Inrikes #5/2017

HR-direktören: ”Lätt att vara efterklok”

Vrinnevisjukhusets och Region Östergötlands agerande när det gäller extraersättningen till cheferna har väckt både ilska och frågor. Skärmdump: Arbetaren

Akutpersonalen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping fick sin ersättning för extrapass indragen under sommaren. Samtidigt fick två chefer 100 000 kronor var för att vara tillgängliga på telefon. Det har väckt både ilska och frågor. Några av dem ställde Arbetaren till Region Östergötlands HR-direktör Zilla Jonsson.

Hur kommer det sig att cheferna fick den här extraersättningen, samtidigt som man gav personalen beskedet att det inte fanns pengar att kompensera extrapass på sommaren?

Vi valde att omfördela extraersättningen till en satsning på sjuksköterskorna som arbetar kvällar, nätter och helger och som gäller under hela året. När man säger att det inte fanns pengar är det för att de pengarna gick till den satsningen. Sedan är det väl så att man inte räknat riktigt färdigt på vad beredskapsersättningen som cheferna fick skulle innebära på totalen. Då blev det den här summan som jag förstår att man reagerar på, säger Zilla Jonsson, HR-direktör för Region Östergötland.

Zilla Jonsson.
Zilla Jonsson. Foto: Region Östergötland

Vad gjorde cheferna för de här 100 000 kronorna?

– De var ständigt tillgängliga för att kunna gå in och jobba med bemanningen.

Gick de in då?

– Jag kan inte se att de brutit beredskapen i någon större omfattning. Sedan vet jag inte om de gjorde det utan att ta betalt, men det är inte angivet i tjänstgöringslistorna.

Om de gjort det skulle de alltså fått ännu mera pengar?

– Ja, de skulle fått ersättning i enlighet med våra avtal.

Man måste fatta beslut utifrån vad man vet och tror för att underlätta.
Zilla Jonsson, HR-direktör, Region Östergötland

Låter det inte som rätt mycket pengar som sedan kastades i sjön?

– Det kan vara lätt att vara efterklok. Men när man står inför en semesterperiod och det fattas många sköterskepass kan jag förstå att man tänker att här kommer det säkert behövas. Man måste fatta beslut utifrån vad man vet och tror för att underlätta.

Personalen känner det som att det gjorts skillnad på folk och folk, att de på golvet inte är lika mycket värda. Hur ser du på det?

– Jag kan förstå reaktionen, jag har full förståelse för den. Det är inte ett arbetssätt eller metod vi kommer att använda framöver. Det vi måste jobba med är att se till att ha en god bemanning på somrarna och att vi använder pengarna på ett bra sätt för att ordna just det, säger Zilla Jonsson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga