”Det var en underbar känsla av kvinnokraft”

Kvinnor över hela Polen strejkade eller demonstrerade under måndagen mot lagförslaget om abortförbud. En av dem var Katarzyna Rakowska från den syndikalistiska fackföreningen Arbetarinitiativet, IP, som var det första facket att ta ställning för kvinnostrejken.

Utrikes
Svart måndag – Warsawa den 3 oktober 2016.
Foto: Czarek Sokolowski/TT

Varför protesterade du?

– Det här projektet hotar mitt och många andra polska kvinnors liv. Det kommer i värsta fall också ge grönt ljus åt förföljelse av kvinnor som får missfall. Dagens lagar är fel i sig och jag stödjer egentligen offentligt finansierad abort, men nu lägger vi fokus på att stoppa det här livshotande förslaget.

20161003_115926

Några arbetsplatser var helt stängda, på andra ställen kom bara männen jobbet.

Hur upplevde du strejken och protesterna?

– Det var en underbar känsla av solidaritet och kvinnokraft. Det var en av de största sociala protesterna i Polen sedan 1989. Det förekom även protester i mellanstora städer som tidigare aldrig haft någon organiserad feminism. Några arbetsplatser var helt stängda, på andra ställen kom bara männen jobbet. Även om det är svårt att uppskatta vilken ekonomisk effekt det kommer att ha haft, så är det en känsla av social påverkan när man ser bilder på helt svartklädda skolklasser i småstäderna.

Hur deltog Arbetarinitiativet, IP?

– IP har stött idén om en strejk från början och har också tydligt tagit ställning för kvinnors rätt att bestämma över sin kropp. Tills den 29 september var vi det enda facket som officiellt stödde protesten. Fackföreningen deltog också i protesten i Poznan och Krakow.