[BOK] Brev 1
Emily Dickinson
Urval och inledning: Josefin Holmström
Översättning: Lena Karlin
Ellerströms förlag
Älskade, ”stora” och döda författare omges ofta av myter kring sitt privata liv. Om de är kvinnor är det kärlekslivet eller bristen på detsamma som står i fokus för tolkningen av böckernas biografiska relevans.
Prova till exempel att fundera på det första som kommer upp när namn som Edith Södergran, Virginia Woolf, Victoria Benedictsson, Sylvia Plath, Karen Blixen, Cora Sandel, Agnes von Krusenstjerna, Jane Austen och systrarna Brontë kommer upp.
Om alla dessa har det utkommit biografier och publicerats brevsamlingar – ändå lever föreställningen om ett eteriskt liv i ensamhet där det inre själslivet och en oförlöshet på kärleksområdet har den största dominansen.
Till och med den stadiga Selma Lagerlöf som borde vara genomlyst från alla håll behäftas med obekräftade rykten och dimridåer för att få kvinnan att passa in i föreställningen om vilken skillnad det hade varit för hennes liv och verk om hon hade fått lite kuk.
Den som börjar läsa Dickinson och tror att berömmelsen beror på att hon skulle vara enkel lär bli lite snopen.
Det finns också ofta en föreställning om att verken tillkommit utifrån en ren känsla utan kontakt med övriga samtida litterära strömningar.
Emily Dickinson (1830–1886) anses i dag vara en av de mest betydande amerikanska poeterna. Hon levde efter skoltiden ett tillbakadraget liv och publicerades inte i någon större utsträckning under sin livstid. Därför finns det många outforskade fläckar som kan fyllas med fantasier. Törsten är stor på att få en kropp till de upp till 1800 dikter som så småningom publicerades.
Emily Dickinson deltog i diskussioner om litteratur – bland annat hade Charlotte Brontës Jane Eyre ett stort inflytande på henne, som hon läste när den var relativt nyutgiven.
Den som börjar läsa Dickinson och tror att berömmelsen beror på att hon skulle vara enkel lär bli lite snopen. Men ger man hennes poesi tid och eftertanke finns det stora berörande djup – och en gigantisk intellektuell kommunikation.
Men det finns också andra texter från hennes hand, bland annat en stor brevväxling som berättar om hennes tankar och liv. I Brev 1 (till de närmaste), utgiven på Ellerströms, framgår för det första att hon var något slags sällskapsmänniska ändå, i alla fall brevledes, och tyckte om att få ett och annat besök.
För det andra framgår (mest mellan raderna måste erkännas) att lade ned seriöst arbete på sitt skapande. Josefin Holmström, litteraturvetare, kritiker och författare har skrivit ett kort stycke om relationen till varje brevkontakt som ger ytterligare en bild av Dickinsons krets.
Föreställningen att hon skulle ha levat ett torftigt och (som kvinna) nedtryckt liv kan man bara kasta ut genom fönstret så snart man öppnat boken. Som ingång till Dickinsons tid och värld är den en liten pärla.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr