Inrikes #17/2017

Nya bemanningsavtalet förhandlas – utan insyn

Adecco (bilden) är ett av de större bemanningsföretagen i Sverige. Bemanningsföretagarna tros vilja strama åt villkoren för de anställda i bemanningsbranschen ytterligare. Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Avtalsförhandlingarna i bemanningsbranschen har inletts mellan LO och Almega Bemanningsföretagen. Men ingen vet vad som diskuteras – parterna har nämligen bestämt sig för att hålla kraven hemliga. Men en lågoddsare är att frågan om huruvida anställningar ska bli ännu otryggare eller inte behandlas.

Parterna som tecknar avtal för inhyrda, LO och Almegaförbundet Bemanningsföretagen, har växlat krav.

Mycket tyder på att fokus kommer att ligga på om den redan jämförelsevis otrygga anställningsformen ska bli än mer osäker, men än så länge är locket på från båda parter.

– Den 16 mars ska vi svara på motpartens yrkanden. Vi är överens med Bemanningsföretagen om att inte gå ut med någon information förrän då, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO med ansvar för bemanningsavtalet, till tidningen Arbetet.

Redan förra året gick arbetsköparna hårt ut och krävde större möjligheter för deltids- och visstidsanställningar. De krävde också en förkortning av den ettåriga anti-staplingskarensen med hälften. Anledningen var att de ville redan efter sex månader kunna anställa en tidigare visstidsanställd på ytterligare en osäker anställning.

Att liknande krav återkommit i år bedöms vara högst sannolikt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga