Inrikes #45/2017

”Hela det israeliska samhället har förråats”

Israeliska barn får känna på vapen och leka på stridsvagnar under firandet av Israels så kallade självständighetsdag den 2 maj i år. Foto: Ariel Schalit/TT

På söndag hålls en stor manifestation på Sergels torg i Stockholm för att uppmärksamma att det i år gått 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken, Gaza och östra Jerusalem. Arbetaren ställde tre frågor till Dror Feiler från organisationen Judar för israelisk palestinsk fred, som är en av talarna på plats.

Varför manifesterar du på söndag?

– Jag tycker att det är viktigt att visa solidaritet med dem som kämpar för fred och rättvisa i Israel och Palestina, både bland judar och palestinier. Och dessutom visa att vi inte glömt vad som hände för 50 år sedan och allt det som hänt sedan dess. I dag har konflikten tyvärr hamnat i medieskugga och omvärlden verkar ha accepterat dagliga brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna.

Dror Feiler.
Dror Feiler. Foto: Henrik Montgomery/TT

 På vilket vis tycker du att läget har förändrats sedan ockupationen inleddes för 50 år sedan?

– I början kunde man om man ville vara välvillig och tro att det var temporärt. Nu vet vi att det inte är så och det känns tyvärr som vi nått ”the point of no return”.

– För 50 år sedan kunde man dessutom på några sätt hävda att Israel var en demokrati, det fanns åtminstone visst fog för att mena det. Nu är allt sådant som bortblåst. De berövar palestinierna alla former av demokratiska rättigheter och Israel har förvandlats till något liknande en apartheidstat. Hela samhället har förråats.

Vi kan inte sitta här och säga hur de ska lösa konflikten, däremot kan vi kräva att alla som bor i området ska ha lika rättigheter och skyldigheter och att folkrätten och Genévekonventionerna respekteras.

Vad tror du om framtiden för Israel och Palestina?

– Vi vet ju av historien att regimer man tidigare trott varit oövervinnerliga kan försvinna. Frågan är bara vilket pris människor kommer att få betala. Blir det genom ett enormt lidande eller går det att hitta en Sydafrikansk väg genom förhandling. Men vi kan inte sitta här och säga hur de ska lösa konflikten, däremot kan vi kräva att alla som bor i området ska ha lika rättigheter och skyldigheter och att folkrätten och Genévekonventionerna respekteras. Så är det ju inte i dag, och det är det vi måste koncentrera oss på.

– Jag vill ju gärna tro att det kommer att lösas, men man måste samtidigt vara ärlig och säga att det inte ser bra ut. Högern och religiösa fundamentalister har tagit över på båda sidor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga