Utrikes

Tusentals textilarbetare sparkade i Bangladesh

De vilda strejkerna har ägt rum på ett 50-tal fabriker som bland annat tillverkar kläder för kända internationella företag som H&M, Zara och GAP. Foto: David Goldman/TT

Efter vilda strejker bland tiotusentals textilarbetare vid ett 50-tal klädfabriker i Bangladeshs huvudstad Dhaka under december har minst uppemot 3 500 arbetare fått sparken. Orsaken till strejkerna är de låga lönerna som inte går att leva på. Textilarbetarna har rest krav om en trefaldig höjning av minimilönen som i nuläget ligger på motsvarande cirka 600 […]

Efter vilda strejker bland tiotusentals textilarbetare vid ett 50-tal klädfabriker i Bangladeshs huvudstad Dhaka under december har minst uppemot 3 500 arbetare fått sparken.

Orsaken till strejkerna är de låga lönerna som inte går att leva på. Textilarbetarna har rest krav om en trefaldig höjning av minimilönen som i nuläget ligger på motsvarande cirka 600 kronor i månaden, ett krav som arbetsköparna avvisat.

Enligt nyhetsbyrån AFP tillverkar fabrikerna kläder för kända internationella företag som H&M, Zara och GAP. H&M säger sig bevaka hur utvecklingen i konflikten fortlöper.

”Vår personal på plats i Dhaka följer utvecklingen noga och är i nära dialog med våra leverantörer, industriorganisationer, fackföreningar och andra köpare. Enligt senaste information har fabrikerna återigen öppnat och produktionen är återupptagen”, skriver företaget till TT.

Polisen anklagas för kraftigt övervåld i samband protesterna och uppges ha gripit ett trettiotal strejkande arbetare, varav många fackliga företrädare.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga