Inrikes #11/2017

Lurade skogsarbetare överklagar domen

Tingsrättens dom innebar att de lurade skogsarbetarna fick rätt, men ändå blev utan ersättningar. Nu överklagar de domen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Skogsarbetarna från Kamerun som lurades på lönen av företaget Skogsnicke fick rätt i sak tingsrätten, men blev ändå utan pengar. Dessutom fick de betala arbetsköparens rättegångskostnader på över en miljon. Nu överklagar de domen.

De skogsarbetare som 2011 blev lurade på delar av lönen överklagar nu den tidigare friande tingsrättsdomen mot arbetsköparen. Den nu ökände mannen bakom Skogsnicke AB i Vännäs friades av Umeå tingsrätt från personligt betalningsansvar, trots att rätten samtidigt slog fast att företaget lurat skogsarbetarna.

Domen innebar att skogsarbetarna fick rätt, men blev utan ersättningar. De blev dessutom skyldiga att betala arbetsköparen Nicklas Gotthardssons rättegångskostnader på totalt nästan en miljon kronor.

– Man underkände också kravet på övertidsersättning även om man arbetat betydligt mer än åtta timmar om dagen. Men vi menar att företagsägaren ska vara personligen betalningsskyldig och att arbetarna har rätt till övertidsersättning, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättskydd, som företräder en skogsarbetarna.

Vi menar att företagsägaren ska vara personligen betalningsskyldig och att arbetarna har rätt till övertidsersättning.
Dan Holke, chefsjurist, LO-TCO Rättskydd

När Arbetaren rapporterade om den friande domen i januari i år sade Magnus Lindberg, ombudsman på GS, där en av de sju skogsarbetarna var medlem, att det fanns planer på överklagande. Han tolkade dessutom domslutet som att domstolen själva ville ha saken prövad i högre instans.

– Domen är ganska lång och läser man den mellan raderna ser man att domstolen tycker att det vore bra att få den prövad i högre instans. Det handlar om att lagstiftningen är otydlig, sade Magnus Lindberg då.

Hovrätten har ännu inte beslutat om prövningstillstånd ska beviljas.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga