Hot, våld och sexuella trakasserier mot kvinnor har ökat de senaste decennierna. Det framkommer i LO:s nya rapport "Sjuk av jobbet?" som kartlägger hur klass och kön inverkar på den upplevda arbetsmiljön. – Kvinnor är sjukare och utsätts för fler risker i arbetet än män, det är alarmerande, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, till Arbetaren.
För kvinnor i tjänstemanna- och arbetaryrken har arbetsmiljön försämrats på så gott som alla punkter de senaste decennierna. Arbetet inom tjänste- och arbetarsektorn har blivit tyngre och de anställda utsätts för mer våld, hot och sexuella trakasserier än tidigare.
Det visar LO:s nya rapport Sjuk av jobbet? som är en förlängning av den jämställdhetsbarometer fackförbundet sammanställer varje år.
– Vi ville belysa arbetsmiljöproblematiken extra i en egen rapport och beställde därför fler siffror från SCB. Kvinnor är sjukare och utsätts för fler risker i arbetet än män, det är alarmerande, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, till Arbetaren.

De ökade hoten och sexuella trakasserierna beror på faktorer som mer hushållsnära tjänster, mer ensamt arbete och fler kvinnor i tjänstesektorn, tror Berit Müllerström.
– Kvinnor inom tjänstemanna- och arbetarsektorn arbetar ofta närmare människor än vad män med liknande yrken gör. Det gör dem sårbara för framförallt psykiska påfrestningar och trakasserier.
Det finns lagstadgat att arbetsköpare ska förhindra sexuella trakasserier mellan anställda. När det är brukare eller kunder som utsätter någon blir lagen otydligare. Berit Müllerström hänvisar arbetsköparna till lagen om arbetsmiljö för att komma åt problematiken.
– Är man obekväm på jobbet så är det ett arbetsmiljöproblem, även vid trakasserier.
LO-rapporten visar att två av tre sjukskrivna är kvinnor och att hälften av kvinnorna i tjänste- och arbetarsektorn upplever sitt arbete som psykiskt påfrestande.
– Arbetsgivarna måste inse att sjukskrivningarna är ohållbara i längden. Det värsta är ändå mörkertalet av ohälsa som ännu inte syns i siffrorna, säger Berit Müllerström.
Det värsta är ändå mörkertalet av ohälsa som ännu inte syns i siffrorna.
Berit Müllerström, andre vice ordförande, LO
De konkreta åtgärder riktade till kvinnor som LO föreslår är barnomsorg dygnet runt, att ersätta visstidsanställningar med tillsvidareanställningar och att få till fler heltidsanställningar. Rapporten visar att i genomsnitt fyra av tio kvinnor i arbetaryrken jobbar deltid, jämfört med färre än en av tio män i både arbetar- och tjänstemannayrken. Den vanligaste orsaken till att kvinnor i arbetaryrken jobbar deltid är att heltidsarbete saknas.
– Upprättande av samverkande rutiner kring dessa fall krävs. Alla parter; arbetsgivare, fack och regering, behöver arbeta tillsammans för att komma åt hälsoriskerna. Framför allt behövs opinionsbildning, attitydförändring och normkritik i alla samhällets led, säger Berit Müllerström.