Inrikes #23/2017

Krävde sjuklön – fick sparken via sms

Dagen efter att facket hållit förhandling med Foodora om Carlos Gomes uteblivna sjuklön fick han sparken, via sms. Skärmdump, foodora.com: Arbetaren

Matbudsföretaget Foodora betalade aldrig ut någon sjuklön. Då vände sig cykelbudet Carlos Gomes till facket. Dagen efter första förhandlingstillfället fick han sparken i ett sms. Nu kräver Transport inte bara sjuklönen utan även att budet ska bli tillsvidareanställd och med lön enligt kollektivavtal.

Enmånadsanställningar om tio timmar i veckan har avlöst varandra under det år Carlos Gomes jobbat som cykelbud åt matbudsföretaget Foodora. I december anmälde han sig sjuk i två dagar och fortsatte därefter jobba. I slutet av månaden blev han påkörd i jobbet och sjukskriven i tre dagar.

Efter han anmält sig sjuk för tredje gången märkte han att inte under någon av de tidigare tillfällena fått någon sjuklön. Då kontaktade han fackförbundet Transport, som höll förhandling med företaget. Dagen efter fick Carlos Gomes sparken, via sms.

– Det är som ett skämt. Jag är helt säker på att det är för att jag har pratat med facket. Det är så dåligt, säger han till Dagens Nyheter.

Han kräver sin rätt och de har sparkat honom för att han tillhör ett fackförbund.
Lars Karlsson, fackligt ombud, Transport

Lars Karlsson, fackligt ombud för Transport, som var den som mötte företaget, är av samma åsikt.

– Jag kan inte tolka det på annat sätt. Han kräver sin rätt och de har sparkat honom för att han tillhör ett fackförbund. De har ju inte sparkat honom för att han är dåligt cykelbud, då hade de inte förlagt månad efter månad, säger han.

Enligt Lars Karlsson är det ingen ordning över huvud taget i branschen. Att det krävs en facklig förhandling för att ens få lagstadgad sjuklön utbetald är belysande, säger han. Företaget vill inte heller ha direktkontakt med företaget, all kontakt sker enbart via företagets anlitade juridiska ombud, Effi Kourlos.

Lars Karlsson.
Lars Karlsson. Foto: Transport

– De är så okunniga att det är skrämmande. Men samtidigt verkar man satt i system att de anställda vid sjukdom i stället för att få sjuklön ska byta pass med varandra. Det är ett tecken på att man vet om reglerna, men vill undvika att betala, säger Lars Karlsson.

Arbetaren skrev förra veckan om att facket sedan en tid tillbaka haft ögonen på branschen på grund av de, enligt Lars Karlsson, ”urusla villkor” som buden jobbar under. Då nämndes Carlos Gomes fall, men efter artikeln publicerats tog det en ny vändning. Efter uppsägningen driver nu facket även att han ska återanställas tillsvidare och till kollektivavtalsenlig lön.

I och med att företaget slutade förnya hans anställningar men fortsatte boka in honom på arbetspass finns det skäl att hävda att visstidsanställningen nu gått över till en tillsvidaretjänst.

Jag kan inte uttala mig i några specifika fall med hänvisning till klientsekretess.
Effi Kourlos, Foodoras juridiska ombud

Sedan förra veckan har Arbetaren försökt nå företagets vd, Felipe Gutierrez, men han har inte svarat och inte heller återkommit. Arbetaren har däremot nått företagets juridiska ombud, Effi Kourlos på Arbetsrättsjuristerna i Norr. Hon vill dock inte svara på några frågor på grund av ”klientsekretess”.

– Jag är hemskt ledsen. Jag kan inte uttala mig i några specifika fall med hänvisning till klientsekretess. Jag får i stället hänvisa till företaget. Jag kan tyvärr inte säga till vem av samma anledning, säger hon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga