Utrikes #14/2017

FN:s första hbtq-expert inleder sitt arbete

Vitit Muntarbhorn (i mitten) utsågs till FN:s hbtq-expert efter en omstridd omröstning inom människorättsrådet i juni förra året, som slutade med att 21 av de 47 medlemsstaterna röstade ja, medan 18 röstade emot tillsättningen och sex stater avstod från att delta. Foto: Dake Kang/TT

FN:s första oberoende människorättsexpert med uppgift att bekämpa våld och övergrepp mot hbtq-personer har börjat sitt arbete. Den thailändske advokaten Vitit Muntarbhorn har inlett konsultationer med individer, organisationer och stater – trots att vissa länder fortfarande är motståndare till hans uppdrag.

FN:s nytillträdda hbtq-expert Vitit Muntarbhorn har i uppdrag att skydda de hbtq-personer som faller offer för våld, hat och diskriminering i många av världens länder. Den thailändske juristen har lång erfarenhet som människorättsexpert inom FN och ingår numera i den grupp av specialister som arbetar inom FN:s kommitté för mänskliga rättigheter i Genève.

Han inledde sitt arbete, en tjänst som många organisationer efterlyst i flera decennier, i slutet av januari. Detta efter en omstridd omröstning inom människorättsrådet i juni förra året, som slutade med att 21 av de 47 medlemsstaterna röstade ja, medan 18 röstade emot tillsättningen och sex stater avstod från att delta.

Det uppdrag som godkändes vattnades dock ur, enligt Pooja Patel som arbetar för den Genève-baserade organisationen International Human Rights Service.

– Detta genom en serie av förändringar som drevs igenom av bakåtsträvande länder som Ryssland och medlemmar av Islamiska konferensorganisationen, däribland Pakistan, Egypten och Saudiarabien, säger Pooja Patel.

Även en rad afrikanska länder har kritiserat tillsättningen av hbtq-experten. Starkt stöd har dock kommit från många organisationer och flera länder, främst i Latinamerika och Västeuropa, samt från USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Det finns 70 länder som fortfarande har lagar som kriminaliserar människor på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet och mellan fem och sju länder som utdömer dödsstraff.
Vitit Muntarbhorn, FN:s nytillträdda hbtq-expert

EU-representanten Jérôme Bellion-Jourdan har framhållit att sju latinamerikanska länder – Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Mexiko och Uruguay – stod bakom förslaget och även argumenterade hårt för att tillsättningen skulle ske.

– Stödet för detta mandat har bara ökat i hela världen efter de debatter som följt i både människorättsrådet och generalförsamlingen, säger André du Plessis vid organisationen International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, ILGA.

Vitit Muntarbhorn själv har låtit meddela att han planerar att hålla konsultationer med alla länder.

– Vi försöker genomdriva och stärka existerande regler på ett effektivt sätt, säger han.

Två av de områden Vitit Muntarbhorn kommer att koncentrera sig på är hur stigmatiseringen och kriminaliseringen av hbtq-personer ska motarbetas.

– Det finns 70 länder som fortfarande har lagar som kriminaliserar människor på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet och mellan fem och sju länder som utdömer dödsstraff. Detta är ett mycket stort problem och vi måste föra en dialog med dessa länder.

Sedan 1980-talet har dock närmare ett 15-tal länder avkriminaliserat homosexualitet, vilket visar att förändring är möjlig, påpekar den nye FN-experten. När det gäller stigmatiseringen av hbtq-personer säger Vitit Muntarbhorn att homosexualitet även på internationell nivå klassades som en psykisk sjukdom ända fram till 1990-talet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga