Signerat #45/2017

När bitterheten slår till

Johan Apel Röstlund, reporter på Arbetaren. Foto: Jan-Åke Eriksson

För inte allt för länge sedan punktmarkerades de högerradikala grupperna av en antifascistisk rörelse som inte tvekade att slå tillbaka. Att som Feministiskt Initiativ kasta in handduken och gråta ut i media över rädslan för NMR, eller som Vänsterpartiet ta den byråkratiska vägen i kampen mot nassarna, känns bara dödsdömt, fånigt och fegt.

Det är svårt att inte vara bitter över sakernas tillstånd. Jag skummar mig igenom åtalet mot de tre nazisterna med kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen, vilka misstänks ligga bakom sprängattentaten mot ett flyktingboende och bokkaféet Syndikalistiskt forum i Göteborg.

Samtidigt fladdrar Feministiskt Initiativs senaste utspel förbi i mediebruset. Partiet rasar visserligen med all rätt mot NMR:s planerade aktiviteter i Almedalen om några veckor och tänker protestera. Men inte på plats utan i stället genom att lämna walk over och inte ta färjan över till Gotland för att delta i den alltid lika uppmärksammade politikerveckan.

Ser också i ett pressmeddelande att Vänsterpartiet överklagar nazistorganisationens polistillstånd att närvara. Alla kämpar naturligtvis mot nazism och fascism på sitt eget sätt, men det är någonstans här som bitterheten slår till. Bitterheten över det fantasilöst naiva motståndet.

Vid en annan tid och i en annan värld hade de antirasistiska krafterna mobiliserat och samlats. Gatorna i Visby skulle ha blockerats och bildäck skulle ha skurits sönder för att störa nazisternas planerade resor till båtterminalerna på fastlandet.

Att fascisterna nådde fram till de i huvudsak äldre socialarbetarna som arrangerat manifestation kan inte beskrivas som annat än ett fiasko.

Jag ska verkligen inte påstå att allt var bättre förr, men det är svårt att inte längta tillbaka till ett läge där åtminstone slagorden löd ”inte en gata, inte ett torg och inte en millimeter åt nazismen”.

Det finns naturligtvis fantastiska människor som kämpar, fast den antirasistiska rörelsen som helhet känns mer splittrad än på länge. Enskilda aktioner och demonstrationer men långt ifrån den massmilitans som faktiskt behövs när NMR tycks mer organiserade än någonsin.

Att ha uttänkta strategier och att stå i vägen enade mot fascism är ett måste om vi vill slippa se militanta förintelseförnekare på våra gator, skolor och torg.

Det var fantastiskt att se de modiga som stod pall på Mynttorget i centrala Stockholm i början av maj, då den lilla fascistsekten Nordisk Ungdom attackerade en manifestation för ensamkommande ungdomar. Men att fascisterna nådde fram till de i huvudsak äldre socialarbetarna som arrangerat manifestation kan inte beskrivas som annat än ett fiasko.

För inte allt för länge sedan punktmarkerades de högerradikala grupperna av en antifascistisk rörelse som inte tvekade att slå tillbaka. Våld är naturligtvis ingen lösning på det växande problemet – och långt ifrån alltid försvarbart – men att inte vika sig, att ha uttänkta strategier och att stå i vägen enade mot fascism är ett måste om vi vill slippa se militanta förintelseförnekare på våra gator, skolor och torg. Även om det ibland gör ont och kostar.

Att som FI kasta in handduken och gråta ut i media över rädslan för NMR, eller som Vänsterpartiet ta den byråkratiska vägen i kampen mot nassarna, känns bara dödsdömt, fånigt och fegt. Gå ihop, mobilisera och samla kraft i stället. Tillsammans är vi så många fler och då kan fascismen motas bort på allvar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga