Utrikes #7/2017

Jammeh gav upp – och tog statskassan med sig

Under förra veckan blev läget i Gambia allt mer spänt när militär från flera västafrikanska länder gick in i landet. Gambias besegrade president Yahya Jammeh reste ifrån huvudstaden Banjul på lördagen, och meddelade senare att han lämnar över makten. Foto: Jerome Delay/TT

100 miljoner kronor i fickan och en tömd statskassa. När Gambias hittillsvarande president Yahya Jammeh slutligen lämnade över makten gjorde han det knappast tomhänt. Enligt den nye presidentens rådgivare ska landets statskassa nu vara tom, samtidigt som Jammeh befinner sigi exil i Ekvatorialguinea.

Det var redan i december förra året som utmanaren Adama Barrow lyckades besegra Yahya Jammeh i kampen om presidentmakten i Gambia. Jammeh, som styrt landet i 22 år och som först erkände sig besegrad, vägrade sedan att lämna presidentposten och hotade med att dra in Högsta domstolen.

Under förra veckan blev läget i Gambia allt mer spänt när militär från flera västafrikanska länder gick in i landet för att tvinga bort Jammeh från presidentmakten. Samtidigt svor Adama Barow presidenteden på Gambias ambassad i grannlandet Senegal. Rapporter kom om oroade människor som börjat fly landet i rädsla för våld och fortsatta oroligheter.

Under söndagen lämnade dock den före detta presidenten landet och ska enligt flera internationella nyhetsbyråer befinna sig i exil i Ekavtorialguinea. Med sig dit ska han ha tagit 100 miljoner kronor av statskassan.

Jammeh själv sade i ett uttalande som publicerades på sociala medier att han väljer att lämna över makten för att freden i Gambia ska bestå. Än så länge tycks det vara oklart hur den nytillträdde presidenten kommer att agera, med tanke på att Jammeh ska ha tagit statskassan med sig, men flera omkringliggande länder har erbjudit sig att vara tillflyktsort.

– Att maktskiftet ser ut att kunna äga rum utan våld är en framgång för regionens resoluta agerande till stöd för demokrati, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström i ett meddelande till nyhetsbyrån TT.

Att maktskiftet ser ut att kunna äga rum utan våld är en framgång för regionens resoluta agerande till stöd för demokrati.
Margot Wallström, Sveriges utrikesminister

Samtidigt förklarar hon att FN:s stöd för den nytrillträdde presidenten varit bra och berömde också säkerhetsrådet, där Sverige nu för närvarande är ordförande.

Yahya Jammeh, som tog makten efter en militärkupp 1994, har styrt Gambia i drygt 20 år och skapat stora rubriker för sin extrema hållning i bland annat frågor som rör homosexuella. I ett uttalande 2008 sade han exempelvis att lagarna i landet skulle bli strängare än i Iran och så sent som 2014 instiftades en lag som kan ge homosexuella upp till livstids fängelse.

Han ska även ha sagt att han kan bota sjukdomar som hiv och astma med hjälp av handpåläggning och naturliga örter.

Vid valet i december fick Yahya Jammeh drygt 36 procent av rösterna medan vinnaren, den nytillträdde presidenten Adama Barrow, fick 45 procent.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984