsslutande fack.

Att en socialdemokratiskt ledd regering anklagas för att gynna LO-facken på fristående facks, däribland SAC Syndikalisternas, bekostnad, är dock ingen ny företeelse, vilket nedanstående Arbetarenartikel från 1978 påminner oss om.

Högerklicka på artikelfaksimilen nedan för att få upp den i mer läsvänlig storlek.