Inrikes #36/2017

Bostadsvinster hamnar i kommunernas kassor

Hyresgästföreningen har länge varit starkt kritiska till att så mycket av de kommunala bostadsbolagens pengar hamnar i kommunernas kassa. Foto: Hasse Holmberg/TT

Långt över en halv miljard kronor plockade landets kommuner ut från sina allmännyttiga bostadsbolag 2015. Det visar en granskning som tidningen Hem & Hyra gjort. I flera fall har kommunerna dessutom tagit ut mer pengar än vad som är lagligt.

Sammanlagt rör det sig om nästan 630 miljoner kronor som plockats ut från de kommunala bostadsbolagen. Pengarna har i stället hamnat i kommunernas kassor och använts till annat än nödvändiga upprustningar och renoveringar.

Kommunerna har visserligen en laglig rätt att varje år plocka ut en viss del av vinsten från sina bostadsbolag och använda till annat. Men tolv av de granskade kommunerna har plockat ut mer än vad som är tillåtet. Störst uttag gjorde Norrköpings kommun – hela 226 miljoner kronor, visar Hem & Hyras granskning.

Hyresgästföreningen har länge varit starkt kritiska till att så mycket av bostadsbolagens pengar hamnar i kommunernas kassa. Även statliga Boverket har reagerat och ska i slutet av november redovisa sin granskning av reglerna för allmännyttiga bostadsbolag, där bland annat liknande värdeöverföringar kommer att ses över.

Statistik från 2015 visar att hela 40 procent av landets kommuner gjorde någon form av vinstöverföring från bostadsbolagen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984