Första maj 2017 i bilder

I måndags deltog tusentals människor runtom i Sverige i första maj-aktiviteter. Det mesta som utspelade sig under dagen gjorde det i arbetarrörelsens och vänsterns regi, men i Falun marscherade hundratals nazister – samtidigt som även motdemonstranter mobiliserade i staden. Arbetaren återger här i bilder lite av vad som hände i Sverige under första maj 2017.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt deltog i partiets första maj-demonstration i Göteborg. Demonstrationen var med uppemot 6 000 deltagare den största i staden i år – väsentligt större än Socialdemokraternas.
Foto: Adam Ihse/TT
Även det syndikalistiska demonstrationståget genom Göteborg var i år större än Socialdemokraternas.
Foto: Saman Nazari/Sam Photo & Film
I ett fönster ovanför Göteborgs rättighetscenter vinkade en Stefan Löfven-docka mångtydigt åt de förbipasserande demonstranterna.
Foto: Johannes Malmgren
I Malmö demonstrerade Malmö LS av SAC Syndikalisterna tillsammans med andra radikala organisationer och grupper. LS-talet handlade om arbetets dehumaniserande effekt, kopplat till ökande mental ohälsa i arbetslivet, och att gemensam facklig kamp är en motstånshandling – inte bara för den enskilde utan en handling som hjälper andra.
Foto: Mikael Altemark
Gävle LS av SAC tågade under parollen Klasskamp-Antifascism-Solidaritet. Årets Joe Hill-prisvinnare Koma Nur Dil och det syndikalistiska folkrockgänget Madame Neruda (bilden till höger) underhöll. Författaren och syndikalisten Anna Jörgensdotter (till vänster) höll tal.
Foto: Nursin Semavi (vänstra bilden) och Anna Jörgensdotter (högra)
I Stockholm talade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på den S-märkta demonstrationen vid Norra Bantorget.
Foto: Anders Wiklund/TT
...och syndikalisterna i Stockholm tågade mellan Sergels torg och Stortorget i Gamla stan.
Foto: Emil Boss
Tantpatrullen hade stationerat sig vid Strömbron under Vänsterpartiets tåg i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT
Dalarna mot rasism och tillresta deltagare motmanifesterade när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun.
Foto: Ulf Palm/TT
I Norrköping tågade Norrköpings LS och Syndikalistiska ungdomsförbundet från Tyska torget till konstmuseet. Affischparollen för dagen var "Sex timmars löneslaveri – resten av tiden fri, fri, fri".
Foto: Norrköpings LS
Alla första maj-paroller i solidaritetens tecken hade inte fokus på lönearbetsförhållanden. I Stockholm samlades nätverket #vistårinteut och mobiliserade för flyktingamnesti.
Foto: Privat