Utrikes #40/2017

Hård kritik mot Turkiet i Amnestyrapport

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan (mitten) och premiärminister Binali Yıldırım (till vänster) lägger sina röster i ordförandevalet i det styrande partiet AKP den 21 maj. Amnesty riktar hård kritik mot utvecklingen i Turkiet efter förra sommarens statskuppförsök. Foto: Presidency Press Service/TT

Amnesty International riktar hård kritik mot Turkiet i en ny rapport. Organisationen kräver bland annat att myndigheterna i landet ska återanställda de tiotusentals personer som fått sparken från sina jobb efter det misslyckade statskuppförsöket förra sommaren.

Över 100 000 personer blev av med sina jobb efter förra sommarens misslyckade statskupp i Turkiet. Läkare, lärare, journalister och akademiker är bland de värst utsatta grupperna och många av de som bannlysts från den offentliga sektorn kämpar nu med sin försörjning, skriver Amnesty i sin nya rapport om läget i det allt mer autoritära landet.

Rapporten bygger på ett sextiotal intervjuer som gjorts i flera städer där människor mist sina jobb då de stämplats som terrorister och anhängare av den så kallade Gülen-rörelsen. Av dessa över 100 000 nu arbetslösa har många dessutom fått sina pass indragna.

Sedan statskuppförsöket, som enligt president Recep Tayyip Erdoğan orkestrerades av den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, råder fortfarande det hårt kritiserade undantagstillståndet i landet, något som gett presidenten betydligt fler befogenheter att rensa ut oppositionella på landets arbetsplatser. Fethullah Gülen själv, som nekar till inblandning i försöket till statskupp, säger att så många som 300 000 turkiska medborgares liv ödelagts av den turkiska regimen det senaste året.

Förutom att många mist sina arbeten har polis och militär, som Arbetaren flera gånger rapporterat om, gripit tusentals oppositionella den senaste tiden – många har också mist livet i samband med raiderna. Högt uppsatta politiker från det prokurdiska vänsterpartiet HDP har drabbats hårt. Flera oberoende tidningar och mediebolag har tagits över av den turkiska staten eller tvingats stänga då de rapporterat kritiskt om regimen.

Läget i landet är fortfarande väldigt spänt och Erdoğan har enligt nyhetsbyrån AFP sagt att undantagstillståndet kommer att fortsätta gälla utan någon fastställd tidsgräns.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga