Utrikes #46/2017

Arbetares rättigheter försvagas världen över

I Qatar tillämpas det så kallade kafalsystemet, vilket bland annat innebär att migrantarbetare inte tillåts byta arbetsplats eller lämna landet utan sin arbetsköpares godkännande. Här en migrantarbetare som reparerar skor i Doha. Foto: Saurabh Das/TT

Hot, mord, våld och trakasserier. Läget för världens arbetare och fackanslutna har försämrats kraftigt det senaste året. Det visar en ny kartläggning om globala arbetsförhållanden som världsfacket, ITUC, tagit fram.

Antalet länder där allvarliga hot och våld mot arbetare förekommer har stigit med 10 procent det senaste året. Det visar världsfacket, ITUC:s, globala index över arbetsförhållanden runt om i världen som släpptes i dagarna.

Allra värst är läget i Mellanöstern och Nordafrika där många tvingas jobba under fruktansvärda och slavliknande förhållanden till extremt låga löner. I flera av länderna i regionen riskerar de som törs engagera sig fackligt att gripas och utsättas för våld. Säkerheten är minimal och skyddsutrustning saknas för det mesta, även på de mest riskabla arbetsplatserna.

ITUC har medlemsorganisationer i 163 länder. Av dessa finns 139 med i den undersökning som släpptes tidigare i veckan. Listan över de värsta länderna för arbetare toppas av Bangladesh, Colombia, Egypten, Guatemala, Kazakstan, Filippinerna, Qatar, Sydkorea och Förenade Arabemiraten.

I elva av de undersökta länderna har fackliga aktivister mördats det senaste året och i 84 länder står vissa grupper av arbetare helt utanför lagstiftningen.

– Vi behöver bara titta på de här chockerande siffrorna för att förstå varför den ekonomiska ojämlikheten är högst i vår moderna historia. Arbetare nekas sina grundläggande rättigheter som att exempelvis organisera sig och kämpa för rättvisa förhållanden. Detta, tillsammans med ett växande hot mot yttrandefriheten, hotar demokratin, säger Sharan Burrow, generalsekreterare i IUTC, i ett pressmeddelande.

Mest utsatta är arbetarna som sagt i Mellanöstern och i delar av Nordafrika. Särskilt svårt beskrivs läget i de länder, som exempelvis Qatar, där det så kallade kafalsystemet tillämpas. Ett system som bland annat innebär att ingen av de många migrantarbetarna tillåts byta arbetsplats eller ens lämna landet utan sin arbetsköpares godkännande.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om läget i landet efter det kontroversiella beslutet att hålla herrfotbolls-VM där 2022. Närmare 2 000 arbetare har redan omkommit på de jättelika arenabyggena i landet och enligt flera fackliga rapporter räknas uppemot 4 000 migrantarbetare omkomma innan avspark i den första VM-matchen i huvudstaden Doha.

I andra länder, som exempelvis Jemen, har det pågående kriget gjort att omkring 650 000 offentlighetsanställda inte fått ut sina löner på över åtta månader.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984