Inrikes #32/2017

Manifestation för döda arbetare anordnas

Det första kvartalet i år miste 14 människor i Sverige livet på sina jobb. På fredag är det International Workers Memorial Day. Foto: Lars Pehrson/TT

Förra året dog 45 personer i arbetsplatsolyckor runt om i Sverige och de dystra siffrorna ser ut att hålla i sig. Därför ordnas en stor manifestation i Stockholm på fredag under parollen ”Ingen ska dö på jobbet”.

Bara under årets första tre månader omkom 14 personer på sina arbetsplatser i Sverige. Fall och allvarliga klämskador är bara några av de olyckor som rapporterats in till Arbetsmiljöverket.

På fredag, under den internationella International Workers Memorial Day, hålls en manifestation i Stockholm för att uppmärksamma de omfattande problemen med arbetsplatsolyckor. Bakom initiativet står Unga Byggare Stockholm, som är ett nätverk inom fackförbundet Byggnads.

– Vi vill sätta press på politikerna när det gäller arbetsmiljöfrågor. Som det är i dag diskuteras inte de här problemen tillräckligt och politikerna har ett ansvar, de måste börja agera. Till exempel kommer alldeles för många arbetsgivare undan när det sker olyckor, säger Joe Gavelfält, ordförande i Unga Byggare, till Arbetaren.

Deltagarna kommer att samlas på Norrmalmstorg i centrala Stockholm och sedan gå bort mot Mynttorget utanför riksdagshuset för att hedra de som dött och skadats på sina jobb.

Byggbranschen är extra utsatt för allvarliga olyckor, inte minst på grund av den långa kedjan av underentreprenörer som verkar i branschen. Något som gjort det svårare för facket att kontrollera att gällande regler följs och som ofta medför att kommunikationen mellan beställare och ansvariga på plats brister.

Bara mellan åren 2008 och 2015 omkom 80 personer på byggnadsarbetsplatser i Sverige. Men bara 15 åtal för vållande till annans död väcktes, varav fem ledde till villkorlig dom eller böter.

Unga Byggare kräver i och med manifestationen en nollvision mot dödsolyckor på jobbet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga