Kommentar #55/2017

Bred solidaritet med sopgubbarnas strid

Många som i sociala medier uttalar sitt stöd för sopgubbarnas konflikt är upprörda över upphandlingsekonomin och lönedumpningen. Foto: Daniel Ingmo/TT

Sopgubbarnas konflikt väcker reaktioner. På nätet uttryckts mycket både ris och ros. Samtidigt strömmar stöduttalanden från olika arbetargrupper in. Och nu har Förbundet Arbetarsolidaritet utifrån en startpott på 20 000 kronor dragit in över 80 000 kronor till eventuella böter, skadestånd och uteblivna löner för sopgubbarna.

Det har försiggått en ganska omfattande strid i sociala och andra medier om huruvida sopgubbarnas kamp är berättigad eller inte. Vissa har den senaste tiden velat framhålla renhållningsarbetarens tillvaro som en i lyx genom att jämföra dem med yrkesgrupper med än sämre villkor, såsom vissa yrkesgrupper inom vården.

Detta har dock bemötts på bred front, och då inte bara i kommentarsfälten. Efter Arbetsdomstolens beslut i fredags om att de RenoNorden-anställda sopgubbarnas strejk är en olovlig stridsåtgärd är det många som visat sitt stöd för kampen öppet.

Många är också arga på upphandlingsekonomin och lönedumpningen. ”Oseriöst lönedumparföretag”, ”landets värsta kapitalister” och ”skandalföretag” som medvetet attackerar arbetarnas inflytande över sitt arbete är bara några av de saker som sagts om RenoNorden under veckan.

Det har kastats sopor utanför RenoNordens kontor i bland annat Linköping och Hultsfred. Föreningar, organisationer och politiska partier har manifesterat sin solidaritet med kampen och framför allt har det publicerats otaliga stöduttalanden från yrkesgrupper och arbetarkollektiv runt om i Sverige.

En sjuksköterska på Jordbro vårdcentral skrev tillsammans med sina kollegor skriver såhär till Stockholms sopgubbar:

”Er strid är exemplarisk för situationen på många arbetsplatser runt om i Sverige. Systemet med upphandlingar och privatiseringar har styckat upp välfärden och gjort många jobb osäkra.”

Er strid är exemplarisk för situationen på många arbetsplatser runt om i Sverige. Systemet med upphandlingar och privatiseringar har styckat upp välfärden och gjort många jobb osäkra.
Sjuksköterska på Jordbro vårdcentral tillsammans med sina kollegor

Nätverket ”En annan vård är möjlig” påtalar mediernas spel och skriver på sin Facebooksida:

”Vi stödjer er strid mot lönedumpning och försämringar i arbetsvillkoren. I media ses försök att ställa vårdpersonal och sophämtare mot varandra. Orsaken till orimliga löner inom vården ligger dock inte hos sophämtarna utan hos ansvariga politiker. Det är genom gemensam kamp över yrkesgränser och inte splittring som en förändring är möjlig.”

Fackföreningar, anslutna till bland annat SAC Syndikalisterna, Seko och Hamnarbetarförbundet, har vid olika tillfällen visat sitt stöd för sopgubbarna. Fackförbundet Handels skriver även de på sin Facebook:

”Allt stöd i er kamp som även är vår kamp. Kampen mot oseriösa upphandlingar. Kampen mot bemanningsföretagens frammarsch på våra arbetsplatser. Kampen mot lönedumpningar. Kampen mot otrygga anställningar. Kampen mot en allt stressigare arbetsmiljö. Klasskampen. Kamrater! Vi stöttar er till fullo!”

Stockholms social- och vårdarbetaresyndikat inom SAC Syndikalisterna drar i ett stöduttalande paralleller mellan soparbetarnas strid och hamnarbetarnas i Göteborg. De skriver:

”Senaste tiden har arbetare i Göteborg och Stockholm strejkat. Vissa har velat trycka på att det är män som strejkar samt att dessa skulle vara bortskämda med bra arbetsvillkor och höga löner. Dessa kritiker försöker ofta jämföra de strejkandes situation med vårdarbetares.

Social- och vårdarbetarsyndikatet i Stockholm fördömer dessa försök att så splittring i arbetarklassen. Vi som arbetar i vård och omsorg tjänar ingenting på att undergräva andra arbetares kamp. Det ger oss varken mer fritid eller högre lön när sophämtare får sänkt lön med ökad arbetstid. Det stärker inte våra fack att hindra hamnarbetare att organisera sig i Hamnfyran.

Tvärtom står social och vårdarbetarsyndikatet i solidaritet upp för våra kamrater när de går ut i strejk. Varje seger för arbetarna på en arbetsplats är en seger för kollektivet arbetare.”

Under lite mer än en vecka har även en insamling varit igång. Det är Förbundet Arbetarsolidaritet som med en startpott på 20 000 nu dragit in över 80 000 kronor till eventuella böter, skadestånd, uteblivna löner med mera.

– Det viktigaste är att arbetare går ihop och vägrar acceptera vad som helst från arbetsköparna. Därför sköt vi till medel från vår fond och drog igång insamlingen och gensvaret har varit fantastiskt, säger Martin Fransén, som sitter som styrelseledamot i Förbundet Arbetarsolidaritet, till Arbetaren.

Förbundet har sedan en tid tillbaka någonting de kallar ”stridsfronten”, en fristående konfliktkassa, till för att stötta arbetare som väljer att ta striden men som inte kan få vanlig strejkersättning från en fackförening. Som i fallet med sopgubbarna, där många är anslutna till Transportarbetareförbundet, som valt att inte ställa sig bakom strejken då den bryter mot kollektivavtalet.

– Vi vill stötta alla arbetare som tar tag i sin situation självständigt och stärka solidariteten mellan arbetare, oavsett yrke. Vi hoppas denna kamp kan visa vägen för fler, säger Fransén.

Vi vill stötta alla arbetare som tar tag i sin situation självständigt och stärka solidariteten mellan arbetare, oavsett yrke.
Martin Fransén, styrelseledamot, Förbundet Arbetarsolidaritet

I ett pressmeddelande menar de att Stockholms stad tillsammans med företag likt RenoNorden ignorerar alla de villkor arbetare kämpat sig till.

– Skattepengar ska inte gå till företag som RenoNorden så att de kan ta ut vinst till sig själva och aktieägarna. Det ska gå till att utföra jobbet, något som RenoNorden inte gör nu genom att låta Stockholm svämmas över av sopor. Det är viktigt att vi alla ser oss som en del av det här och att vi alla gör det vi kan, skriver de i sitt pressmeddelande.

De strejkande sopgubbarna uppmanade på tisdagen allmänheten att anmäla undermålig sophämtning till Stockholm vatten och avfall. Klagomål, menar de, är också ett sätt på vilket det går att stötta kampen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga