Utrikes #33/2017

Fler regler införs för kenyanska medier

Pressfriheten i Kenya är starkt begränsad slog pressfrihetsorganisationen CPJ fast i en rapport 2015. Foto: Ben Curtis/TT

De allmänna valen närmar sig och Kenyas kommunikationsmyndighet uppmanar journalister att följa riktlinjer för valbevakning och hänvisar till risker för att hatiska uttalanden ska spridas. Kritiker befarar att det kan påverka bevakningen.

Den 28 februari presenterades riktlinjerna som innebär att kenyanska journalister måste spara alla anteckningar och inspelningar i sex månader och försäkra sig om att radio- och tv-gäster inte gör hatiska uttalanden om individer eller etniska grupper.

Den 7 mars undertecknade mediechefer regler om bevakning som utformats av Kenyas medieråd i samarbete med landets oberoende valkommission.

Medierådet är ett halvstatligt organ som har till uppgift att värna om mediers oberoende och främja professionalism. Enligt medierådets regler måste medieorganisationer följa principerna om ansvarsfull journalistik och rapportera på ett objektivt sätt i samband med valet.

Kenya drabbades av våldsamma kravaller i december 2007 och januari 2008 efter oenighet om valresultatet. Omkring 2 000 personer miste livet i våldsamheterna och flera tusen flydde från sina hem. Medierna anklagades för att inte göra tillräckligt för att förhindra våldet när etniska motsättningar blossade upp.

Det påverkade situationen vid valet 2013. Det valet gick lugnt till, men medierna framstod som alltför försiktiga. Kritiker menade att medierna misslyckades med att under valperioden ta upp frågor om de svåra utmaningar som landet stod inför.

Dennis Odunga, som är reporter vid den ledande dagstidningen Daily Nation, menar att kommunikationsmyndighetens riktlinjer bara är en påminnelse om att medierna förväntas verka för en objektiv bevakning i linje med journalistiska standarder.

Enligt honom är det möjligt att se till att inte de tryckta och elektroniska medierna inte för vidare hatbudskap. Han menar att programledare måste vara snabba på att avbryta dem som använder programmen som plattformar för att piska upp etniska motsättningar.

– Yttrandefriheten och rätten till information är inte absolut enligt konstitutionen, säger Dennis Odunga.

Han säger att en objektiv bevakning av valet kanske bara kan förbli en önskan eftersom mediehusen är kända för att påverkas av sina ägare.

Angela Koki från Kenyas kommunikationsmyndighet säger att myndigheten bara påminner mediehusen om de gällande reglerna för ett ansvarsfullt användande av sändningsplattformar innan, under och efter val. På frågan om medierna belastas med för många regler svarar hon att kommunikationsmyndigheten reglerar mediehusen och licensinnehavare men inte journalister eller journalistiska metoder.

Hon tillägger att det är Kenyas medieråd som arbetar med att främja professionalism bland mediearbetare. Enligt Angela Koki ska riktlinjerna för valbevakning ses över vartannat år och hon uppmanar journalister att bidra med synpunkter till hur dessa kan förbättras.

Folk kommer ha en tendens att främst lita på dem som kommer från det egna lokalsamhället, särskilt om det gäller känsliga uppgifter.
Kennedy Epalat, nyhetsredaktör

Victor Bwire från Kenyas medieråd säger att det inte direkt handlar om några nya regler utan om tillägg om bland annat hur man hanterar falska nyheter.

– Syftet är att säkerställa en objektiv och professionell bevakning av val.

Kennedy Epalat, som arbetar som nyhetsredaktör på Kenya Broadcasting Corporation, säger att landets kommunikationsmyndighet har uppfattningen att medierna, särskilt de lokala radiostationerna, underblåste etniska motsättningar efter valet 2007. Producenter är nu skyldiga att svartlista personer som sprider hat och informera gäster om vilka regler som gäller.

Han menar att rätten till information och yttrandefriheten kan komma att begränsas under vissa omständigheter till följd av riktlinjerna för valbevakning.

– De människor du tar kontakt med för att få uppgifter från kommer kanske inte dela med sig av informationen lika frikostigt. Folk kommer ha en tendens att främst lita på dem som kommer från det egna lokalsamhället, särskilt om det gäller känsliga uppgifter, säger han.

Kennedy Epalat menar att straffriheten för hatiska uttalanden är ett problem.

– Med tanke på att de flesta mediehus är privatägda av inflytelserika politiker och andra personer med goda kontakter återstår det att se om de som trotsar reglerna kommer att ställas till svars, säger han.

Allmänna val hålls i Kenya den 8 augusti.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga