Utrikes #4/2017

1 400 barn i Jemen har dödats i striderna

Barn leker i ruinerna av ett sönderbombat hus i Sanaa i Jemen. Landets barn drabbas hårt av den humanitära kris, med brist på mat och ständiga bombningar, som det snart två år långa kriget orsakar. Foto: Hani Mohammed/TT

Helvetet i Jemen fortsätter. De senaste dagarna har minst 55 människor omkommit i intensiva strider och enligt FN har omkring 1 400 barn dödats sedan kriget startade för två år sedan.

Förutom de många döda i en av världens mest bortglömda konflikter har kriget i Jemen utlöst en humanitär katastrof med svält och omfattande brist på mediciner. Hårdast drabbas civilbefolkningen och enligt FN:s barnfond Unicef har så många som 1 400 barn dödats i striderna de senaste två åren.

Konflikten mellan landets Huthirebeller i norr och den saudiledda alliansen inleddes på allvar i mars 2015 och läget tycks bli värre månad för månad.

Under tisdagen dödades 31 rebeller i ett flygangrepp lett av Saudiarabien i staden Salif på kusten mot Röda havet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Sammanlagt har över 7 300 personer dödats och fler än 39 000 människor beräknas ha skadats.

– Attacker mot civila områden fortsätter att döda och skada mängder av barn i Jemen. I stället för att få utbildning blir barnen vittnen till död, krig och förstörelse, säger Unicefs representant i landet, Mertixell Relano, i ett uttalande.

Saudiarabien, som alltså leder den ena sidan i det blodiga kriget, är en av Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern. 2014 såldes svenskt vapenmateriel till den brutala diktaturen för omkring 338 miljoner kronor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga