Inrikes #28/2017

Ödesstrid för märket i restaurangbranschen

Om inte parterna är överens innan veckans slut utlöses strejkvarslet den 19 april och berör då personal på 19 hotellföretag i sex städer. Foto: Tomas Oneborg/TT

Arbetsköparna i restaurangbranschen vägrar låglönesatsning om inte facken går med på lägre löneökningar. Facket varslar därför om strejk. Nu ska det avgöras om facken eller arbetsköparnas bild av märket blir regel.

Hotell- och restaurangfacket, HRF, har varslat om strejk för landets hotellpersonal. Varslet kom efter att det stod klart att arbetsköparna i Visita vägrat gå med på industriavtalets låglönesatsning om inte facken accepterar lägre löneökningar än industrinivån.

Hotell- och restaurangbranschen, som har en stor andel lågavlönade, är en av de branscher där satsningen skulle göra störst skillnad.

– Det är viktig i alla avtal, men framför allt i vårt med oerhört låga löner. Lejonparten av medlemmarna ligger under 24 000-kronorsgräns som satsningen riktar in sig på. Vi vill inte att våra medlemmar hamnar ännu längre bakom i utvecklingen än tidigare, säger Per Persson, avtalssekreterare i HRF.

Jag är förvånad över att man försöker sätta käppar i hjulet, men inte förvånad över att det är just Visita som gör det.
Per Persson, avtalssekreterare i HRF

Men det är mer som står på spel än bara just de anställdas löner. Med arbetsköparens agerande står det nu klart att branschen är skådeplatsen för ödesstriden kring låglönesatsningen i märket.

När industrifacken i förra veckan undertecknade industriavtalet var de, åtminstone utåt, övertygade om att det normerande märket nu innebar ett avtalsvärde på 6,5 procent plus låglönesatsningen.

Per Persson. Foto: HRF

Men bläcket hann inte ens torka förrän motparten gick ut och förnekade överenskommelsen och deklarerade att ”märket” enbart var 6,5 procent. Flera arbetsköparorganisationer gick ut med samma budskap. Almega förtydligade att om deras fackliga motparter ville få in satsningen i avtalet fick kostnaden tas ur de 6,5 procenten.

Den hållningen har även Visita intagit.

– Jag är förvånad över att man försöker sätta käppar i hjulet, men inte förvånad över att det är just Visita som gör det. Det ligger lite i sakens natur och följer mönstret att vilja pressa ned lönenivåerna, men jag är frustrerad och förbannad över att man ifrågasätter märket, säger Per Persson.

På onsdagen utsågs medlare i konflikten mellan parterna i branschen och den hållning de kommer att ta i frågan kommer att avgöra frågan i avtalet. Avtalet i sig kommer sedan att få effekt på om facken kan få igenom satsningen utan att göra avkall på lönenivåer och villkor utan hårdför strejk.

Hittills har Medlingsinstitutet inte öppet velat ta ställning i frågan och både fack och arbetsköpare går hårt ut för sin linje.

HRF:s krav överstiger det av industrin satta märket och är ett direkt hot mot den svenska modellen.
Eva Östling, VD för Visita

Visitas VD Eva Östling vill inte ställa upp på intervju men i ett pressmeddelande är budskapet tydligt. Hon kallar HRF:s varslade strejk för ”oseriös” och oansvarig till och med ”ett hot mot den svenska modellen.”

– I två decennier har vi haft en ordning på svensk arbetsmarknad som har gett en stabilitet i svensk ekonomi och skapat reallöneökningar. HRF:s krav överstiger det av industrin satta märket och är ett direkt hot mot den svenska modellen, säger hon i pressmeddelandet.

Eva Östling. Foto: Visita

Avtalsförhandlingarna berör även en annan brännande fråga, nämligen arbetsköparnas möjlighet att ensidigt sänka personalens anställningsgrad, den så kallade hyvlingen. Ursprungligen krävde HRF att hyvling skulle ske i enlighet med Lagen om anställningsskydds ”sist in, först ut”-princip.

Men efter parterna i handeln kom överens om att tillåta hyvling om arbetsköparen betalar full lön under en övergångsperiod motsvarande uppsägningstiden går de nu på samma linje. Här har parterna i princip kommit överens.

Visita har å sin sida också släppt de flesta av sina egna krav för att, i likhet med motparten, rikta full kraft på frågan om låglönesatsningen. Tonläget är högt.

– Att HRF vill sätta den svenska modellen ur spel är illavarslande. Ett stort ansvar faller på HRF:s axlar, säger arbetsköparorganisationens förhandlingschef Antje Dedering i samma pressmeddelande.

Medlingen förväntas inledas innan veckans slut. Om inte parterna är överens innan dess utlöses strejkvarslet den 19 april och berör då personal på 19 företag i sex städer. Varslet inkluderar också en nyanställningsblockad och blockad mot inhyrning under konflikten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984