Inrikes #40/2017

Svenskt Näringsliv startar lockoutstödfond

Mellan 16.00 och 07.00 hålls containerterminalen i Göteborgs hamn stängd under lockouten, och de anställda med kvälls- och nattskift portas från sina arbeten, utan lön. Foto: Averater/Wikimedia Commons. Montage: Arbetaren

Lockouten mot hamnarbetarna i Göteborg fortsätter. Nu ger sig Svenskt Näringsliv in i konflikten och öppnar en stödfond för arbetsköparna APM Terminals. Samtidigt går omkring 280 hamnarbetare utan full lön.

Arbetsköparnas lockout trädde i kraft i fredags eftermiddag. Mellan 16.00 och 07.00 hålls containerterminalen i Göteborgs hamn stängd och de anställda med kvälls- och nattskift portas från sina arbeten, utan lön. Under tisdagen tydde ingenting på att den långa och infekterade konflikten närmar sig ett slut.

Tidigare i veckan kom dock beskedet att Svenskt Näringsliv ger sin in i matchen och nu öppnar en stödfond för att stötta arbetsköparna ekonomiskt. Detta samtidigt som många av de anställda går miste om stora pengar i outbetalda löner.

– Men kampmoralen är fortfarande väldigt hög, vi har inget annat val, säger Hamnfyrans ordförande Peter Annerback till Arbetaren.

Kampmoralen är fortfarande väldigt hög, vi har inget annat val.
Peter Annerback, ordförande, Hamnfyran

Vad tycker du om att Svenskt Näringsliv nu backar upp APM Terminals ekonomiskt?

– För oss har det egentligen ingen betydelse, de har så jävla mycket pengar ändå.

Peter Annerback menar att han trots det svåra läget känner ett stort stöd för fackets kamp i den utdragna konflikten.

Bakgrunden till förvecklingarna är att APM Terminals, som tecknar kollektivavtal med LO-förbundet Transport i hamnen, trots att Hamnarbetarförbundet är majoritetsfack, velat inskränka tidigare erövrade fackliga landvinningar för Hamnarbetarförbundet. Förbundet har fråntagits tidigare rättigheter, såsom att få tillsätta skyddsombud. Hamnfyran kräver rätt till egna förhandlingar med arbetsköparna – något APM Terminals motsätter sig.

–Det skulle innebära att vi inte skulle kunna genomföra några som helst förändringar utan att vara överens med båda fackförbunden, säger APM Terminals förhandlingschef Sophia Tuveson till Göteborgs-Posten.

Hamnarbetarförbundet har tidigare sagt att de kan tänka sig ett trepartsavtal.

– Jag hoppas naturligtvis på en lösning men vet faktiskt inte vad som händer de kommande dagarna. Vi har inga nya förhandlingar planerade, säger Peter Annerback under tisdagen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga