Inrikes #55/2017

Ohälsa bland många restauranganställda

Hög arbetstakt och brister i ledarskap är de främsta orsakerna till stress på arbetstid för hotell- och restauranganställda, enligt HRF:s nya enkät. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hotell- och restaurangfacket, HRF, har genomfört en enkätundersökning om psykosocial arbetsmiljö. Resultatet visar att nästan åtta av tio av fackets medlemmar upplever arbetet som stressande. ”Förvånande att HRF väljer att gå ut i pressen innan de pratar med oss”, kommenterar arbetsköparorganisationens jurist.

Resultatet av enkätundersökningen kom förra veckan och visar att 78 procent av fackförbundets medlemmar upplever att det nuvarande arbetet är stressande. Hela 19 procent svarar att de är oroliga för att bli uppsagda från jobbet och 17 procent oroar sig för att inte få gå upp i arbetstid.

Malin Ackholt.
Malin Ackholt. Foto: HRF

Hög arbetstakt och brister i ledarskap är de främsta orsakerna till stress på arbetstid. Den främsta orsaken till psykisk påfrestning i arbetet är att få arbete och fritid att gå ihop med det ofta oregelbundna schemat. Det följt av sexuella trakasserier som drabbar främst anställda kvinnor på hotell.

Oacceptabelt, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.

– Det är vår plikt att driva fallet för våra medlemmar genom att belysa problemen och uppmana arbetsgivarorganisationen att samarbeta fram lösningar, säger hon till Arbetaren.

Utöver nära kontakt med skyddsombuden försöker facket nå ut med uppmaningar till sina medlemmar att våga säga ifrån till kränkningar de utsätts för i vardagen.

– Det är inte okej att utsättas för exempelvis sexuella kränkningar av den närmaste chefen, eller av kunder. Det är viktigt att vi når ut till våra medlemmar så att de vågar säga ifrån, säger Malin Ackholt.

Det är lite förvånande att HRF väljer att gå ut i pressen innan de pratar med oss om detta. BAR, besöksnäringens arbetsmiljöråd, är det forum i vilket enkäten borde presenteras och diskuteras.
Lina Tidell, arbetsrättsjurist på arbetsköparorganisationen Visita

Lina Tidell är arbetsrättsjurist på arbetsköparorganisationen Visita och känner inte till enkäten.

– Det är lite förvånande att HRF väljer att gå ut i pressen innan de pratar med oss om detta. BAR, besöksnäringens arbetsmiljöråd, är det forum i vilket enkäten borde presenteras och diskuteras. BAR är ett partsgemensamt råd som arbetar med arbetsmiljöfrågor inom branschen.

Hon säger att parterna har ett pågående samarbete i dessa frågor.

– Under hösten 2016 lanserade exempelvis parterna, Visita, HRF och Unionen, tillsammans med Prevent den tredje webbaserade utbildningen inom arbetsmiljö, Schyst vardag, som berör den psykosociala arbetsmiljön inom branschen.

Malin Ackerholt bekräftar att arbetet kring arbetsmiljö är pågående, men kanske inte tillräckligt bra.

– Arbetet med kollektivavtal som reglerar arbetsmiljön är ständigt pågående. Vi har bland annat tagit fram förebyggande utbildningsmaterial för branschorganisationer, arbetsgivare och medlemmar att ta del av. Nu gäller det att alla parter tar arbetet på allvar, något den här enkäten visar på brister i.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga